Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou."— Transkript prezentace:

1 Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou to například obrázkové, filmové a datové soubory. Tyto data se mohou považovat za nejdůležitější tedy i za nejcennější. Snadno se ale stává, že se harddisk poškodí – je velmi citlivý na různé otřesy a prach. Potom jsou data nenávratně ztracena. Může se také přihodit, že se disk zaplní. Do počítače se potom doplní další disk, nebo se musí určitá část dat smazat.

2 Diskové rozhraní Disk při komunikaci se sběrnicí potřebuje řadič, který je umístěn na druhém konci sběrnice. Je to obvod, který zprostředkovává komunikaci mezi diskem a počítačem. Tyto obvody jsou integrovány na základní desky. Někdy se řadič nachází jako samostatná deska (to pak nepotřebuje sběrnici). Rozhraní je vlastně dorozumění si mezi diskem a řadičem. Toto dorozumění je potřeba protože v případě že je počítač sestaven ze součástek od více firem tak, každá firma vytváří vlastní jazyk a právě rozhraní mají smazat rozdíly mezi těmito jazyky. SCSI (small computer system interface)-jedná se o rozhraní pro připojení dalších zařízení, jehož první oficiální podoba byla uznána v roce 1986, ale obdobné verze se vyskytovaly již od roku 1981. Umožňuje pracovat především se servery a pracovními stanicemi, ale dá se využít i jinde, například jako jedno z mála dokáže připojit i scanner. Hlavní výhodou je, že přenáší informace pouze v případě, že je to zapotřebí, což jiná rozhraní nedovolují. V důsledku to zrychluje práci počítače a dovoluje více zatížit kabel. Jeho pozdější verze, už mají jakoby vlastní inteligenci, která jim dovoluje rozhodnout v případě, že dostanou více příkazů najednou v jakém pořadí je nejvhodnější je vykonat. Tyto vlastnosti se však dají najít i u jiných zařízení. To co dělá SCSI výjimečný oproti ostatním je možnost připojit až 8 zařízení. SCSI prodělal za tu dobu značný vývoj a tak je tu dnes velký výběr těchto rozhraní. Namátkou zde vypíši

3 Typy diskové rozhraní SCSI – rychlost přenosu – 5MB/s -Konektor s 50 vývody Fast wide SCSI – Rychlost přenosu – 20MB/s –konektor s 68 vývody Ultra2 SCSI – rychlost přenosu – 80 MB/s konektor s 68 vývody Samozřejmě je jich více ale tyto jsou od sebe nejvíc rozdílné. Jsou zde vypsány od nejhoršího a nejstaršího po nejlepší,nejnovější a taky nejdražší.

4 Ostatní rozhraní Smyslem rozhraní je umožnit komunikaci mezi zařízeními v počítači a pevným diskem. Kdyby všechna rozhraní dělala to samé, tak by nebyla vůbec zapotřebí a používalo by se pouze to nejlepší, ale bohužel jediný komponent nedokáže obsáhnout všechny potřeby. Proto zde stručně popíši několik dalších doplňujících nebo předcházejících rozhraní k SCSI. ST506 – toto rozhraní patří k těm starším u nichž se doba výroby nedá určit přesněji než někdy v 1978-1985. Toto rozhraní musí mít jak řadič, tak i disk, což je v těchto dobách už nevýhodné, navíc nikdy nedosáhlo vyšší rychlosti než 7,5 MB/s. Dnes se využívá jen minimálně a ve většině případů bylo nahrazeno novějšími výrobky. ESDI – Jedná se o zcela změněnou verzi ST506. Bylo na něm hlavně vylepšena jeho rychlost předávání informací, počet hlav k podpoře a jednoduchou konfiguraci nastavení. V současné době se snaží konkurovat SCSI a IDE, ale je využíván spíš pro konkrétní pracovní počítače, jelikož není zdaleka tak univerzální jako SCSI aj.

5 Přenosný disk Disk může být oboustranný. Těmto stranám se říká plochy nebo povrchy. Každá strana obsahuje zařízení uchovávající informace i po dobu vypnutí, což je důvod proč existuje. Kdyby informace v počítači vydržely i po dobu vypnutí ve formě programů, tak by byl zbytečný, ale o tom si zatím můžeme nechat jen zdát. V případě, že je oboustranný, tak je potřeba speciálního konektoru, aby to software přijal. Data na discích se ukládají v bitech. Bity jsou uspořádány do skupin zvané sektory. Bity jsou nejmenší jednotky, které můžeme na disku přečíst či zapsat. Sektory jsou seskupeny do stop. Někdy se stopy nazývají cylindry, a používají se jako synonyma. Cylindr však obsahuje všechny stopy se stejným číslem, tedy stopy ležící nad sebou. Protože se to podobá válci (cylinder) odtud název cylindr. Plotna – pevný disk obsahuje kovové disky kotouče (platter), neboli plotnu. Ta má material pro magnetický záznam. Stopy – seskupení sektorů. Stopy jsou očíslovány, číslo stopy se zvyšuje směrem ke středu disku. Cylindr – oblast na disku, která je určena k ukládání informace.

6 NĚKTERÉ PARAMETRY Kapacita disku Na počátku byla kapacita disku 5MB. Nyní se pohybuje v rozmezí stovek GB. Běžný uživatel zbytečně velkou kapacitu pevného disku nevyužije. Otáčky Při otáčení disku je důležité, jak rychle se hlava ocitne nad určitou stopou. Čím rychleji, tím je samozřejmě nižší Přístupová doba. Nevýhodou je,když je velmi vysoká rychlost otáčky, tak se disk zahřívá a musí se použít chladič. Výdrž disku Záleží hlavně na opatrnosti uživatelů. Hlava není v přímém kontaktu s povrchem, ale vznáší se nad ním. Při otřesu se hlava může povrchu dotknout a tím poškodit pevný disk. Dobré by bylo dávat si pozor i při instalaci hard disku.

7 Harddisk 6,4 GB IDE

8 Pevný disk Fujitsu MHW2040AC PATA


Stáhnout ppt "Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou."

Podobné prezentace


Reklamy Google