Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór."— Transkript prezentace:

1 LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór

2 Lidové písně Jsou takové, u kterých není znám původní autor.
Písně se většinou šířily ústním podáním (matka doma často zpívala svým dětem a ty od ní písně odposlouchaly). Lidové písně se tedy dědí z generace na generaci, od jednoho člověka k druhému.

3 Další způsoby šíření lidových písní…
Často se také lidové písně zpívali při společné práci např. na poli nebo za dlouhých zimních večerů při draní peří. Tehdy byli lidé družnější, muzicírování a zpěv patřili k jejich každodennímu životu.

4 Odlišnosti lidových písní
Lidové písně se od sebe liší nejenom podle jednotlivých zemí a národů, ale také v rámci jednotlivých regionů. V Čechách jsou od sebe odlišné písničky z jižní Moravy, Valašska či Chodska. Liší se nejenom texty, ale i melodií.

5 Sběratelé lidových písní
Sběrateli byli většinou spisovatelé, kteří často zajížděli do různých krajů naší vlasti, kde sbírali (tzn. sepisovali a zaznamenávali) jednotlivé písně, ale třeba i pohádky a pověsti. Spisovatelé – Karel Jaromír Erben, František Ladislav Čelakovský hudebníci – Leoš Janáček, Jindřich Jindřich

6 Folklór = projevy lidové kultury, které se zachovávají na určitém území po našich předcích HUDEBNÍ F. (písně) SLOVESNÝ F. (pohádky, pověsti, říkadla…) TANEČNÍ či DRAMATICKÝ (lidové tance či divadlo) Často se tyto projevy vztahují k jednotlivým cyklům roku nebo průběhu lidského života. Vánoce, Velikonoce, masopust, dožínky; svatba, pohřeb, křtiny…

7 Počátky sběratelské činnosti
Zájem o folklór, o venkovský život se objevil v polovině 19. století, kdy se řada badatelů rozhodla dokumentovat lidové zvyky na venkově. Nejen badatelé, ale také spisovatelé čerpali náměty pro svoje práce na venkově. Např. Božena Němcová či Karel Jaromír Erben trávili nějaký čas na Chodsku.

8 Další projevy folklóru
Kromě písní, pohádek či pověstí se projevuje folklór i v rukodělných výrobcích, oblékání, jídle či špercích. O udržování místních lidových zvyklostí se často starají folklórní soubory.

9 Chodsko Historická oblast ležící v okolí města Domažlice.
Chodové byli svobodní sedláci, kteří měli za úkol střežit hranici s Bavorskem. Za tuto službu dostali do krále privilegia, že jsou poddáni pouze jemu, nikoli místní šlechtě. Avšak v 17. století přestala tato privilegia platit. Chodové se proto bouřili a jejich vůdce, Jan Sladký Kozina byl proto popraven.

10 Na Chodsku… Nářečí Slovesnost (pohádky, pověsti, říkadla, písně – spisovatel Jindřich Šimon Baar) Původní řemesla – paličkování, vyšívání, keramika Lidový kroj Muzika (klarinet, kontrabas, dudy, housle) Chodské slavnosti – největší folklórní slavnost Folklórní soubory (Mrákov – ukázka; Postřekov - ukázka)

11 Chodská muzika

12 Velikáni chodského folklóru
Jinřich Jindřich Jindřich Šimon Baar

13 Kozina: http://jlbjlt.net/event/4364
Baar: Jindřich: Krojovaná dívka: Valaši: Chodská muzika: Hudební ukázky: Mrákovský soubor: Ha ty svatej Vavřinečku:


Stáhnout ppt "LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór."

Podobné prezentace


Reklamy Google