Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Slovní druhy- zájmena Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_338_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383

2 METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU
CZ.1.07/1.4.00/ – EU Peníze školám METODICKÝ LIST VÝUKOVÉHO MATERIÁLU Název vzdělávacího materiálu Slovní druhy- zájmena Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_338_3TR_CJ Číslo šablony III/2 Autor Lenka Nytrová, Mgr. Ročník 3. dle zařazení v ŠVP Vyučovaný předmět dle ŠVP Česká jazyk a literatura Téma Pracovní list je zaměřen na seznámení se slovními druhy- zájmeny Očekávaný výstup Žák vyhledává v textu a třídí slova podle slovních druhů – zájmena. Anotace (způsob použití) Inovovaný výukový materiál slouží k seznámení žáků s e slovními druhy- zájmeny. Datum vytvoření Duben 2013 Druh výukového materiálu Prezentace v PowerPointu Klíčová slova Zájmena osobní, ukazovací, přivlastňovací, tázací, záporná. Rozvíjené klíčové kompetence Kompetence k učení, kompetence pracovní, kompetence k řešení problémů Použitá literatura a zdroje Vlastní

3 Zájmena Zopakuj si: Zájmena osobní- zastupují názvy osob, zvířat a věci (já, ty, on, ona, ono, my, vy, oni, ony, ona). Zájmena ukazovací-ukazují na osoby, zvířata a věci (ten, ta, to, ti, ty, ta, tento, tato, tenhle…). Zájmena tázací- ptáme se jimi (jaký?, který?, čí, kdo?, co?) Zájmena záporná- (nikdo, nic, žádný, ničí). Zájmena přivlastňovací- (můj, tvůj, jeho, její, náš, váš, jejich, svůj).

4 zájmena ZÁJMENA osobní tázací ukazovací záporná přivlastňovací

5 Vyhledej ve větě zájmena a podtrhni je.
Vy pojedete na dovolenou? Tento film je napínavý. Někdo ti to řekl? Kdo přednese pěknou báseň? Tvá písanka je moc pěkná. Můj dědeček hraje na housle. Proč to miminko pláče?

6 řešení Vy pojedete na dovolenou? Tento film je napínavý. Někdo ti to řekl? Kdo přednese pěknou báseň? Tvá písanka je moc pěkná. Můj dědeček hraje na housle. Proč to miminko pláče?

7 Doplň zájmena: Pavel je __________________bratr. _____________ nábytek je dřevěný. Toto je _______________dědeček. _________________ pejsek je můj. _________________ auto je nové. _________________ knížka je pěkná.

8 řešení Pavel je můj (tvůj, váš, náš…) bratr. Tento (tvůj, můj, náš…) nábytek je dřevěný. Toto je můj (tvůj, jejich, náš, váš…) dědeček. Tento pejsek je můj. Toto auto je nové. Tato knížka je pěkná.

9 Přepiš písničku, vyhledej zájmena a podtrhni je
Přepiš písničku, vyhledej zájmena a podtrhni je. Nakresli si k písničce obrázek. Pod naším okýnkem  rostou tam dvě růže,  pod naším okýnkem  roste tam štěp,  jsou na něm jablíčka,  trhá je Ančička,  jsou dobrá jsou sladká,  jsou jako med. 

10 řešení Pod naším okýnkem  rostou tam dvě růže,  pod naším okýnkem  roste tam štěp,  jsou na něm jablíčka,  trhá je Ančička,  jsou dobrá jsou sladká,  jsou jako med. 


Stáhnout ppt "Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383"

Podobné prezentace


Reklamy Google