Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Celkové infekce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Celkové infekce."— Transkript prezentace:

1 Celkové infekce

2 Střední zdravotnická škola, Národní svobody 420 397 11 Písek, příspěvková organizace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE NEUMANNOVA 18 Tematická oblast: Patologie Cílová skupina Žáci školy Téma: Celkové infekce Anotace: Seznámí žáky s problematikou celkové infekce Autor: Mgr. Petra Neumannová Datum vytvoření:

3 Celkové infekce Jedná se o stavy, kdy infekční činitel pronikne do oběhu. Může dojít k těmto pochodům: 1. Bakteriémie 2. Toxémie 3. Pyémie 4. Sepse

4 Bakteriémie V krvi kolují nevirulentní nebo málo virulentní mikrobi / např. viridující streptokoky /. Běžná je po extrakci zubu. Mikrobi jsou vychytávány makrofágy a ničeny.

5 Toxémie V krvi kolují bakteriální toxiny. Např. z potravy stafylokokové enterotoxiny, botulotoxin. Hovoříme o alimentární enterotoxikóze. Někdy v krvi toxiny spolu s mikroby, to se nazývá toxoinfekce. Toxiny se mohou dostat do těla např. v souvislosti s poraněním, tetanospasmin – toxin Clostridium tetani. Jiným příkladem toxinu je např. difterický toxin ohrožující myokard / Corynebacterium diphteriae /. Toxiny způsobují změny parenchymatózních orgánů, mikroskopicky mění metabolismus buněk, v těžších případech až nekrózy. Někdy též hemolýzu.

6 Pyémie V krvi kolují shluky mikrobů, které jsou vázané na zbytky trombu. Infikované tromby vytvářejí hnisavá ložiska – abscesy, ucpávají cévy a vyvolávají ischémii. Mohou se vytvářet septické infarkty. Centrální pyémie – zdrojem je bakteriální akutní endokarditida, infikované částečky se šíří artériemi. Periferní pyémie – zdrojem je zánět žil, částečky se dostávají do plic, zde vznik abscesů. Umbilikální pyémie – u novorozenců při tromboflebitidě pupeční žíly, infekce se šíří do jater. Portální pyémie – záněty v povodí portální žíly, v játrech hnisavá ložiska.

7 Sepse Také zvaná septikémie, v krvi kolují mikrobi a jejich toxiny. Sepse znamená systémovou odpověď na infekci. Klinicky při sepsi – horečka nebo naopak hypotermie, tachykardie, snížený TK, snížené vylučování moči.

8 Opakování pro žáky 1. Vyjmenuj všechny druhy celkových infekcí.
2. Jak se nazývá stav, při kterém dojde ke vniku clostridia tetani do krevního oběhu? 3. Jestliže v oběhu kolují shluky mikrobů vázaných na trombus, tak se jedná o jakou celkovou infekci? Napiš alespoň 2 příklady. 4. Popiš příznaky sepse (alespoň 4).

9 Citace MAČÁK; MAČÁKOVÁ. Patologie. Praha: Grada Publishing a.s., 2004, ISBN STŘÍTESKÝ, Jan. Patologie. Olomouc: Epava, 2001, ISBN


Stáhnout ppt "Celkové infekce."

Podobné prezentace


Reklamy Google