Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Vladimír Drápal

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Vladimír Drápal"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Smyslová ústrojí Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_181_Biologiečlověka_Smyslováústrojí Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Tento digitální učební materiál je určen pro seznámení žáků se smyslovými orgány Materiál vysvětluje pojmy zrak, sluch, čich, chuť a hmat Je určen pro předmět přírodopis, 8.ročník. Tento materiál vznikl ze zápisů autora, který vycházel z učebnice: Černík,V., Bičík,V, Martinec,Z., Přírodopis 3: Biologie člověka se základy etologie a genetiky pro žáky základní školy (8. ročník) a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1.vyd. Praha:SPN, 1998, ISBN

3 Smyslová ústrojí - čidla
Smyslové orgány –zachycují informace o změnách vnějšího a vnitřního prostředí Receptory – buňky, které reagují na podráždění Dostředivá nervová dráha – patří ke každému smyslovému orgánu – vede informace do centrální nervové soustavy Základní smysly – čich, sluch, chuť, hmat a zrak

4 Čich Čich – vývojově nejstarší smyslové ústrojí
Receptory se nachází v horní části dutiny nosní Základ tvoří čichové buňky uložené v nosní sliznici Čich se podílí na zvýšení činnosti trávicích žláz když jídlo voní Varuje také před látkami ohrožujícími zdraví. Kvalita čichu závisí na průchodnosti nosních dutin

5 Chuť Chuť je spojena s činností trávicí soustavy
Hlavní orgán – jazyk – obsahuje chuťové pohárky (papily) – jsou uloženy ve sliznici měkkého patra Zaznamenávají látky rozpuštěné ve vodě a slinách Základní chuťové vjemy – sladkost slanost kyselost, hořkost

6 Hmat Hmat – umožňuje vnímat fyzikální podněty z vnějšího prostředí – tlak, chlad, teplo, bolest Jeho receptory jsou uloženy v pokožce celého těla a ve sliznicích dutiny ústní a nosní Zaznamenávání bolesti - jeden z nejdůležitějších úkolů hmatu Varuje před úrazem nebo nastupujícím onemocněním

7 Sluch Pomocí sluchu vnímáme okolní prostředí, umožňuje nám komunikovat mezi sebou Orgán sluchu – ucho Ucho se skládá ze tří částí – vnější ucho, vnitřní ucho, střední ucho Vnější ucho – tvoří ho boltec a vnější zvukovod zakončený bubínkem V dutině středního ucha – tři kůstky – kladívko, kovadlinka, třmínek – jsou spojeny kloubem Eustachova trubice – vyrovnává tlak mezi uchem a vnějším prostředím Vnitřní ucho – obsahuje blanitého hlemýždě Jsou zde ústrojí pro vnímání pohybu a polohy těla a hlavy

8 Sluch - nemoci Nedoslýchavost či úplná hluchota – může být vrozená nebo vzniknout po nemoci (zánět) a po úrazu. Poškozeny mohou být bubínek, sluchové kůstky, hlemýžď, sluchový nerv. Sluchu škodí nadměrný hluk – vzniká poškození orgánu Přibývající věk – sluchové buňky zanikají, starší lidé hůř slyší Zánět středního ucha – hlavně u dětí – infekční zánět sliznice středoušní dutiny. když se neléčí – až ztráta sluchu Závrať – pocit, že se vše kolem člověka bez příčiny točí. Bývá způsobena úrazem, virovým onemocněním nebo mořskou nemocí

9 Zrak Nejdůležitější lidský smysl
Zaznamenává dopadající světlo, jeho intenzitu, barvu Pomocí zraku vnímáme okolní prostředí, předměty, jejich prostorové uspořádání, pohyb Oko – orgán zraku Uložení - v očnici a chráněné nadočnicovým obloukem s obočím Vpředu je chrání pohyblivá víčka a řasy Sliznici víček tvoří blanka – spojivka – zde ústí slzné žlázy produkující slzy

10 Zrak - oko Vnější vrstva oka – bělima – udržuje stálý tvar oka
a chrání jeho vnitřní části V přední části přechází v rohovku Cévnatka – vyživuje jednotlivé části oka Duhovka – barva závisí na množství pigmentu Zornice – uprostřed duhovky Čočka – umístěna za zornicí – zavěšena na řasnatém tělese Akomodace – změna tvaru čočky Sítnice – tvoří vnitřní vrstvu oka Krátkozrakost – dobře vidí nablízko, na dálku rozmazaně Dalekozrakost – daleké předměty vidí dobře, špatně blízké Šilhavost – špatná koordinace okohybných svalů Barvoslepost – vrozená vada – nerozliší některé barvy Šeroslepost – špatně vidí za šera

11 Opakování - otázky Jakou funkci mají smyslové orgány?
Vyjmenuj základní smysly. Na čem závisí kvalita čichu? Jaký je hlavní orgán chuti? Vyjmenuj základní chuťové vjemy. Co umožňuje hmat? Který je jeden z nejdůležitějších úkolů hmatu? Ze kterých tří částí se skládá ucho? Jaké nemoci sluchu znáš? Kde je uložen nejdůležitější lidský smysl? Vyjmenuj některé poruchy zraku.

12 Použité zdroje 3.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Vladimír Drápal"

Podobné prezentace


Reklamy Google