Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware."— Transkript prezentace:

1

2 Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware

3 Úvod do systému Novell Netware NetWare 2.x: NetWare 2.x: 16-bitový OS pro počítače s procesorem 80286 a vyšším. Umožňuje realizovat dedikované i nededikované servery, podporuje prac. stanice s OS DOS, OS/2, Macintosh, na serveru VAP procesy (neuvolňují prostředky), nižší výkonnost, horší správa systému i sítě, podporoval pouze protokol IPX/SPX NetWare 3.0: NetWare 3.0: (1989) 32-bitový OS pro počítače s procesorem 80386 a vyšším. Umožňuje realizovat dedikované i nededikované servery, podporuje prac. stanice s OS DOS, OS/2, Macintosh, UNIX, na serveru NLM moduly (za běhu serveru možno instalovat a odinstalovávat další úlohy i součásti systému). Výrazně větší kapacita disků. Stejné uživatelské rozhraní jako verze 2.x ! Na stanici rozhraní ODI, podporuje heterogenní prostředí (různé protokoly).

4 Úvod do systému Novell Netware NetWare 3.11: NetWare 3.11: (1991) 32-bitový OS pro počítače s procesorem 80386 a vyšším. Oproti předchozí verzi podporuje souborové a tiskové služby OS DOS, Windows, OS/2, Macintosh a UNIX. NetWare 3.12: NetWare 3.12: (1992) Oproti předchozí verzi především přichází grafické uživatelské prostředí podporující systém Windows, na pracovních stanicích se používají VLM moduly (univerzální klientské ovladače sítě), podpora vícejazyčného prostředí, pakety formátu 802.2, redukce příkazů a utilit. Uvedené verze lze doporučit především v menších a středních sítích, kde je malé množství serverů a která nemají silnou komunikaci s dalšími sítěmi.

5 Úvod do systému Novell Netware NetWare 4.x,5.x: NetWare 4.x,5.x: (1993) Představuje značný kvalitativní skok - nelze hovořit čistě o síti LAN, ale jde spíše o síť třídy WAN a to především použitím databáze (služeb) NDS. Uvedené služby totiž umožňují pohlížet na i velmi rozsáhlé sítě s několika desítkami či stovkami serverů jako na jediný celek. Velice příjemné jsou i další doplňkové služby jako např. automatické pakování dat. NetWare pro sítě peer-to-peer: NetWare pro sítě peer-to-peer: (1991) Systém pro levné a méně výkonné sítě typu peer-to-peer. Prvním tímto produktem byl Netware Lite. Nevynikla sice výkonem ale měl velice dobrou návaznost na „velké“ systémy Novell. Výrazným pokrokem je zavedení produktu Personal NewtWare. V tomto systému kromě zvýšení celkové úrovně systému nabízí možnost spolupráce se všemi existujícími systémy Novell Netware.

6 Úvod do systému Novell Netware

7 Databáze Bindery x NDS Systémová databáze BINDERY: Systémová databáze BINDERY: je používána v systémech Netware 2.x a 3.x. Obsahuje 3 druhy informací: objekty sítě, jejich vlastnosti a hodnoty přiřazené těmto vlastnostem. Uvedená databáze je reprezentována 3 soubory NET$OBJ.SYS, NET$PROP.SYS a NET$VAL.SYS. Každý server v síti má svůj exemplář této databáze a ten obsahuje pouze objekty definované pro tento server. Tato databáze neumožňuje organizovat objekty jinak než pouze v jedné úrovni. Systémová databáze služeb NDS: Systémová databáze služeb NDS: je používána v systémech Netware 4.x a 5.x. V databázi jsou opět uvedeny informace o objektech sítě, vlastnostech a jejich hodnotách, je zde však větší množství typů, které lze organizovat do struktur. Tato databáze je globální – nevytváří se každá databáze pro každý server ale je platná pro všechny servery.

8 Databáze Bindery Uživatel 1 Uživatel 2 Uživatel 3 server1 server2 Objekty na serveru

9 Databáze NDS Uživatel 1 Uživatel 2 Uživatel 3 server1 server2 Strom objektů Root

10 Připojování stanic -pomocí ovladače IPX NETx: -pomocí ovladače IPX NETx: využívá se především u sítí Netware 2.x a 3.x. uživatel NETx.COM DOS Hardware WS IPX.COM Síťová karta

11 Připojování stanic -pomocí ovladače ODI a VLM: -pomocí ovladače ODI a VLM: využívá se především u sítí Netware 4.x a dalších uživatel IPXODI.COM Driver MLID LSL.COM Síťová karta TCPIP.EXEApple Talk VLM modulyTELNET, FTP,… NetWareUNIX MacIntosh


Stáhnout ppt "Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware."

Podobné prezentace


Reklamy Google