Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_741_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_741_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_741_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková

2 Název vzdělávacího materiáluSlovní druhy Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_741_7TR_CJ Číslo šablonyIII/2 AutorKvětuše Zmrzlíková, Mgr. Ročník7. dle zařazení v ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVPČeský jazyk a literatura TémaSlovní druhy Očekávaný výstupŽák určí slovní druhy, a to i v kontextu věty Anotace (způsob použití) Inovovaný výukový materiál slouží k procvičení slovních druhů a k seznámení žáků s tím, že některá slova mohou mít v závislosti na kontextu věty různou slovnědruhovou platnost Datum vytvořeníSrpen 2012 Druh výukového materiáluPrezentace v PowerPointu Klíčová slovaSlovní druh Rozvíjené klíčové kompetenceKompetence komunikativní, k učení a k řešení problémů Použitá literatura a zdrojeVlastní CZ.1.07/1.4.00/21.3526 – EU Peníze školám METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU

3 Ve kterých z následujících vět jsou pouze slova ohebná? A) Jaký program by sis představoval na příští týden? C) Mému švagrovi nevyhovoval domluvený termín návštěvy. B) Květy jilmů pomalu odkvétaly, až nakonec zcela uschly. D) Milá babičko, rád tě navštívím někdy během prázdnin. E) Doopravdy záleží na tom, jak budete chtít. F) Napsala dlouhý dopis svým dobrým přátelům. G) Chlapci, kolik hodin věnujete té zpropadené záležitosti? Následující větu opiš a nadepiš číslicemi druhy slov 3 1 5 3 5 7 2 1 C) Mému švagrovi nevyhovoval domluvený termín návštěvy.

4 Jakým slovním druhem může být „a“? Vytvoř větu, kde bude spojkou?

5 A, to jsi ty? Kdo řekne a, ať řekne také b. Co to vyjadřuje? Kdy to člověk řekne? Co to vyjadřuje? Jaký je to slovní druh?? Je tady „a“ spojka? Spojuje věty nebo slova? Co to znamená? Kdy to člověk řekne? Je tady „a“ spojka? Spojuje věty nebo slova? Jak se na to „a“ můžeme ptát? Jaký je to slovní druh?? Řekli nám vše od a po z.

6  1. jí (sloveso, zájmeno)  2. má (sloveso, zájmeno)  3. tři (sloveso, číslovka)  4. Milanovi (přídavné jméno, podstatné jméno) 6 Vymysli věty, v nichž budou mít slova „jí, má, tři, Milanovi“ platnost různých slovních druhů - řešení

7 1. Petr jí housku se salámem. Dal jí úkol z matematiky. 2. Pavel má rýmu. Má dcera šla do kina. 3. Tři se ručníkem dostatečně dlouho. Princ dostal od krále tři úkoly. 4. Milanovi bratři vyhráli v loterii. Učitel dal Milanovi pochvalu.


Stáhnout ppt "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_741_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková."

Podobné prezentace


Reklamy Google