Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracoval: Vobinuška Jan Třída: PO1 Datum:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracoval: Vobinuška Jan Třída: PO1 Datum:"— Transkript prezentace:

1 Zpracoval: Vobinuška Jan Třída: PO1 Datum: 24.10.2009
BIOS Zpracoval: Vobinuška Jan Třída: PO1 Datum:

2 BIOS: basic input output systém - je základní programové vybavení počítače. BIOS je prostředník mezi hardware a softwarovým vybavením počítače. BIOS slouží k nastavení a ovládání hardware. Pomocí správného nastavení lze podstatně zlepšit výkon počítače.

3 Co je to BIOS: Slovo BIOS je zkratka z angličtiny (Basic Input Ouput Systém) a znamená to: Základní vstupně výstupní systém. Jinými slovy tvoří rozhraní mezi hardwarem a vyššími vrstvami programového vybavení. BIOS je pak programová část počítače velice závislá na typu počítače a jeho technickém uspořádání. Kvůli tomu je pak pro každý typ a složení třeba jiný BIOS. A tudíž je z toho jasné že je součástí každého počítače typu PC. Při čemž BIOS musí plnit i jiné funkce: - provádí úvodní text po spuštění počítače - umožňuje nastavit základní parametry počítače - zavádí operační systém - poskytuje operačnímu sytému prostředky pro realizaci víceúrovňového prostředí Aby se činnost Biosu a počítače vůbec spustila musí být BIOS umístěn do pevné paměti počítače v oblasti v níž mikroprocesor začíná svou činnost po přivedení napájení. Po zapnutí provádí BIOS šest základních kroků: nastaví konfiguraci počítače z CMOS paměti, provede autonomní test počítače, inicializace periférie, nainstaluje obslužné rutiny přerušení Biosu, vyhledá svoje rozšíření na přídavných deskách a provádí instalaci těchto rozšiřujících rutin a konečně spustí zavádění operačního systému.

4 BIOSem jsou vybaveny všechny matherboardy, videokarty, PCI sběrnice a SCSI řadiče. BIOS vyrábí pro tyto komponenty několik firem(AMI, Phoenix) a lze tyto programy omezeně upgradeovat. BIOS má na starosti Operační paměť (včetně přístupů k ní), diskové paměti,přerušení, DMA, Cahe,shadow paměti, PnP, power managment, post, natažení OS, atd. Základní BIOS je uložen na adrese 0F0000H a je dlouhý 64kB. Dnešní rozšířené BIOSy mají délku 128kB. Některé přídavné desky (diskové řadiče, grafické karty, síťové karty) a sběrnice mají také svůj BIOS..

5 Instalace BIOSu spočívá v přepsání tabulky přerušení adresami jednotlivých rutin. Instalaci provádí POST. Po instalaci BIOSu základní desky probíhá instalace rozšíření BIOSu pro který je vyhrazen prostor 0C8000H až 0DFFFFH po 2kB. Přítomnost rozšíření je charakteristická tím, že na začátku se nachází hodnota 0AA55H. Následující byte udává jeho délku v 512B. Končí kontrolním součtem. Do tabulky přerušení se tedy zapisuje adresa s ofsetem 3. Po instalaci BIOSu základní desky probíhá instalace rozšíření BIOSu pro který je vyhrazen prostor 0C8000H až 0DFFFFH po 2kB. Přítomnost rozšíření je charakteristická tím, že na začátku se nachází hodnota 0AA55H. Následující byte udává jeho délku v 512B. Končí kontrolním součtem. Do tabulky přerušení se tedy zapisuje adresa s ofsetem 3. I když bývá počítač nastaven přímo od výrobce je dobré vědět jak a kde toto nastavení měnit. A obzvlášť v okamžiku kdy PC zatvrzele odmítá nastartovat, jednotlivé komponenty přestanou pracovat spolehlivě nebo je-li třeba rozšířit počítač o další části. V tom to okamžiku je třeba vzít nevědomí přítomnost programu SETUP pro nastavení počítače. Z výroby bývá většina počítačů všelijak. kdo v takovém případě nasadí ty správné páky, může ze systému ještě vyždímat trochu výkonu navíc. Krásný příklad toho, jak osudový účinek mohou mít nastavení systému BIOS, předvádí instalace systému Windows 95. pokud se instalace opakovaně hroutí bez jakéhokoliv zjevného důvodu, hledáme zpočátku chybu téměř vždy úplně někde jinde. A přitom příčinou všeho trápení bývá ochrana proti virům, aktivovaná v nastavení systému BIOS. Proto se vždy vyplatí podrobněji se seznámit se všemi potřebnými funkcemi.

6 BIOS obsahuje program SETUP
pro nastavení systému BIOS, je to malý program, který je součástí systému BIOS a pomocí něho pak lze sytém konfigurovat. Tímto způsobem počítači sdělujeme, jaký je jeho vlastně obsah. Jsou zde také uložený i tak triviální informace, jako je například datum čas. Čertovo kopýtko tkví v tom , že v principu je každý druh základní desky vybaven vlastní variantou systému BIOS, která je speciálně vyvinuta pro tuto desku. Proto se není co divit, jestliže ve vašem setupu pro nastavení systému BIOS některé hodnoty, zde popisované, nevyskytují, nebo se nacházejí na jiném místě a pod odlišným označením. Na počítačích se setkáváme s programy SETUP pro nastavení počítačů od následujících výrobců: American Megatrends (AMI) Award nebo Phoenix. Velmi snadno zjistíte, který se používá ve vašem počítači. Při každém startu počítače se tento program ohlásí krátkou správou na obrazovce, která říká jak se do programu Setup dostat. Jakkoliv je volání programu odlišné, po jeho spuštění zavládne většinou jednota. Většina zástupců systému BIOS obvykle nabízí standardní nastavení CMOS a rozšířené nastavení.

7 Ukázka BIOSu:


Stáhnout ppt "Zpracoval: Vobinuška Jan Třída: PO1 Datum:"

Podobné prezentace


Reklamy Google