Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Ovládání operačního systému počítače OB21-OP-EL-KONP-JANC-M-3-039

3 Ovládání OS počítače  Uživatel nepracuje přímo s jádrem OS.  Pro práci se systémem využívá speciální komunikační program zvaný obecně Shell.  Jeden OS může mít i několik různých uživatelských rozhraní.  Hlavní funkcí Shellu je umožnit uživateli spouštění aplikací.  Všechny ostatní příkazy Shellu představují pouze určitou nadstavbu umožňující provádět správu disků, adresářů a souborů.

4 Ovládání OS počítače  Uživatelské rozhraní může mít podobu:  příkazového řádku (např. MS-DOS nebo Unix) – uživatelsky nepřívětivé  grafického rozhraní (Xwindow pro UNIX, MS Windows, OS/2) – ovládané myší nebo kombinací kláves.  Rozhraní umožňuje zadávat příkazy pro OS a především spouštět aplikační programy. Konkrétní příkazy bývají popsány přímo v jednotlivých OS.

5 Ovládání OS počítače  OS UNIX  Obsahuje obrovské množství příkazů. Komunikace s uživatelem probíhá opět pomocí speciálního programu (SHELL).  Existuje mnoho verzí Shellu OS Unix, např. Korn Shell Keyshell  Na rozdíl od MS DOSu podporuje práci více uživatelů  užití v sítích LAN

6 Ovládání OS počítače Srovnání konvencí platných v DOSu a UNIXu  Hlavní adresář: je jen jeden pro všechny disky počítače. Obsah ostatních disků je normální součástí adresářové struktury – disky jsou pro uživatele mapovány jako adresáře globálního adresářového stromu. Hlavní adresář se značí /.  Domovský adresář: adresář vyhrazený konkrétnímu uživateli. Vzniká při vytvoření uživatelského účtu daného uživatele. Na základě přihlášení do systému stává se domovský adresář příslušného uživatele adresářem aktuálním. Lze se na něj odkázat jménem $HOME.

7 Ovládání OS počítače Srovnání konvencí platných v DOSu a UNIXu  Přihlášení:  před zahájením práce musí uživatel zadat: jméno a heslo. (bylo přiděleno správcem systému). Provede se ověření správnosti zadaných údajů s databází uživatelských účtů. Od přihlášení se odvozuje aktuální nastavení přístupových práv, nastavení domovského adresáře apod.

8 Ovládání OS počítače Srovnání konvencí platných v DOSu a UNIXu  Soubory (adresáře):  eviduje se:  Jméno: 14/250 znaků dle verze systému. Může obsahovat zcela libovolné znaky. Znaku, který je významný pro Shell musí předcházet znak \ nebo musí být celý název v apostrofech.  Př: S5/8.text se musí napsat buď ‘S5/8.text’ nebo S5\/8.text.  V OS Unix se rozlišují malá a velká písmena!  Znak. na začátku jména = skrytý soubor.

9 Ovládání OS počítače Srovnání konvencí platných v DOSu a UNIXu  Přípona: je nepovinná. (soub.1.xyz je zcela legální název souboru, stejně jako soub) !!  Velikost souboru, datum a čas vytvoření  Vlastník a skupina vlastníka  Přístupová práva - zvlášť pro vlastníka, skupinu vlastníka a ostatní:

10 Ovládání OS počítače  Grafické rozhraní pro OS UNIX – X WINDOW  Grafický shell Unixu, připomínající prostředí MS Windows. Nezávislý na typu počítače, využívá speciální grafické terminály (X terminály, případně PC s příslušným programem emulujícím X terminál).  Klasický X terminál má vlastní procesor, běží na něm program X-klient zajišťující komunikaci s uživatelem a zpracování vstupních a výstupních informací.  Standardní součástí X Windows jsou některé aplikce: např. emulace textového terminálu, hodiny, monitorování vytížení počítače.

11 Ovládání OS počítače  Operační systémy s grafickým rozhraním  Představují komfortní uživatelské prostředí s jednoduchou obsluhou i správou systému.  Pracuje se v grafickém prostředí, pomocí myši a klávesnice.  Všechny moderní operační systémy používají grafické uživatelské rozhraní

12 Ovládání OS počítače  Kromě operačních systémů na bázi UNIXu používají grafické uživatelské rozhraní i operační systémy firem Microsoft a Apple.  Z OS firmy Microsoft se takto ovládají OS Windows počínaje operačním systémem Windows 3.1.  Poslední verze OS firmy Microsoft má označení Windows 7, resp. Windows Server 2007.

13  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

14 Literatura  www.svetsiti.cz www.svetsiti.cz  http://microsoft.cz http://microsoft.cz  http://wikipedia.org http://wikipedia.org


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google