Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.
10. února 2013 VY_32_INOVACE_090217_Prvni_svetova_valka_DUM PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 důvody Nejčastěji zmiňovaným důvodem vypuknutí první světové je boj o kolonie, kdy proti sobě stály státy snažící se zachovat současný stav (Velká Británie, Francie, Rusko neboli Dohoda) a státy chtějící tento stav změnit Německo, Rakousko-Uhersko neboli Spolek). Především Německo nejvíce hnalo svět do války a kvůli pozdějšímu sjednocení, až v roce 1871, nemělo skoro žádné kolonie.

3 EVROPA V ROCE 1914 Obr. 1

4 Rok 1914 Po atentátu na Františka Ferdinanda de Este, tedy zámince, vypukla první světová válka. Zhlédněte část Historického magazínu od 21:51 do 26:16 minut a zapamatujte si, jak se říkalo Františkovi Josefovi I. Německý plán útoku neboli tzv. bleskové války spočíval v rychlé porážce Francie a pak se až postavit Rusku. Tento plán však ztroskotal bitvou na řece Marně (září 1914) a začala tzv. zákopová válka. Na druhé nejvýznamnější evropské frontě, tedy na východní, zaznamenali Rusové obrovské úspěchy a došli až ke Krakovu.

5 FRANTIŠEK JOSEF i. VYHLAŠUJE PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKU
Obr. 2 Zhlédněte část pořadu Historie.cs od 5:45 do 8:40 minut a zapamatujte si, jak se nazývala první česká krajanská jednotka vzniklá na východní frontě.

6 Rok 1915 Na západní frontě se ustálila zákopová válka, ve které se rozhodující zbraní stal kulomet. Německá armáda poprvé v dějinách použila u Ypry otravný plyn, podle svého použití pojmenovaný Yperit. Protiofenzíva německých a rakousko-uherských jednotek zatlačila Rusko daleko na východ. V květnu vstoupila do války Itálie, ovšem proti původním smlouvám na straně Dohody, která jí slíbila více.

7 Rok 1916 Na západní frontě poprvé Dohoda použila tanky (Mark I.), ale bez očekávaného úspěchu. Největší bitva proběhla u Verdunu, při níž zemřelo na 700 tisíc vojáků. V bitvě u Jutska se střetlo anglické a německé loďstvo, ale to německé zůstalo i po bitvě uzavřené v Severním moři a dál se muselo spoléhat na ponorkovou válku. Na východní frontě sice došlo k ruské ofenzívě a i přes dílčí úspěchy nedošlo k žádnému fatálnímu zvratu. Zemřel František Josef I. a novým rakousko-uherským císařem se stal Karel I.

8 HŘBITOV U VERDUNU Obr. 3

9 TANK MARK i. Obr. 4

10 Rok 1917 Přes vlastně neměnnou situaci na západní frontě došlo k zásadnímu změně na východní frontě. Nejdříve došlo v únoru k tzv. demokratické revoluci, kdy byl svržen carismus, ale vládní představitelé dál chtěli pokračovat ve válce, a proto rychle ztráceli podporu. Toho využili bolševici, původně sociální demokraté vedeni V. I. Leninem, a provedli v listopadu druhou revoluci. Aby neztratili podporu, okamžitě začali jednat o míru a v březnu 1918 dohodli pro Rusko nevýhodný mír v Brestu Litevském. V dubnu vstoupily do první světové války USA.

11 Mír v Brestu litevském Obr. 5
Poslechněte si část pořadu Zrcadlo od 12:52 do 17:00 minut a zapamatujte si, ze kterého ruského přístavu odjížděli českoslovenští legionáři zpět do první světové války.

12 Rok 1918 Po ukončení východní fronty se všichni vojáci přesunuli na frontu západní a čekalo se, zda dojde k rozhodnutí. Došlo k několika ofenzivám, ve kterých se centrální mocnosti (Německo, Rakousko-Uhersko a jejich spojenci ) úplně vyčerpaly. Na hranici kolapsu musely akceptovat mírové návrhy amerického prezidenta W. Wilsona. Postupně kapitulovali jednotliví spojenci, až podepsalo příměří i Německo.

13 28.10.1918 na václavském náměstí, vznik nového státu
Obr. 6

14 Odborná literatura Přihlaste se kliknutím na odkaz Národní knihovna do databáze Národní knihovny České republiky a zadejte vyhledávání slov nebo slovního spojení, které je názvem tohoto výukového materiálu, s názvy a jmény autorů vyhledaných titulů na první stránce budete pracovat v křížovce.

15 Křížovka – První světová válka
Klikněte na níže uvedený odkaz křížovky a křížovku vyplňte. Po vyplnění nahlaste vyučujícímu počet dosažených procent (scóre), prohlížeč zavřete. Křížovka – První světová válka

16 Použité zdroje Obr.1: Soubor:Europe 1914.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.2: Soubor:Mým národům.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Obr.3: Soubor:Cemetary Verdun 1.JPG - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z:

17 Použité zdroje Obr.4: Soubor:British Mark I male tank Somme 25 September 1916.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Soubor:British Mark I male tank Somme 25 September 1916.jpg Obr.5: Soubor:Carte des conséquences du Traité de Brest-Litovsk cs.svg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.6: Soubor:28. říjen 1918.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creatie Commons Attribution-ShareAlike z:

18 Použité zdroje Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010. Křížovka byla vytvořena v programu Hot Potatoes 6


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google