Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_22_INOVACE_ANJ-GRAMATIKA-31 Tematický celek (sada): ANJ - GRAMATIKA Téma (název) materiálu: Pomocná slovesa Předmět: Anglický jazyk Ročník / Obor studia: 1. / všechny obory Autor / datum vytvoření: Monika Vaidlová / 22.9.2013 Anotace: Žáci se seznámí s pomocnými slovesy a jejich užitím. Metodický pokyn: Prezentace je určena k výuce a samostudiu.

2 POMOCNÁ SLOVESA

3 TO BE V každé anglické větě musí být vyjádřen podmět. V oznamovací větě stojí vždy před slovesem. I am David. Jsem David.

4 Sloveso be – přítomný čas I am – já jsem you are – ty, vy jste he is – on je she is – ona je it is – ono, to je we are – my jsme they are – oni jsou

5 Zápor Tvoříme přidáním not za příslušný tvar slovesa be. We are not doctors. Nejsme lékaři. She is not a teacher. Není učitelka.

6 Stažené tvary V mluvené angličtině se vyskytují stažené tvary. Sloveso splyne ve výslovnosti s podmětem, záporka not pak se slovesem. They´re my friends. Jsou moji přátelé. He isn´t bad. On není špatný.

7 Otázka Podmět stojí za slovesem. Are you at home? Jsi doma? Záporná otázka: Why are you not at school?(formálnější) Why aren´t you at school?

8 Zjišťovací otázka – odpověď Na zjišťovací otázku odpovídáme častěji takzvanou krátkou odpovědí. Is he from England? Yes, he is.(nepoužíváme stažené tvary) No, he isn´t.(v záporu je tomu naopak, jsou běžnější tvary stažené)

9 Funkce – to be Pomocí tohoto slovesa jsou tvořeny průběhové děje a trpný rod.

10 Sloveso have got – přítomný čas V hovoru se užívá častěji sloveso have got než samotné have. I, you, we, they have got he, she, it has got She has got a white cat. Má bílou kočku.

11 Zápor a otázka Zápor: They have not a nice house. Nemají hezký dům. Otázka: Have you got a computer in this room? Máte v této místnosti počítač?

12 Stažené tvary you´ve got * you haven´t got Mary hasn´t got a job. Marie nemá práci. POZOR ! he´s = he has(ale také he is) she´s = she has(she is) it´s = it has(it has)

13 Funkce – to have Pomocí tohoto slovesa jsou např. tvořeny časy předpřítomné a předminulé.

14 Sloveso do Pomocí tohoto slovesa tvoříme otázku a zápor v čase prostém přítomném a minulém.

15 Procvičení

16 Tvořte otázky k těmto odpovědím. No, it´s not a Czech book. Is it a Czech book? We are from Prague. Where are you from? She is sixteen. How old is she? My mother´s name is Ann. What is your mother´s name?

17 Doplňte správný tvar have got. Our house ……….a large garden. has got My brother and I ……a lot of friends. have got No, I …………a good job. haven´t got ………..(she) a son? Has she got

18 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. Použité zdroje GNARLY, Craig. en.wikipedia.org [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Studying.jpg


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google