Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

- význam nádorových onemocnění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "- význam nádorových onemocnění"— Transkript prezentace:

1 - význam nádorových onemocnění
Nádory - význam nádorových onemocnění

2 Střední zdravotnická škola, Národní svobody 420 397 11 Písek, příspěvková organizace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_NEUMANNOVA_11 Tematická oblast: Patologie Cílová skupina Žáci školy Téma: Nádory – význam nádorových onemocnění Anotace: Nabytí znalostí o významu nádorových onemocněních Autor: Mgr. Petra Neumannová Datum vytvoření:

3 Význam benigních nádorů
Benigní nádory působí na své okolí hlavně tlakem Při nedostatku prostoru ohrožuje benigní nádor okolní tkáně vznikem atrofií a poruchami funkce Konkrétní příklady: utlačování mozkových nervových buněk nádorem a otokem (projevem jsou poruchy hybnosti, čití, sluchu, zraku, rovnováhy) při stlačení míchy vznikají poruchy hybnosti, čití, neschopnost udržet moč, stolici nádory v dutých orgánech brání volnému průchodu tekutin a obsahu (např. uzávěr průdušky, obstrukční icterus, nahromadění moči v moč. měchýři..)

4 Některé benigní nádory se mohou maligně zvrhnout – nazývají se prekancerózy.
Léčba benigních nádorů bývá nejčastěji chirurgická – operativní či endoskopická. Úspěšnost léčby závisí na rozsahu poškození a na regeneračních a reparačních schopnostech tkání. V místech, které neregenerují zůstávají trvalé následky (např. nervový systém), ale i tak dochází ke zlepšení po ústupu edému.

5 Význam maligních nádorů
Místní vlivy – na okolní tkáně působí maligní nádory svým tlakem a při rychlém růstu dochází ke zničení okolí při invazi - postihují životně důležité orgány, u kterých hrozí selhání - destruktivně působící metastázy působí např. v obratlech, projevem jsou úporné bolesti, patologické fraktury se stlačením míchy

6 Celkové vlivy maligních nádorů se mohou projevit poruchami krevní srážlivosti, trombózami velkých žil, embolií plicnice sníženou imunitou se vznikem celkových infekcí Léčba maligních nádorů spočívá ve včasném odstranění primárního ložiska před vznikem metastáz. Operativní zákrok spočívá v odstranění i makroskopicky zdravé tkáně v okolí nádoru kvůli nebezpečí recidivy.

7 Úspěšnost chirurgické léčby je ohrožena nemožností úplného odstranění nádoru a poškozením orgánu, z kterého nádor vychází. např. poškození nervů, velkých cév, průdušek, plic, mozku, míchy Při pozdním nálezu se zvyšuje riziko metastáz, sekundární nádor lze odstranit jen v některých případech. Často je k léčbě využívána kombinace s chemoterapií, radioterapií, imunologickou a jinou léčbou.

8 Smyslem kombinací je zpomalení růstu, zničení nádorových buněk a zvýšení odolnosti organismu.
Radioterapie negativně působí i na zdravou tkáň- snižuje dělení buněk i v krvetvorné tkáni nebo ve střevní sliznici. Základní podmínkou úspěšné léčby je včasné a přesné stanovení diagnózy nádoru a rychlé zahájení odpovídající léčby.

9 Opakování pro žáky 1. Uveď příklad působení nádoru tlakem.
2. Jako faktory (3) ovlivňují úspěšnost chirurgické léčby benigního nádoru? 3. Vysvětli pojem prekanceróza a uveď příklad. 4. Jaké znáš místní vlivy maligního nádoru na organismus? 5. Jaké znáš celkové vlivy maligního nádoru na organismus? 6. Proč je při léčbě využíváno kombinací různých typů léčby? Jaké druhy léčby znáš? Vysvětli.

10 Citace MAČÁK; MAČÁKOVÁ. Patologie. Praha: Grada Publishing a.s., 2004, ISBN STŘÍTESKÝ, Jan. Patologie. Olomouc: Epava, 2001, ISBN


Stáhnout ppt "- význam nádorových onemocnění"

Podobné prezentace


Reklamy Google