Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pardubický kraj Rudolf Bok & Ondra Kulhánek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pardubický kraj Rudolf Bok & Ondra Kulhánek"— Transkript prezentace:

1 Pardubický kraj Rudolf Bok & Ondra Kulhánek

2 Základní informace Krajské město: Pardubice Rozloha: 4 519 km²
Počet obyvatel: ( ) Hustota zalidnění: 114,68 obyvatel/km² Okresy: Chrudim, Pardubice, Svitavy a Ústí nad Orlicí

3 Přírodní poměry Většina území je kopcovitá a pomalu přecházející do nížin okolo hlavního toku kraje – Labe Vodstvo: Řeky protékající krajem: Labe, Chrudimka, Svitava a Morava Řeka Morava zde pramení pod vrcholem Králického Sněžníku Pohoří: V Pardubickém kraji se tyčí třetí nejvyšší pohoří v Česku Králický sněžník s nejvyšším bodem 1424 m právě na stejnojmenné hoře.

4

5 Hospodářství Zemědělství:
Nejúrodnější je Polabská nížina kde se pěstuje hlavně pšenice, cukrová řepa a kukuřice. Průmysl: Nejsilnější větve hospodářství jsou: všeobecné strojírenství a chemický průmysl, který má největší podíl na celostátní produkci Synthesia Semtín - Vyrábí pastickou trhavinu Semtex Elektrárna Chvaletice – Spaluje hnědé uhlí ze Severních Čech Karosa Vysoké Mýto – Karosa byla česká firma největší výrobce autobusů v zemi její pobočka byla ve Vysokém Mýtě, roku 2007 byla přejmenována na Iveco Czech Republic

6

7 Zajímavosti

8 Pardubický perník Historie výroby peníku v Pardubicích je sledována až do 16.století. Právo vyrábět perník potvrdila již v roce 1759 Marie Terezie. Ve davcátém století nastalo období rozkvětu výroby, kdy již byla řemeslná výroba doplněna i výrobou průmyslovou.

9 Ležáky Ležáky byla osada na Chrudimsku která byla 24. června 1942, 14 dní po vyhlazení Lidic, vypálena příslušníky SS v důsledku úkrytu vysílačky Libuše parašutistické skupiny Silver A, která se účastnila atentátu na Reinharda Heydricha. Obyvatele starší 15 let byli zastřeleni, vyhovující děti poslány na germanizaci do Německa a zbytek poslán do koncentračních táborů.

10 Krychlič Václav Kulhánek přezdívaný Krychlič se nepravidelně, ale velmi často zdržuje v hale pardubického hlavního nádraží a zřídka jej lze také potkat v MHD. Přezdívka Krychlič vznikla kvůli jeho velmi originálnímu účesu. Na Facebooku má mnoho fanoušků a lidé ho mají rádi. Při jednom rozhovoru s iDnes odhalil že je údajně doktor přírodovědných věd (PaeDr.), je to důchodce a žije v domě se zahradou kde se stará o velké množství papoušků, slepic a kohoutů.

11 Zdroje cs.wikipedia.org


Stáhnout ppt "Pardubický kraj Rudolf Bok & Ondra Kulhánek"

Podobné prezentace


Reklamy Google