Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033."— Transkript prezentace:

1  Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033

2

3 Špitál a kaple svaté Kateřiny je barokně upravená kulturní památka v Jaroměřicích nad Rokytnou. Najdeme ji kousek za mostem přes řeku Rokytnou.

4 Historie  Nynější podobu získal špitál s kaplí sv. Kateřiny v roce 1672. To ji nechal postavit Jan Kreutz (Crux), hofmistr Jana Antonína z Questenberku.  Kapli posvětil děkan Jan Václav Achantes.  Dlouho byl špitál jedinou budovou na pravém břehu Rokytné. Mezi ním a řekou byla rozsáhlá zahrada a na druhé straně sousedil s křížovou chodbou a svatými schody k loretánské kapli. Za kaplí byl obezděný špitální dvůr s hospodářskými budovami.

5 Vnitřní prostory  Vnitřek špitálu rozděluje křížová chodba na čtyři části: první dvě měly hospodářský význam (kuchyně a komora), další dvě byly ložnicemi (jedna pro šest mužů, druhá pro šest žen), každá s okénkem přímo do lodi kaple, aby nemocní špitálníci mohli sledovat mši svatou a bohoslužby.  Cihlami dlážděná chodba je zaklenuta. Chodbou se dojde k předsíni kaple.

6 Tvary  Kněžiště je půdorysem nestejnostranný osmiúhelník. Boční strany čtverce jsou 3,55 m dlouhé, strany hlavní osy 3,4 m a čtyři strany utínající rohy měří po 1,5 m.  Zdi drží báňovou kopuli s lucernou.

7 Kaple  V čele kaple je hlavní oltář s vyzděným obětním stolem. Jeho součástí je obraz sv. Kateřiny, nad nímž je velký kříž. Po stranách jsou černé sloupy. Na oltáři je bílý svatostánek s malým křížkem. Mezi kněžištěm a lodí stávala ještě roku 1813 kazatelna.

8 Před rekonstrukcí

9 Po rekonstrukci v roce 2013

10 Sochařská výzdoba mostu

11 Vypracoval: Vojtěch Papoušek


Stáhnout ppt " Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033."

Podobné prezentace


Reklamy Google