Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s volně rostoucími jarními rostlinami Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání jednotlivých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s volně rostoucími jarními rostlinami Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání jednotlivých."— Transkript prezentace:

1 Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s volně rostoucími jarními rostlinami Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání jednotlivých přírodních druhů, popis Speciální vzdělávací potřeby – žádné Klíčová slova - háj, sasanka, hrachor, plicník, konvalinka, jaterník, popis, výskyt, příbuzné druhy Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 6,2 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 Háj na jaře Bohatství druhů planě rostoucích rostlin je nepřeberné. Od časného jara nacházíme venku rostliny velmi odolné proti chladu i proti pozdním zimním mrazíkům. Prvními posly jara jsou sněženky, krokusy, bledule, petrklíče. Seznámíme se i s dalšími druhy jarních rostlin.

3 Sasanka hajní 1. Popis: Asi 20 cm vysoká vytrvalá bylina. Pod zemí má vodorovně se plazící oddenek, ve kterém se shromažďují zásobní látky. Na jaře z něho vyroste lodyha s listy a květy. Má řapíkaté dlanitě dělené listy. Květy jsou jednotlivé, bílé nebo mírně narůžovělé. Mají 6 – 8 okvětních plátků. Kvete v březnu až dubnu. Výskyt: Roste hojně v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích, v křovinách, v hájích.

4 2.

5 Příbuzné pryskyřníkovité rostliny: Sasanka lesní
Sasanka pryskyřníkovitá Hlaváček jarní 3. sasanka lesní 4. sasanka pryskyřníkovitá 5. hlaváček jarní

6 Hrachor jarní Popis: Vytrvalá bylina z čeledi motýlokvětých. Je cm vysoký. Lodyha je vzpřímená se dvěma až třemi páry zašpičatělých listů, na jejich konci není úpon, ale hrot. Květ má červenofialovou barvu s nádechem modré. Při dokvétání je květ úplně modrý. Výskyt: Roste v bučinách, doubravách i ve smíšených lesích a na vlhkých loukách. Je dosti hojný od nížin až do podhůří.

7 6. 7.

8 Různé druhy jetele a vikví
Příbuzné druhy: Hrachor lesní Hrachor hlíznatý Hrachor černý Komonice Vlčí bob Různé druhy jetele a vikví 8. komonice lékařská 9. vikev bob 10. hrachor lesní

9 Plicník lékařský 12. Popis: Víceletá bylina vysoká 15 – 30 cm z čeledi drsnolistých. Chlupatá rostlina s dolními srdčitými nebo okrouhlými listy, které jsou bělavě skvrnité. Horní listy jsou protáhlé zašpičatělé s nápadnými bílými tečkami. Květy jsou zpočátku nachové (červenorůžové), později modrofialové. Výskyt: je to hojná léčivá rostlina v listnatých i smíšených lesích, na okrajích lesů i nevyužívaných loukách.

10 13. 11. 14.

11 Příbuzné druhy: Plicník měkký Kostival lékařský Hadinec obecný
Užanka lékařská Pomněnka bahenní, rolní, různobarevná 15. pomněnka lesní 16. kostival lékařský 17. užanka lékařská

12 Konvalinka vonná Popis: Vytrvalá rostlina z čeledi liliovitých. Vysoká je 15 – 25 cm s přímou lodyhou, která vyrůstá z plazivého větveného oddenku. Na lodyze jednostranný hrozen z 5 – 10 bílých květů, velmi silně voní. Zpravidla má jen dva široce kopinaté listy s lesklým povrchem. Kvete v květnu až červnu. Plody jsou červené bobule. 18.

13 Je prudce jedovatá, ale zároveň léčivá bylina. Příbuzné druhy:
Výskyt: Je dosti hojná ve světlých listnatých lesích, v křovinách, na horských loukách a v hájích. Roste od nížin až po horské oblasti v celé Evropě. Je prudce jedovatá, ale zároveň léčivá bylina. Příbuzné druhy: Pstroček dvoulistý Vraní oko čtyřlisté Kokořík vonný, přeslenitý Česnek medvědí 19.

14 20. pstroček dvoulistý 21. vraní oko čtyřlisté 22. kokořík vonný 23. medvědí česnek

15 Jaterník trojlaločný 24. Popis: Malá víceletá pryskyřníkovitá bylina vysoká 15 cm. Přízemní listy jsou trojlaločné a kožovité. Objevují se až po odkvětu nebo ke konci kvetení. Na chlupaté lodyze jsou jednotlivé květy z 6 – 10 okvětních plátků, většinou jsou modrofialové, růžové a někdy i bílé. Kvete v březnu až dubnu. Je jedovatý. Výskyt: Roste roztroušeně ve světlých lesích, křovinách a hájích. Má rád vápnité půdy Je rozšířen po celé Evropě.

16 25.

17 Příbuzné druhy: Sasanky, pryskyřníky Čemeřice zelená Blatouch bahenní
Orsej jarní Koniklec obecný 26. čemeřice černá 27. koniklec luční

18 30. pryskyřník plazivý 28. blatouch bahenní 1. sasanka hajní 29. orsej jarní

19 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:


Stáhnout ppt "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s volně rostoucími jarními rostlinami Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání jednotlivých."

Podobné prezentace


Reklamy Google