Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 OBSAH Charakteristika Složení Jedlé Nejedlé Jedovaté Kuriozity Použití
Skladování Závěr

3 CHARAKTERISTIKA Houby jsou plodnice různých botanických druhů hub. Považují se za pochutinu, nemají téměř žádnou výživnou hodnotu. Jsou špatně stravitelné. Špatnou stravitelnost způsobuje chitin (polysacharid), který nahrazuje celulózu.

4 SLOŽENÍ HUB 90 % vody 4 % bílkovin 4 % sacharidů 0,5 % tuků
1 % minerálních látek (zinek a měď) vitamíny D, B a karoteny

5 JEDLÉ HOUBY hřiby, lišky, žampiony kozák, bedla jedlá
klouzky, hlíva ústřičná smrž jedlý, pýchavky křemenáč, některé druhy holubinek čirůvka, václavka

6 JEDLÉ HOUBY OBR. Č. 1. HŘIB HNĚDÝ OBR. Č. 2. KLOUZEK
OBR. Č. 3 ČIRŮVKA ŠPINAVÁ

7 NEJEDLÉ HOUBY nejsou jedovaté, ale mají nepříjemný zápach, chuť – většinou hořkou nejsou určené k jídlu DRUHY: čirůvka mýdlová, hadovka smrdutá, podhřib žlučový, ryzec kravský

8 NEJEDLÉ HOUBY OBR. Č. 2. HADOVKA SMRDUTÁ OBR. Č. 1. HOLUBINKA BÍLÁ –
RYZEC PLSTNATÝ

9 JEDOVATÉ HOUBY muchomůrka zelená, tygrovaná čirůvka podvinutá
závojenka olovová hřib nachový, satan Některé druhy hub jako je muchomůrka hlíznatá, závojenka olovová aj. jsou prudce jedovaté.

10 JEDOVATÉ HOUBY OBR. Č. 2. HŘIB NACHOVÝ
OBR. Č. 1. MUCHOMŮRKA RŮŽOVÁ A SUCHOHŘIB ŽLUTOMASÝ OBR. Č. 2. HŘIB NACHOVÝ

11 KURIOZITY Ve francouzské a italské kuchyni jsou oblíbené lanýže.
Rostou v blízkosti kořenů dubů nebo buků. Lanýž černý roste pod zemí v chráněných dubových lesích. Používají se na zdobení, do paštik, rosolu a specialit. Lanýž bílý se pěstuje v severní Itálii, mají výraznou chuť a silnou vůni. V kuchyni se používají na těstoviny, rizota nebo vaječné pokrmy.

12 LANÝŽ OBR. Č. 1. Lanýž je velmi vzácný a drahý, řadí se k delikatesám.

13 LANÝŽ Další druhy hub : Druhy lanýžů: Šitake Lanýž zimní / lanýž černý
Jidášovo ucho Druhy lanýžů: Lanýž zimní / lanýž černý Lanýž bílý Lanýž letní Lanýž dutý

14 KURIOZITY V Japonsku se používá houba šitake, která je velmi houževnatá. Černé houby, známé u nás jako "Jidášovo ucho" se používají v čínské kuchyni.

15 ŠITAKE OBR. Č. 1.

16 POUŽITÍ HUB Po tepelném zpracování přidáváme jako vložku do polévek, omáček, mletých mas, omelet, nákypů, zapékaných pokrmů, paštik, do salátů a různých pomazánek. Používají se jako dušené s cibulkou a vejci, na paprice, na smetaně, jsou součástí různých náplní. Často se upravují smažené nebo plněné a zapékané. Staročeský pokrm je houbový kuba.

17 SKLADOVÁNÍ HUB Pro velký obsah vody rychle podléhají čerstvé houby zkáze, proto se neskladují čerstvé. Na trhu jsou houby z lesního sběru nebo uměle pěstované. V prodeji najdeme houby: čerstvé, sušené, sterilované nebo houbové extrakty, pilulky.

18 ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Test k tématu

19 PRACOVNÍ LIST VYJMENUJTE JEDLÉ HOUBY.
JAKÉ JE POUŽITÍ HUB VE VEŘEJNÉM STRAVOVÁNÍ. PROČ NESKLADUJEME ČERSTVÉ HOUBY?

20 ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO LISTU
BABKA, BEDLA JEDLÁ, LIŠKA, ŽAMPION, KOZÁK, KLOUZEK, ČIRŮVKA. VYUŽÍVÁ SE K ÚPRAVĚ POLÉVEK, OMÁČEK, JAKO DOCHUCOVADLO. OBSAHUJÍ VELKÉ MNOŽSTVÍ VODY (90 %), PROTO RYCHLE PODLÉHAJÍ ZKÁZE.

21 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 6. OBR. 1. DEZIDOR. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < OBR. 2. DEZIDOR. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < OBR. Č. 3. HORST74. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < STR. 8. OBR. Č. 1.BLASKOMI. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < OBR. Č. 2. DOHDUHDAH. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

22 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 10. OBR. Č. 1. DEZIDOR. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < OBR. Č. 2. KARELJ. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < STR. 12. OBR. Č. 1. MOI-MEME. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < STR. 15. OBR. Č. 1. HORST74. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google