Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika."— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:9. ročník Klíčová slova: prezentace-protokoly v informatice, HTTP protokol Autor:Ing. Eva Kolářová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, 738 02 Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne: 3. října 2012 Očekávaný výstup: nejčastěji používané protokoly, HTTP

2 Protokoly v Informatice HTTP Hypertext Transfer Protocol

3 Protokol je v informatice dohoda neboinformatice technická norma. podle které probíhá elektronická komunikace elektronická komunikace přenos dat mezi dvěma koncovými body (realizované nejčastěji počítači).datpočítači Protokoly mohou být realizovány hardwarově, softwarově a nebo kombinací obou.

4 Hypertext Transfer Protocol HTTP V současné době je používán i pro přenos dalších informací. Pomocí rozšíření MIME umí přenášet jakýkoli soubor (podobně jako e-mail), používá se společně s formátem XML pro tzv. webové služby (spouštění vzdálených aplikací) a pomocí aplikačních bran zpřístupňuje i další protokoly, jako je např. FTP nebo SMTP.MIMEe-mailXMLFTPSMTP Samotný protokol HTTP neumožňuje šifrování ani zabezpečení integrity dat. Toto použití je označováno jako HTTPS.HTTPS Protokol je součástí aplikační vrstvy

5 Protokol funguje způsobem dotaz-odpověď. Uživatel (pomocí programu, obvykle internetového prohlížeče) pošle serveru dotaz ve formě čistého textu, obsahujícího označení požadovaného dokumentu, informace o schopnostech prohlížeče apod.internetového prohlížečeserveru Server poté odpoví pomocí několika řádků textu popisujících výsledek dotazu (zda se dokument podařilo najít, jakého typu dokument je atd.), za kterými následují data samotného požadovaného dokumentu.

6 Zdroje obrázků: www.google.cz kliparty


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.4.00/21.2791 VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google