Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Toskánská architektura - Siena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Toskánská architektura - Siena"— Transkript prezentace:

1 Toskánská architektura - Siena

2 Siena je toskánské město, centrum
provincie Siena. Je mimořádná díky středověkému vzhledu, proto je za- psaná na seznam památek UNESCO. Z architektonického hlediska je známá svým centrem – náměstím Piazza del Campo a dómem. Významně proslula sienskou malíř- skou školou i tradičním městským dostihem: sienským paliem. V minulosti byla uměleckým, kultur- ním i politickým soupeřem Florencie.

3 Piazza del Campo – náměstí ve tvaru lastury, jejíchž 9 částí
symbolizovalo Radu devíti. Dlažba je cihlová, z r Původně se zde nacházelo římské fórum.

4 Palazzo Publico (1297 – 1342) s věží Torre del Mangia ( ). Dodnes slouží jako městská radnice, je zde umístěné i muzeum. Zajímavé jsou pásy různobarevného kamene ve zdivu gotické stavby.

5 Věž - interiér

6

7 Fresky - interiér

8 Ulice v blízkosti náměstí jsou úzké a křivolaké, jednotlivé městské části
jsou označeny vlastním tradičním znakem a praporcem.

9 Sienský dóm ( )

10

11 Sienský dóm Jedná se o stavbu, která je typickým dokladem přijetí gotických principů v Toskánsku. Dávali přednost románské dispozici: jednoduchému bazilikálnímu typu latinskému horizontálnímu střídání barevných pásů (zdivo) vertikalita se projevila pouze u kampanil Neužívali: vnější opěrný systém vysoké klenby barevná okna (převážně malé otvory bez kružby) pásy barevného mramoru bohatě zdobený interiér

12

13 Stavba dómu byla zahájena ve 13.stol.
přestavbou románské baziliky. Vzorem byl kostel v San Galgano. Původní koncepce byla změněna. Dosavadní kostel s kupolí byl použitý jako transept. Nové trojlodí mělo být ke kostelu pravoúhle přičleněno a na protilehlé straně měl vzniknout nový chór. Dóm zůstal nedokončen. Průčelí: tvůrce Giovanni Pisano, inspirace francouzskými chrámy, trojice portálů v dolní části, mohutná rozeta, boční věže (schodiště), bohatá sochařská výzdoba, mozaiky.

14

15

16 Interiér dómu je velice působivý
nejen kopulí zdobenou hvězdami. Klenbu podepírají mohutné černobílé mramorové sloupy. Fresky (cyklus od Pinturicchia), sochařská výzdoba (N.Pisano, Donatello a Michalengelo), inkrustovaná mramorová dlažba.

17

18

19 Odkazy: Ostatní fotografie - archiv autorky


Stáhnout ppt "Toskánská architektura - Siena"

Podobné prezentace


Reklamy Google