Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Restaurátorské a zdobné techniky Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_10 Název DUMu: Vykládání nábytku a výrobků ze dřeva Pro obor vzdělávání: L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Předmět: Uměleckořemeslné zpracování dřeva Ročník: 4 Autor: Bc. Václav Jakubčík Datum:

2 Inkrustace Rozumí se jí vykládání povrchu tlustšími kousky dřev v masivním okolí; do plochy masivního prkna jsou zasekány a zadlabány výřezy (lůžka), do nichž je vložen odlišný materiál nebo tentýž materiál s opačným směrem kresby dřeva.

3 Inkrustace V naší zemi byla inkrustace nejrozšířenější v období tzv. selského baroka. Základním materiálem dub, řidčeji ořech, tedy domácí suroviny. Vykládalo se dřevem z ořechu, jilmu, lípy, javoru, hrušky, švestky aj.

4 Výroba Inkrustace

5 Motivem inkrustace Převážně geometrický obrazec (linky, čtverce, obdélníky, trojúhelníky, hvězdy), ale vyskytují se i motivy rostlinné a figurální. Na lidovém nábytku převládá motiv ptáků.

6 Nábytek i předměty jsou dodnes velmi poutavé a krásné.
Plnohodnotná inkrustace je vždy dílem dobrého řemeslníka, který byl současně citlivým umělcem.

7 Intarzie Používáním dýh se nábytkářská technika značně změnila – umožnila zpracovávat i méně jakostní dřeviny k výrobě nábytku. Intarzií však nerozumíme pouhé přesáhování, fládrování, ale dýhy skládané do obrazců.

8 Intarzie Intarzie páskové, rámečkové, figurální a rostlinné i žánrové obrázky. Intarzie umožnila změnu konstrukce a tvaru nábytku. Intarzie se uplatňovala jako zdobný prvek nejen na nábytku, ale i na jiných drobných předmětech denní potřeby.

9 Cechovní truhlice

10 Zdroj materiálů: MEDKOVÁ, Eva; BOHMANNOVÁ, Andrea. Starožitný nábytek. Praha: SNTL, 1985, ISBN ÚDRŽBA A OPRAVY. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google