Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ .

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ ."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ .
Materiál je určen pro doplnění výuky a je vhodný pro prezentaci na interaktivní tabuli. Materiál seznamuje žáky s gotickým a neogotickým slohem s ohledem na památky místního regionu.

3 Gotické umění Střediskem hospodářského a kulturního života se stává město. Vyvíjelo se v období vyspělého feudalismu. R vzniklo ve Francii, rozšířilo se do Anglie, později do Německa a do ostatní Evropy.

4 Výroky o gotice Gotický chrám je mystická záležitost posvátné geometrie. Jsou v něm zašifrovány všechny dosavadní poznatky o fungování vesmíru a paralelních světů. Rozetová okna jsou mandaly, jimiž slunce, skrze jejich skleněné vitráže vrhá dovnitř chrámu barevný vír a vede oko pozorovatele do nehybného středu, kde spočívá bílé světlo, věčné Universum / Vasari/

5 Základ gotických staveb
Geometrická metoda soustavy čtverců, obdélníků a trojúhelníků, které tvořily důležité body půdorysu.

6 Žebra, klenby tvořila z pohledu diváka různé obrazce:
Kříže-křížová klenba Hvězdy-hvězdicová klenba Sítě-síťová klenba Na stavbách nesměly chybět ani zdobné prvky. křížové kytice, věžičky, chrliče, sochy Lomený oblouk rozděluje lépe tlaky klenby do stran, takže bylo možno stavět stavby ohromující výšky. Samotné pilíře by však neunesly tak ohromný tlak žeber klenby, proto byly stavby zpevňovány opěrným systémem pilířů a oblouků ,který podpíraly stavbu z vnější strany. Nové stavby byly stavěny na základech staveb starších a to platí i o gotice. Která má v základech často stavby románské. Průčelí chrámu dominoval hlavní vchod s bohatě zdobeným portálem nad kterým bylo umístěno kulaté okno, tzv. rozeta Plochy mezi pilíři vytvářejí okna vyplněná kamennou kružbou ,zdobená vitrážemi

7 V 18. století nastal návrat k ideálům gotiky
V 18. století nastal návrat k ideálům gotiky. A právě takovým příkladem je kostel a křížová cesta na Travné

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Výtvarné náměty: Vitráž: Kostel
Žáci si vystřihnou z barevného papíru tvar gotického okna. Toto okno seskládají podobně jak se tvoří papírové vločky a vystřihnou. Po rozevření skladů vznikne členitý geometrický ornament. Žáci okno nalepí na průsvitný papír . Bílé průsvity pak kolorují barvami, fixem. Namaluj si gotickou katedrálu. Použij ve své práci všechny gotické prvky, se kterými ses v prezentaci seznámil. Malba suchým pastelem.

21 citace: Archiv autora.


Stáhnout ppt "Anotace: Materiál je určen pro 4.ročník ZŠ ."

Podobné prezentace


Reklamy Google