Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_545

2 Mgr. Blažena Gebauerová
Jméno autora: Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření: červenec 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Prvoci Vzdělávací obor Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák porozumí rozdílu pohlavního a nepohlavního rozmnožování prvoků, dovede vyjmenovat a vysvětlit jednotlivé způsoby Klíčová slova: Dělení, konjugace, makronukleus, mikronukleus, jádro migratorní, stacionární, schizogonie, sporogonie Druh učebního materiálu: prezentace

3 Rozmnožování prvoků Nepohlavní Pohlavní Rodozměna

4 Nepohlavní rozmnožování
Všichni prvoci se mohou rozmnožovat nepohlavně, a to obvykle dělením, při němž proběhne  mitotické dělení buňky prvoka a vznikají dva totožní jedinci. Dělení může být podélné (např. u bičíkovců) nebo příčné (nálevníci). Předchází mu vždy mitotické dělení jádra. Schizogonie, sporogonie (výtrusovci)

5 A Podélné dělení bičíkovců
B Příčné dělení nálevníků

6 Sporogonie je nepohlavní rozmnožování při kterém se mnohojaderná
Malárie - cyklus Sporogonie je nepohlavní rozmnožování při kterém se mnohojaderná mateřská buňka rozpadá na množství buněk Schizogonie je nepohlavní rozmnožování rozpadem jádra mateřské buňky na množství jader dceřiných.

7 Pohlavní rozmnožování
Prvoci se však mohou rozmnožovat i sexuálně (tzv. konjugací, při níž si vyměňují genetický materiál). U cizopasných prvoků je častá rodozměna (metageneze - pohlavní a nepohlavní stádia)

8 Konjugace prvoků (např. u Cilliat): Mají dva druhy buněčných jader. Větší makronukleus řídí buněčné funkce a nepohlavní rozmnožování. Menší mikronukleus zodpovídá za výměnu genetického materiálu při konjugaci. Při konjugaci nevzniká žádná nová buňka. Po ukončení konjugace se každý jedinec rozdělí za vzniku čtyř geneticky identických jedinců, kteří se geneticky liší od obou původních (před konjugací).

9 Konjugace trepky: Trepky se spojí buněčnými ústy. Makronukleus zanikne. Mikronukleus se meiozí rozdělí: 3 jádra zaniknou a 4. se rozdělí na jádro stacionární a jádro migratorní Migratorní jádro projde buněčnými ústy do 2. buňky a spojí se s jádrem stacionárním. Pak se buňka rozdělí příčně mitózou.

10

11 Použité zdroje: ZICHÁČEK, Vladimír. Zoologie. 1. vyd. Olomouc: FIN, 1995, 292 s. ISBN LANG, Jaroslav, Oldřich PRAVDA, Jaromír DOSKOČIL a Karel HŮRKA. Zoologie: 1.díl. Praha: SPN, 1974. Obr. 5: Prvoci. [online]. [cit ].Dostupné z: Obr. 6: Malariazyklus. [online]. [cit ].Dostupné z: Obr. 9: Prvoci. [online]. [cit ].Dostupné z: Obr. 10: Embryologie a rozmnožování živočichů. [online]. [cit ].Dostupné z:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google