Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_759_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_759_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_759_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková

2 Název vzdělávacího materiáluPřívlastek Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_759_7TR_CJ Číslo šablonyIII/2 AutorKvětuše Zmrzlíková, Mgr. Ročník7. dle zařazení v ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVPČeský jazyk a literatura TémaPřívlastek Očekávaný výstupŽák rozezná ve větě přívlastek a určí jeho druhy Anotace (způsob použití)Inovovaný výukový materiál slouží k určení a procvičení jednotlivých druhů přívlastku Datum vytvořeníŘíjen 2012 Druh výukového materiáluPrezentace v PowerPointu Klíčová slovaPřívlastek shodný, neshodný Rozvíjené klíčové kompetenceKompetence komunikativní k učení a k řešení problémů Použitá literatura a zdrojeVlastní CZ.1.07/1.4.00/21.3526 – EU Peníze školám METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU

3 Přívlastek blíže určuje význam podstatného jména. Ptáme se na něj: jaký, který, čí? Přívlastek Přívlastek shodný (PKSH) shoduje se s řídícím podstatným jménem v pádu, čísle a rodu. Často bývá vyjádřen přídavným jménem, většinou stává před řídícím podstatným jménem (jarní vítr). Přívlastek neshodný (PKNSH) se s řídícím podstatným jménem neshoduje. Často bývá vyjádřen podstatným jménem, většinou stojí za řídícím pod. jménem (ubrousek z papíru).

4 1. Přiřaďte k podstatným jménům vhodné přívlastky a určete, zda jsou shodné či neshodné. Procvičování mléko, horníci, kniha, déšť, písnička, kočka, sova, osel, lampa, gól 2. Přívlastky neshodné nahraďte přívlastky shodnými. Jídlo ze zeleniny, kaz zubu, čokoláda s oříšky, počasí v lednu, ulice Karviné, dům ze dřeva, figurky z čokolády, šaty pro svátek, knedlíky se švestkami. bílé, s ilustracemi, prudký, Jágra, z Karviné, moudrá, z kovu, lidová, předoucí, hýkající,

5 1.1. Řešení 2. zeleninové jídlo, zubní kaz, oříšková čokoláda, lednové počasí, karvinská ulice, dřevěný dům, čokoládové figurky, sváteční šaty, švestkové knedlíky Bílé mléko (PKSH), horníci z Karviné (PKNSH), kniha s ilustracemi (PKNSH), prudký déšť (PKSH), lidová písnička (PKSH), předoucí kočka (PKSH), moudrá sova (PKSH), hýkající osel (PKSH), lampa z kovu (PKNSH), gól Jágra (PKNSH)

6 Procvičování 1. Přívlastky shodné nahraďte přívlastky neshodnými. Hedvábná halenka, ptačí zpěv, kapří šupina, mořská voda, perníkový koníček, lesní pěšina, městské ulice, linkovaný sešit, dřevěná židle, jezerní hladina, noční krém, karvinští obyvatelé 2. V následujících větách vyhledej přívlastky a nadepiš, zda jde o PKSH a PKNSH Četli jsme novou knihu od slavného spisovatele. Včera jsem pil čaj z kopřiv. Máme nové auto. V polárních krajinách žije bílý medvěd lední.

7 Řešení 1. Halenka z hedvábí, zpěv ptáků, šupina kapra, voda z moře, koníček z perníku, pěšina v lese, ulice města, sešit s linkami, židle ze dřeva, hladina jezera, krém na noc, obyvatelé Karviné 2. V následujících větách vyhledej přívlastky a nadepiš, zda jde o PKSH a PKNSH Četli jsme novou knihu od slavného spisovatele. Včera jsem pil čaj z kopřiv. Máme nové auto. V polárních krajinách žije bílý medvěd lední. PKSH PKSH PKNSH PKNSH PKSH PKSH PKSH PKSH


Stáhnout ppt "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_759_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google