Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NORSKO Tereza Chládková 8.A 26.11.2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NORSKO Tereza Chládková 8.A 26.11.2008."— Transkript prezentace:

1 NORSKO Tereza Chládková 8.A

2 Základní údaje Norsko je stát ve Skandinávii. Má zhruba 4,5 mil. obyvatel. Hlavním městem je Oslo. Rozloha je km² . Státním zřízení je unitární stát a parlamentní monarchie. Znak Vlajka

3 Sousedí se Švédskem, Finskem a Ruskem.
Poloha Sousedí se Švédskem, Finskem a Ruskem.

4 Přírodní Poměry Kontinentální část Norska leží mezi 58° s. š. a sahá až k nejsevernějšímu výběžku pevninské Evropy na Nordkinnu 71°08′ s. š., 27°40′ v. d.. Místa jsou od sebe vzdálená 1700 km. Podnebí Norska je ovlivněno oceánem, zejména systémem Golfského proudu. Nejvýrazněji se projevuje větev Norského proudu. Jižní oblasti Norska jsou řazeny k mírně teplému, vlhkému podnebí západních pobřeží. Nejvíce srážek spadne na podzim. Severně od Ålesundu se táhne podnebný pás, který odpovídá mírně teplému podnebí západních podnebí s chladným létem. Na východ od Skandinávského pohoří se táhne pás mírně studeného kontinentálního podnebí s chladným létem. Oblast jižního Skandinávského pohoří je pod vlivem horského podnebí. Za polárním kruhem panuje podnebí tundry. Četné a vodné řeky s velkým spádem jsou velkým norským bohatstvím. Spádové křivky řek jsou charakteristicky nevyrovnané. Hlavními řekami jsou: Glomma a Gudbrandsdalslågen (Lågen, Vorma), Dramselv, Numedalslågen (Lågen), Otra, Sira, Namsen, Vefsna, Altelv, Tana, Lundeelv, Songa, Kvenna. V Norsku jsou četná jezera a silně podmáčené oblasti. Norsko by mohlo být, podobně jako Finsko, nazýváno „Zemí tisíců jezer“. K Největším jezerům patří jezero Mjøsa, Røsvatn, Femunden, Randsfjorden, Tyrifjorden, Snåsavatnet, Tunnsjøen, Limingen, Øyeren a Blåsjø (všechna jezera přesahují 80 km²). Hornindalsvatnet je nejhlubší norské a evropské jezero, jeho hloubka dosahuje 514 metrů. Půdy jsou v nižších polohách podzolované, ve větších nadmořských výškách Skand jsou půdy slabě vyvinuté.

5 Hospodářství Norsko je rozvinutý průmyslový stát. Významnou roli hraje rybolov, těžba dřeva, těžba ropy a zemního plynu, a dalších nerostných surovin. Norsko je velkým výrobcem poměrně čisté elektrické energie. Před Průmyslovou revolucí bylo norské hospodářství založeno převážně na zemědělství a rybolovu. Kromě několika úrodných oblastí se zemědělská výroba omezovala na obiloviny – oves, žito a ječmen, a hospodářská zvířata – ovce, kozy, skot, prasata a drůbež. Rybolov byl podél celého pobřeží drsnou a nebezpečnou prací. Rybí populace byly velice hojné, lovili se sledi, tresky, platýzi a další spíše chladnomilnější druhy. S příchodem brambor se Norům značně ulevilo.Na počátku 19. století byla všechna dostupná zemědělská půda zcela zabrána a mnoho rodin pracovalo v nájmu pachtýřů, to se stalo hlavní hybnou silou norské emigrace do Spojených států a Kanady. Třída obchodníků a úředníků byla v Norsku jen málo vyvinuta. V některých městech, zejména v Bergenu, vzrůstal obchod s různým zbožím. První velké průmyslové podniky byly budovány kolem zdrojů vodní energie. V roce 1910 norská průmyslová výroba přesáhla výrobu zemědělskou. Byly otvírány manufaktury – mlékárny, továrny na zpracování ryb, papírny, továrny na zpracování dřeva, atd. Rozvoj průmyslu měnil i politiku, vedl k zakládání bank, které sloužily dalším potřebám průmyslu.Do průmyslu odcházel velký počet lidí.

6 Obyvatelstvo Počet obyvatel (2006): Hustota zalidnění: 14 obyvatel/km2 Národnostní složení: Norové 97 %, Dánové, Švédové, Laponci Náboženství: luteráni 86 %, bez vyznání 10 % Střední délka života - muži: 75,87 let - ženy: 81,92 let Úřední jazyk: norština Norsko patří k nejvyspělejším státům světa a podle různých výzkumů také k zemím s nejlepší kvalitou života. Nevýhodou jsou však vysoké ceny zboží i služeb. Norové jsou přátelští, svobodomyslní, rovnostářští a hrdí na svůj stát a národ. Většina obyvatel v zemi se bez problémů domluví anglicky, a proto by pro Vás komunikace s místními neměla být problémem.

7 Turistický ruch Hlavním turistickým lákadlem Norského království je jeho nádherně čistá a civilizací na mnohých místech naprosto neporušená příroda. Mohlo by se zdát, že náročné skandinávské přírodní podmínky jsou vhodné pouze pro zdatné cestovatele a aktivní příznivce sportu, ve skutečnosti tomu tak ale rozhodně není. Norskem budou okouzleni i milovníci procházek nedotčenou krajinou a nadšení obdivovatelé kulturních tradic a pohádkových příběhů. Harmonický klid, který v Norsku všemu vládne, se nezapomenutelně zapíše do paměti každého, kdo zemi trollů jednou navštíví.

8 Zajímavosti BERGEN: Druhé největší město Norska. Nejpřitažlivější pro turisty jsou kupecké domy Bryggen dále pak pevnost, královská rezidence, rybí trh, úzké starobylé uličky, mořské akvárium, lanová dráha a kabinková lanovka, nedaleko Bergenu pak rodiště hudebního skladatele Edvarda Griega. NORDKAPP: Je jedním z nejsevernějších bodů Evropy . Leží na hornatém ostrově Magerøya, který je od r spojen s pevninou tunelem. Největší zájem přitahuje půlnoční slunce . Často však bývá zahalen zcela v mlze. OSLO: Hlavní město Norska , 60 km dlouhá „podkova“ obepínající záliv Oslofjord. Ve starogermánštině znamená název Oslo Louka bohů. Nejnavštěvovanější místa jsou: lyžařské středisko Holmenkollen, poloostrov Bygdøy s četnými muzei , Frogner park se sochami G. Vigelanda a centrum města : královský palác, parlament, pevnost Akershus. SOGNEFJORD: Největší a nejhlubší norský fjord. Je dlouhý přes 180 km a dosahuje až 1361 m hloubky. ZÁBAVNÍ PARKY: V těsné blízkosti hlavního města rodinný zábavní park TusenFryd. Nový zábavní park byl vybudován roku 1995, hned vedle předchozího a byl nazván VikingLandet. Severně od Lillehammeru si můžeme užít celý den v zábavním parku Hunderfossen s největším trollem na světě, pohádkovou jeskyní, muzeem voskových figurin, kinem s plátnem o šíři 225o , zámkem Soria Moria a řadou aktivit. V městečku Bö v Telemarku je Sommarland, největší norský vodní zábavný park s mnoha skluzavkami, peřejemi na řece, jízdou na lodičkách, na ponících atd. Největší norskou zoologickou zahradou spojenou se zábavním parkem a vodním rájem je Kristiansand Dyrepark. Zde najdeme také městečko Kardemomme se třemi loupežníky a tetou Sofií, známé dětem z knih Thorbjörna Egnera.

9 Shrnutí Norsko pro mnohé cestovatele představuje ráj na zemi. Na tak velké rozloze najdete poměrně málo obyvatel, zato však rozsáhlé plochy přírodních krás, které přímo berou dech. Často se Vám zde na cestách přírodou přihodí, že za celý den nenarazíte na jediného obyvatele. Bergen

10 Fotografie Stavkikre Hedal – největší sloupový Trolí Stezka Most Kylling Bru kostel v Norsku Fjord a duha Národní park Dovrefjell

11 Fotografie Splav ledovce Svartisen

12 Zdroje Čerpala sem z internetových stránek:


Stáhnout ppt "NORSKO Tereza Chládková 8.A 26.11.2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google