Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktivní prvky pracující na linkové vrstvě. můstek přepínač Zařízení pracující na této vrstvě využívají schopnost učit se MAC adresy uzlů v různých segmentech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktivní prvky pracující na linkové vrstvě. můstek přepínač Zařízení pracující na této vrstvě využívají schopnost učit se MAC adresy uzlů v různých segmentech."— Transkript prezentace:

1 Aktivní prvky pracující na linkové vrstvě

2 můstek přepínač Zařízení pracující na této vrstvě využívají schopnost učit se MAC adresy uzlů v různých segmentech sítě, ke kterým jsou připojeny. Na základě toho propouštějí určité rámce do určitých segmentů. Jinými slovy: filtrují unicastové pakety. Nonunicastové pakety jsou samozřejmě vyslány do všech segmentů. Tato zařízení tedy nerozšiřují kolizní doménu! Patří sem:

3 Můstek (bridge) MAC1 MAC2 MAC3 MAC4 MAC5 MAC6 MAC1 MAC2 MAC3 MAC4 MAC5 MAC6 MAC1 MAC2 MAC3 MAC4 MAC5 MAC6

4 Přepínač (switch) MAC1 MAC5 MAC4 MAC3 MAC2

5 Metody přepínání Store & forward 100us Cut-through 20us Fragment-free cut-through 60us ???

6 Dělení přepínačů počet portů – 5,8,16,24,48,50 rychlost – 10, 100, 1000 Mb/s řiditelné X neřiditelné metoda přepínání trunking VLAN

7 VLAN (virtual LAN) sdružování několika portů do uzavřených okruhů zmenšuje se broadcastová doména vyšší bezpečnost VLAN1VLAN2

8 STA – Spanning Tree Algorithm řeší problém se smyčkami akt. prvků vyvažuje zátěž na spojích volí nejekonomičtější cestu

9 Otázky Jaké prvky pracující na linkové vrstvě známe? Jaké rámce most propustí? Jaké jsou metody přepínání? Kolik switchů můžeme za sebou zapojit? Jaká je výhoda VLAN? Jaké je zpoždění rámců při metodě Cut-through?


Stáhnout ppt "Aktivní prvky pracující na linkové vrstvě. můstek přepínač Zařízení pracující na této vrstvě využívají schopnost učit se MAC adresy uzlů v různých segmentech."

Podobné prezentace


Reklamy Google