Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Protektorát Čechy a Morava II. Petr Machala. 1.Kdo byl garantem nedotknutelnosti republiky? 2.Jakou nabídku poskytl Hitler Tisovi? 3.Čím hrozil Hitler.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Protektorát Čechy a Morava II. Petr Machala. 1.Kdo byl garantem nedotknutelnosti republiky? 2.Jakou nabídku poskytl Hitler Tisovi? 3.Čím hrozil Hitler."— Transkript prezentace:

1 Protektorát Čechy a Morava II. Petr Machala

2 1.Kdo byl garantem nedotknutelnosti republiky? 2.Jakou nabídku poskytl Hitler Tisovi? 3.Čím hrozil Hitler a Goering v Berlíně Háchovi? 4.Kdy byl vyhlášen Protektorát? 5.Kdo stál v čele státu? Co jsme se posledně učili?

3 „Protentokrát máme Protektorát“… Projevy odporu strhávaní nacistických symbolů, vyhlášek, zpěv národních písní, ilegální tisk, protiněmecké nápisy Jaký byl vztah Čechů k novým poměrům? "Flora, Flora - to první je německy," vyvolával srdnatý průvodčí pražské tramvaje, jak mu předpis nařizoval: nejprve německy, potom česky.

4  7. 5. 1939 převoz ostatků K. H. Máchy z Litoměřic na Slavín  vzpomínka výročí upálení Mistra J. Husa, svátek Sv. Václava Jaké byly další formy protestů?

5 první výročí Mnichova - bojkot městské dopravy a protektorátního tisku 28. říjen 1939 Prahu zaplnily desetitisíce lidí s trikolorami zastřelen pekařský dělník Václav Sedláček a smrtelně postřelen medik Jan Opletal Franku, zakazuji jakékoliv srocování…

6 pohřeb Jana Opletala 15. listopadu rozpoutal novou vlnu protiněmeckých demonstrací (účast - především studenti) 17. listopadu 1939 byly uzavřeny všechny vysoké školy Čím je tento den tak významný?

7  ilegální tisk, letáky, pomoc pronásledovaným, falešné legitimace, potravinové lístky, zpravodajská činnost pro VB a SSSR, stávky a sabotáže v dolech a továrnách, získávání a ukrývání zbraní, záškodnictví na železnicích, poslouchání rádia Londýn… Co je to odboj? Jaké znáte formy odporu? Jaký trest každému hrozil?

8 Obrana národa bývalí generálové a důstojníci armády, legionáři, sokolové, železničáři (spojení s gen. Eliášem) Petiční výbor Věrni zůstaneme levicově orientovaní (dělnické strany a odbory) Politické ústředí bývalí politici (napojení na Beneše) Komunistický odboj řízen z Moskvy Jaké odbojové organizace v Protektorátu působily? J. Zika a J. Fučík

9 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Protektorát Čechy a Morava II. Petr Machala. 1.Kdo byl garantem nedotknutelnosti republiky? 2.Jakou nabídku poskytl Hitler Tisovi? 3.Čím hrozil Hitler."

Podobné prezentace


Reklamy Google