Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:  Vliv alkoholu na lidský organismus Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 88

2 Vliv alkoholu na lidský organismus

3 Alkohol a jeho účinky Alkohol a jeho účinky na člověka jsou již dostatečně známé. Alkohol působí na centrální nervový systém (mozek a míchu) a mozkové funkce a způsobuje útlum těchto center. Při požití velkého množství alkoholu dochází k útlumu centra pro dýchání a krevní oběh. Alkohol ve vysoké koncentraci tak může způsobit až smrt člověka. Alkohol má vliv také na naši psychiku.

4 Alkohol a jeho účinky Prvotní účinky po požití alkoholu:
zpočátku cítíme euforii a postupně se uvolňují naše zábrany. jsme pak méně ostýchaví a více společenští. u jedinců se zvýšenou agresivitou je alkohol stimulujícím prostředkem. Při požití většího množství alkoholu se objevují negativní příznaky typu: snížená schopnost vnímání, poruchy řeči, snížená koordinace pohybu těla, deprese, ospalost, nevolnost, zvracení, aj..

5 Odbourávání alkoholu Konzumovaný alkohol je z 90-98% odstraněn z organismu třemi metabolickými cestami. Zbylé množství etanolu se vyloučí z těla dechem, potem a močí. Všechny metabolické cesty jsou lokalizovány v gastrointestinálním traktu, především játrech. Odbourávání etanolu v organismu je ovlivněno mnoha faktory a může se u jednotlivých jedinců lišit od běžně uznávaných norem. Zdroj obrázku:

6 Následky nadměrného užití alkoholu
Kocovina Diskutuje se o vlivu vedlejších produktů kvašení na typické příznaky: bušení v hlavě, nevolnost, slabost. Problémy způsobuje také dehydratace, protože se jedná o silné diuretikum. Zdroj obrázku:

7 Následky nadměrného užití alkoholu
Tělesná teplota Etanol rozšiřuje cévy a to vede ke snížení tělesné teploty. To se může stát osudné opilím lidem, kteří usnou v chladné noci. Zdroj obrázku:

8 Alkoholismus Alkoholismus je návyková nemoc, jejíž oběti jsou psychicky i fyzicky závislé na chemické látce - alkoholu. Alkohol se stává součástí chemických procesů jejich těla a ovládne tak jejich chování a myšlení. Zdroj obrázku:

9 Typy konzumentů alkoholu
Abstinenti Nepijí alkohol vůbec (nebo jen výjimečně a to v zanedbatelném množství). Příležitostní konzumenti Pijí s mírou. Jen občas tuto míru překročí. Nadměrní konzumenti Pijí neustále nad míru. Často se dostávají do stavu opilosti, což sebou nese příslušné ekonomické i zdravotní následky. Alkoholici Jedná se o osoby trpící chorobou (etylismem), kterou je možno diagnostikovat a léčit. Jedná se o těžkou závislost na alkoholu, které se dotyčný nemůže dobrovolně vzdát. Jako u ostatních drog se při přerušení užívání dostavují abstinenční příznaky.

10 Onemocnění vzniklé dlouhodobým požívání alkoholu
Problémy výživy a trávení, Vředy, Zánět slinivky, Nemoci jater, Alkoholická hepatitida, Zánět periferních nervů. Zdroj obrázku:

11 Jak bezpečně pít alkohol?
Podle odborníků Světové zdravotnické organizace, je pro zdravého dospělého člověka ještě bezpečnou dávkou alkoholu asi 20 g 100 % lihu (16 g u ženy a 24 g u muže), což odpovídá přibližně půl litru 12° piva 200 ml vína nebo 50 ml destilátu. Pít nad tuto dávku, sebou nese zdravotní rizika. Půl litru „desítky“ obsahuje zhruba 12,9 gramů 100 % lihu, půl litru „dvanáctky“ asi 15,4 g, 2 „deci“ vína kolem 20 g a půl „deci“ destilátu asi 15,4 g. Dá se tedy říci, že půl litru dvanáctky, dvě „deci“ vína a půl „deci“ destilátu obsahují přibližně stejné množství lihu.

12 Odbourání alkoholu Zdroj obrázku:

13 Použitá literatura www.drogovaporadna.cz www.alkoholik.cz


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google