Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food."— Transkript prezentace:

1 Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food

2 Jak to má vypadat (odborná práce) Odborná práce MUSÍ být založena na současném stavu poznání a měla by ho ve vymezené oblasti zájmu:  shrnovat, upozornit na důležité nové poznatky a současné hlavní směry výzkumu (práce rešeršní – review);  rozšiřovat o nové poznatky na základě vlastního výzkumu (základní výzkum);  rozšiřovat o zkušenost s konkrétní praktickou aplikací (aplikovaný výzkum). Rešerše je povinnou součástí každého typu práce, rozdíl je jen v její šíři!

3 Jak se zorientovat (v odborných zdrojích) Zdroje, na kterých je založena odborná práce, musí splňovat pokud možno všechna následující kritéria:  Autor má patřičnou kvalifikaci, je uznávaným členem vědecké komunity a pracuje pro věrohodnou instituci (adresa instituce, počet recenzovaných publikací autora, citovanost autora – H-index)  Článek nebo kniha jsou recenzované a vydané v respektovaném časopise nebo nakladatelství (Impact factor časopisu, název nakladatelství)  Zdroj je přiměřeně současný (datum vydání)

4 Co z toho plyne  Mezi základní zdroje patří články z časopisů s IF, monografie z dobrých nakladatelství, sborníky z významných konferencí (pokud možno zařazené do elektronických databází).  Mezi zdroje NEpatří publicistika a lobbyistické webové stránky.  Opatrně je třeba nakládat se zdroji „šedé“ literatury – výzkumné zprávy, firemní literatura, vysokoškolské kvalifikační práce, materiály pro výuku, Wikipedie…

5 Jak se k nim dostat (k odborným zdrojům) Přes Google cesta nevede! Vyhledávání poskytne zejména odkazy na komerční stránky, podklady pro výuku, lobbyistické stránky, veřejné zprávy státních institucí, publicistiku… Většinou jde o zdroje s nízkou spolehlivostí. Kromě knihoven (univerzitní, vědecké) jsou dnes hlavním a nejrychlejším východiskem elektronické databáze. Ty jsou buď placené (univerzity a výzkumné ústavy jsou připojeny prostřednictvím konsorcií) nebo zdarma.

6 Které to jsou (ty databáze) Placené: Web of Science (isiknowledge.com) – přírodní a technické vědy, ale i humanitní obory; ProQuest (http://search.proquest.com/index) – humanitní obory a ekonomika, méně přírodní vědy; Placené s omezeným neplaceným přístupem: Science Direct (www.sciencedirect.com) – rozcestník časopisů z nakladatelství Elsevier; webové stránky konkrétních časopisů. Neplacené: Google Scholar (scholar.google.com) Popis databází včetně manuálů je např. na http://www.ujep.cz/cz/podle-cinnosti/knihovny/c170_informacni-zdroje.html Zásadní výhodou placených databází je přístup k fulltextům.

7 Jak začít (s odbornou rešerší) Nové téma, nic o tom nevím 1)Formulovat klíčová slova, případně s použitím operátorů (AND, OR, NOT). Pohrát si s nimi a dopracovat se ke zvládnutelnému počtu výběrů. 2)Příklad: benzene AND photocatalysis AND (destruction OR degradation) 3)Projít abstrakty článků se „slibným“ názvem a vytipovat pár nejnovějších, které jsou k tématu blízké. 4)Provést hledání „related“ článků (funkce v databázích nebo si prostě prohlédnout seznam referencí v již vybraných článcích) a/nebo podle klíčových autorů již vybraných článků (co napsali dříve). 5)Zkopírovat si a prohlédnout fulltexty vybraných článků.

8 Jak začít (s odbornou rešerší) Už mám něco v ruce (zdroje, které mi byly doporučeny např. školitelem) Začít rovnou u bodu 4). Pokud je zdroj starší, je hledání nutné i směrem k novějším článkům. Co dělat, když fulltext článku, který mě zajímá, není přístupný: Univerzitní knihovna je schopna zajistit elektronickou nebo papírovou kopii jakéhokoli článku do několika dnů za poplatek (desítky korun). Nebo si lze článek zaplatit on-line (což je ovšem dražší, typicky 20-30 dolarů).

9 Co si to vyzkoušet

10 Upozornění na závěr Diplomová práce bez patřičně provedené rešerše včetně mezinárodních zdrojů nebude při obhajobě přijatelná! Počet takových zdrojů závisí na typu práce, v každém případě ale musí být zastoupeny.


Stáhnout ppt "Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food."

Podobné prezentace


Reklamy Google