Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš Koška, Petr Bobek tomas@microsoft.com pbobek@microsoft.com Information Worker Tomáš Koška, Petr Bobek tomas@microsoft.com pbobek@microsoft.com.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš Koška, Petr Bobek tomas@microsoft.com pbobek@microsoft.com Information Worker Tomáš Koška, Petr Bobek tomas@microsoft.com pbobek@microsoft.com."— Transkript prezentace:

1 Tomáš Koška, Petr Bobek tomas@microsoft.com pbobek@microsoft.com
Information Worker Tomáš Koška, Petr Bobek

2 Obsah prezentace Marketingový přehled
Akce Proma Připravujeme Produktová mapa Výsledky průzkumu mezi uživateli kanc. sad Obchodní porovnání MSO s OOo Technické porovnání MSO s OOo Works 8.0 OneNote 2003 a ukázka

3 Obsah Information Worker CD
Na CD rozdávaném na této konfereci najdete přibližně 10 prezentací zaměřených na nové technologie a aplikace Office Systém. Mezi prezentacemi jsou i prezentace vhodné pro obchodníky – Přehled aplikací a sad, Jak prodat Microsoft Office, a Licencování Office System. Na CD najdete přibližně 10 videozáznamů (ve WMA formátu), které jsou maximálně 10 minutovými ukázkami nových funkcí aplikací. Téměž všechna videa obsahují ukázku integrace aplikací s Windows SharePoint Services. Videa jsou jak v češtině, tak ve slovenštině. Ke každé videoukázce je navíc napsána osnova ukázky. Kromě osnovy ukázky obsahuje dokument i shrnutí toho, co by se mělo zmínit zákazníkovi při prezentování aplikace. CD obsahuje i všechny nově vytvořené doplňkové produkty (add-ons) k Microsoft Office jako jsou slovníky, manuál, kniha Tipy a triky, metedata remover atd. Velmi cenným dokumentem je technický dokument porovnávající Microsoft Office XP/2003 s OpenOffice.org a StarOffice 7. Dokument porovnává jen funkce, které se vyskytují ve všech kancelářských sadách, tj. nepoukazuje na funkce, které jsou vlastností jen Microsoft Office (integrace s WSS, podokna úloh, Office Online, XML mapování, inteligentní dokumenty, inteligentní značky atd.). Na CD byly dány i šablony z knihy vydavatelství CP Media (dříve Computer Press) Šablony v programech Microsoft Office, které byly nedávno na náš popud aktualizovány a doplněny. Šablony smíme se svolením nakladatelství šířit.

4 Přehled marketingových akcí
Microsoft Office se vyvíjí. A co vy? Inzerce (duben, květen, červen) Evoluce (ČR) Lokálně připravená inzerce na Microsoft Office (SR) Tisková konference (ČR, SR) Works, OneNote Česká gramatika (beta verze) Co- marketing s dodavateli počítačů ATC, AAC, 100Mega, Levi HP, Dell, Acer, Fujitsu-Siemens Multilicenční proma (ČR, SR) IT časopisy Doplňky Znalostní soutěže Články na téma „tipy a triky“ V dubnu začínáme v České republice s inzertní kampaní, která bude probíhat 1,5 roku a bude poukazovat na potřebu upgradu ze starších verzí Microsoft Office. Tématem inzerce je evoluce, v inzerátech vystupují běžní lidé pracující v kanceláři a řešící běžné problémy vznikající při práci s informacemi na starších verzích Microsoft Office . Tito hrdinové mají dinosauří hlavy. Inzerce se objeví v ekonomických časopisech, v časopisech životního stylu, na nejnavštěvovanějších internetových portálech a na citylights v Praze. Sloganem inzerátů je „Microsoft Office se vyvíjí. A co vy?“ Na Slovensku v dubnu a v květnu poběží inzertní kampaň vyzývající k nákupu Microsoft Office Kampaň poběží v rádiu a ve společenských denících.

5 Proma na IW produkty OSL promo OneNote Office SA promo
Od 1. dubna do 30. června Office Professional 50% up-to-date sleva 10% sleva na roční nájem OneNote Office SA promo Do odvolání Pro zákazníky s SA na Office OneNote L+SA za cenu OneNote SA Promo se Slovak Telecom Při nákupu PC od Slovak Telecom kupón na slevu Sleva 19% na Office Standard/Professional V programu Microsoft Open License Maximálně 10 licencí Od 1. dubna do 30. června běží v celé Evropské unii promotion zaměřené na multilicenční program Microsoft Open Subscription License. Je zaměřená pouze na produkt Microsoft Office 2003 Professional a je nabízena 10% sleva na roční splátky za nájem softwaru. Kromě toho první rok dostane zákazník 50% slevu roční splátky za každou licenci Microsoft Office (bez ohledu na to jakou verzi má), kterou vlastní. Stále běží licenční promotion na produkt OneNote Zákazník, který má na licenci Microsoft Office uzavřenu smlouvu Sofware Assurance může nakoupit licenci a Software Assurance na OneNote 2003 za cenu software Assurance k aplikaci OneNote. V ceníku existuje produkt (SKU), který stojí jako SA k OneNote 2003, ale zahrnuje SA i licenci (OneNote 2003 L+SA for Office SA users). Využijte prosím této promotion u svých zákazníků, protože se uvažuje o jejím odvolání. Společnost Microsoft a Slovak Telecom se dohodly na společné akci zaměřené hlavně na zákazníky z malých a středních firem. Při nákupu PC od společnosti Slovak telecom získá zákazník od pracovníka společnosti Telecom kupón, který ho pak opravňuje k 19% slevě na sady Microsoft Office Standard nebo Professional (i se Software Assurance) v rámci multilicenčního programu Microsoft Open Licence. Maximální počet licencí, na které je možné uplatnit slevu je 10. Minimální počet licencí Microsoft Office je 1, pokud zbylé 4 licence budou licence na jiné produkty společnosti Microsoft. Detaily o všech těchto speciálních nabídkách lze nalézt na

6 20% licencií zadarmo – nenechajte si ujsť
20% sleva Jen slovenské jazykové verze Office Standard, Professional (L, L+SA) Microsoft Open License Omezení na 250 licencí Zákazník smí využít pouze 1x Od do 31.5. Podpořené komunikačně (duben, květen): Rádio Express – inzertní shot Deníky a časopisy (Sme, Pravo, Profit …) Direct mail Posílený telesales spol. Microsoft Viz. snímek

7 Připravujeme Program OEM Convertible Office Trial
Downloadable Office Trial České a slovenské verze Microsoft Office aplikací a sad Lokalizace registračního formuláře a u BIOS lock Office Šablony na webu Aktualizace šablon na Office Online Nově nakoupené šablony Šablony získané od uživatelů Předělání Zjednodušení struktury Odstranění rozsáhlých marketingových popisů Aktualizace a korektury V průběhu následujících měsíců, nejpozději však do června 2006 bude v České republice (zatím ne na Slovensku) rozběhnut program OEM Convertible Office Trial. Vyjmenovaní dodavatelé OEM licencí Microsoft Office (AAC, ATC, Levi, 100Mega) budou moci předinstalovávat OEM Trial Microsoft Office (sadu Office 2003 pro studenty a učitele* + zřejmě sadu Microsoft Office Small Business Edition), který bude možné převést na plnou licenci zakoupením krabicové verze softwaru. První zkušenosti ze zemí, kde byl program již implementován ukazuje, že cca 3% všech předinstalovaných zkušebních verzí je konvertováno na trvalé licence. (*) Dnes není v ČR a SR OEM licence této sady nabízena Usilujeme o zprovoznění stránek, ze kterých bude možné po vyplnění registračního formuláře stáhnout české a slovenské zkušební verze aplikací a sad Microsoft Office. V tuto chvíli je již možné stáhnout českou zkušební verzi aplikace OneNote 2003, zatím po vyplnění anglického registračního formuláře (pracuje se však na lokalizaci). BIOS lock na Microsoft Office je nový program pro vyjmenované a nadnárodní výrobce počítačů, kteří zároveň dodávají OEM licence Microsoft Office. Výrobci počítačů mohou do krabice s PC vhodit CD, které je označené tak, že je z něho na první pohled patrné, že ho lze instalovat pouze na počítače dané značky a daného typu. Je zajištěna i technická ochrana proti tomu, aby CD nebylo možné nainstalovat na jiný počítač – tzv. BIOS zámkem. Instalace neproběhne, pokud instalace probíhá na PC s jiným BIOSem než je BIOS počítačů, k němuž měl být OEM Office dodán. Výhodou tohoto způsobu distribuce OEM licencí je fakt, že k PC může být OEM Office přidán v libovolný okamžik – dle přání zákazníka a v místě distribuce. Př. Distributoři HP mohou nabídnout PC bez OEM Microsoft Office nebo s OEM Microsoft Office přesně podle přání zákazníka. Distributor tento BIOS locked OEM Office nakupuje od HP (je součástí HP ceníku) Pracujeme na aktualizaci šablon nacházejících se na office.microsoft.com (tj. na Office Online stránkách). Jedná se o stovky šablon v ČR a SR. Současně spol. Microsoft nakoupila práva na distribuci šablon z knihy Šablony v programech Microsoft Office z nakladatelství CP Media (dříve Computer Press). Kromě toho budeme zveřejňovat šablony zaslané nám uživateli na zákaldě výzvy „PDF Converter za šablonu“. V tuto chvíli se nám sešlo cca 150 šablon. Do června dojde také k předělání webových stránek Microsoft Office tak, aby došlo ke zpřehlednění struktury a celkovému zjednodušení stránek. V rámci tohoto záměru budou ze stránek odstraněny nabytečné marketingové informace.

8 Produktová mapa Business Contact Manager v2.0 Léto 2005
sdílení kontaktů jen česká verze jen prostředí SBS zdarma stažením Windows Messenger Office 12 Podzim 2006 Během léta budou uvedeny na trh dva nové produkty Business Contact Manager v2.0, která bude řešit omezením které je dnes řešeno prostřednictvím produktu BCMnet. Možnost provozování Business Contact Manageru (nově i se sdílením kontaktů) bude však stále omezeno na prostředí Windows Small Business Server Business Contact Manager v2.0 bude nejpravděpodobněji distribuován formou stažení z webu – je však možné, že bude pro stažení implementováno technické ověření toho, zda má uživatel sadu Small Business Edition a vyšší. Během léta bude uvedena na trh nová verze 5.1 Windows Messengeru (který je současně klientskou aplikací k Live Communications Serveru). Datum uvedení Office 12 (nová verze Microsoft Office) na trh se nemění a je stále plánováno na podzim roku To dává možnost vám, našim partnerům nabízet Software Assurance, které je zárukou, že zákazníci budou moci přejít na novou verzi. V tuto chvíli Microsoft nesděluje informace o vlastnotech a funkcích nové verze produktů Office System. Lze však říci, že se rozšíří počet slovensky lokalizovaných produktů.

9 Works 8.0 – úvodní info Na trhu od 1. ledna 2005
Plně lokalizovaný do češtiny Není lokalizovaný do slovenštiny Obsahuje však slovenský Tezaurus Obsahuje však slovenský pravopis Dostupný jako DOEM, COEM, FPP, Open Komunikace ze strany Microsoft ČR, SR: Pro zákazníky užívající 15% funkcí Microsoft Office Téměř zadarmo Vhodný pro domácnosti Vhodný pro děti Lehká verze Microsoft Office Microsoft Works je produkt softwarové divize Microsoft Home and Entertainment Disivison a je primárně určen pro použití v domácnostech a cílem společnosti Microsoft je, aby licence Microsoft Works byla prodána s co největším počtem nových počítačů. Microsoft Works je lokalizovaný pouze do českého jazyka, ale obsahuje slovenské jazykové nástroje (slovník synonym Tezaurus, slovník automatických oprav a pravopis). Anglická verze Works kromě toho nabízí anglický výkladový slovník Encarta, který nebyl do české verze zařazen. Microsoft Works je dostupné ve všech licenčních formách. Existuje však velký cenový skok mezi OEM licencí a licencemi trvalými, který jednoznačně zvýhodňuje prodej OEM licencí. Microsoft v České a Slovenské republice chce pozicovat Microsoft Works na trhu jako software pro zákazníky, kteří používají minimum funkcí Microsoft Office a argumentují, že nechtějí platit vysokou částku za něco, co nepoužívají. Software je velice intuitivní a je vhodný jako první kancelářský software pro děti.

10 Works 8.0 a Microsoft Strategie spol. Microsoft ČR a SR Podpůrné akce
Revitalizovat zájem o produkt Podpořit prodej OEM licencí Prodat s každým novým PC* Podpůrné akce Tisková konference Co-marketing s dodavateli PC Promo se snížením ceny DOEM pod 100 Kč Knížka o Works se zkušební verzí Strategií spol. Microsoft je revitalizovat Microsoft Works a uvést produkt do podvědomí zákazníků. V dubnu proběhne tisková konference v Praze a Bratislavě, na které bude představen Works 8.0 včetně strategie společnosti Microsoft. Microsoft se zároveň zaměří na co-marketing s výrobci počítačů (např. společná inzerce). Díky promu na DOEM licence bude stlačena cena OEM Microsoft Works k cca 100 Kč za licenci. Spolu s CP Media bude distribuována knížka o Works včetně zkušební verze. (*) Na 87% nových PC je nainstalována kancelářská sada

11 Co je ve Works 8.0 ? Jednotné prostředí pro:
Textový procesor (otevírá a ukládá DOC soubory - omezeně) Tabulkový kalkulátor (otevírá a ukládá XLS soubory - omezeně) Databáze Kalendář Adresář Synchronizace kalendáře a adresáře s Pocket PC Organizátor projektů ový klient (Outlook Express) Internetový browser (Internet Explorer) Šablony Jazykové nástroje Viz. snímek

12 Nově ve Works 8.0 oproti Works 7.0
Zlepšený kalendář Podpora několika kalendářů (na jednom PC) Sdílení schůzek mezi několika kalendáři Tisk z kalendáře Barevné kódování schůzek Podpora iCalendar formátu Výkladový slovník (anglický, jen v anglické verzi) Nový český a slovenský Thesaurus, pravopis Velké množství šablon (okolo 500) PowerPoint viewer Automatické ukládání a automatické obnovení (pro tabulkový kalkulátor a textový procesor) Viz. snímek

13 Orientační koncové ceny
Produkt a licence Cena v Kč bez DPH DOEM Works 150 Kč COEM Works 300 Kč Krabice Works 1200 Kč Open NL Works 1100 Kč Velký cenový skok mezi trvalou a OEM licencí. Společnost Microsoft cenově vybízí k prodeji OEM licencí Na snímku je zobrazeno cenové porovnání nákupních cen licencí pro produkt Microsoft Works. Z něho je zřejmý velký cenový skok mezi trvalou a OEM licencí, o kterém bylo pojednáváno dříve.

14 Výsledky průzkumu mezi majiteli/řediteli menších a středních firem
Windows si zachovají své postavení i v budoucnu souhlasí 91% Při pořizování SW je důležité znát dopředu celkové náklady na jeho pořízení a zprovoznění 77% Preferujeme SW od zavedených firem, které poskytují záruky na své programy 94% Nové funkce a vlastnosti SW oproti stávající verzi jsou důležité 79% Školení uživatelů a podpora jsou 72% Kompatibilita s ostatním SW vybavením je důležitá 98% Náklady na údržbu a provozování SW jsou 86% Dovednosti uživatelů pracovat s daným SW jsou 92% Pozornost, kterou výrobce SW věnuje bezpečnosti svých produktů je Pozor na tyto aspekty: Nízké pořizovací náklady jsou 93% Správa a nákup licencí je příliš složitá 60% Agentura Markent (průzkum trhu a marketing) prováděla v listopadu roku 2004 telefonický průzkum mezi 1003 respondenty v České a Slovenské republice, převážně mezi menšími firmami (firmy mající 1 – 24 počítačů PC). Respondenty byli lidé, kteří rozhodují o nákupu PC a softwaru. Dominantní kancelářskou sadou je Microsoft Office s 92% podílem na déle instalovaných počítačích, na nově instalovaných počítačích s podílem ještě větším. Agentura rovněž zkoumala postoje a názory lidí, kteří rozhodují o nákupu kancelářské sady. Tyto postoje jsou prezentovány v tabulce na snímku, která uvádí klíčová kritéria při rozhodování o nákupu kancelářské sady. Zajímavější je se podívat na lidmi vnímané pořadí nevýhod Microsoft Office a konkurenčního OpenOffice.org: Microsoft Office OpenOffice.org Pořadí nevýhod: Pořadí nevýhod: Vysoká cena Malá kompatibilita Příliš mnoho funkcí 2. Nízká penetrace (malá rozšířenost) Malá stabilita Nedostatek funkcí Zajímavé je, že na jedné straně respondenti vnímají Microsoft Office jako software, který má příliš mnoho funkcí, na druhé straně cítí, že konkurenční sady nemají dostatek funkcí. Pozoruhodné v této souvislosti také je to, že na prvním místě výhod Microsoft Office uvedli respondenti snadnost používání. To lze vysvětlit tak, že sice mají aplikace Microsoft Office více funkcí než je třeba, nicméně uživatelům, kteří je nepoužívají, to nepřekáží – práce s aplikacemi není složitější. Můžeme se setkat s argumentem, že proč tedy platí uživatelé za větší balík funkcí, když je nepoužívají? Především platí to, že není docela pravda to, že je nepoužívají. V organizaci nebo firmě se často vyskytne dokument (soubor) některé z aplikací Microsoft Office, při jehož tvorbě bylo použito několik pokročilých funkcí – tento dokument mohl vytvořit buď některý ze „zručnějších“ kolegů nebo mohl přijít „zvenčí“ (od dodavatele nebo i zákazníka). Tento dokument ale i tak mohou otevřít a s ním zcela přirozeně pracovat i lidé, kteří by ho nedokázali vytvořit. To, že funkčnost je pro naše uživatele důležitá, dokumentují řady dotazů na Lince technické podpory uživatelů a dokumentují to i výsledky průzkumu uvedené v tabulce na snímku – 79% respondentů uvedlo, že jsou pro ně nové funkce kancelářských sad důležité. Jako nevýhoda Microsoft Office je uvedena malá stabilita. Většina respondentů průzkumu používá starší verzi Microsoft Office. Nová verze 2003 je výrazně stabilnější a navíc je vybavena funkcí obnovy dokumentů. Tzn., že pokud po pádu aplikace uživatel zjistí, že je otevíraný dokument poškozený, může dokument obnovit rekonstrukcí souboru nebo ho může obnovit z automaticky ukládané zálohy z doby před pádem aplikace. Obnovený dokument je uživateli po pádu aplikace nabídnut automaticky, uživatel se o tento proces nemusí vůbec starat. Zajímavé na výsledcích provedeného průzkumu je fakt, že si uživatelé stěžují na stabilitu u aplikací Microsoft Office a nezmiňují ji u OpenOffice.org. Patrně to vyplývá z nedostatku praktických zkušeností s OpenOffice.org, protože při všech prováděných srovnáních vychází OpenOffice.org nestabilnější a přitom také pomalejší než Microsoft Office. Největší bolestí OpenOffice.org je malá kompatibilita – zajímavostí je, že další připravovaná verze Open Office (březen 2005) bude tvořit formáty dokumentů, které nejsou kompatibilní s formáty předchozí verze. Tzn. že uživatelé starší verze nebudou moci pracovat s dokumenty vytvořenými v nové verzi. Viz. výňatek z webových stránek věnovaných OpenOffce.org: oo.o.cz: ____________ „Změna formátu souboru ve verzi 2.0 Vložil dan 16 Listopad, :20 Články Po dnešní diskuzi v konferenci uživatelů jsem se rozhodl napsat podrobnější článeček o velké změně, která se chystá. OpenOffice.org 2.0 bude mít totiž jiný výchozí formát souborů. Není to změna příjemná, ale doufejme, že je na dlouho poslední. Nebude znamenat žádnou revoluci nebo velký otřes. Verze 2.0 si stále rozumí s původním (v současnosti používaným) formátem a bude vydána speciální revize pro verzi 1.1, která bude umět otevírat a ukládat ve formátu verze 2.0. Bude možné nastavit si, jaký formát chci používat, tak jako si nyní někdo nastavuje jako výchozí formát pro ukládání souborů .doc, bude si moct vybrat mezi OpenOffice.org 1.1 a 2.0. Nicméně pro nové projekty není starý formát perspektivní a předpokládá se, že tam kde to půjde, bude provedena hromadná konverze souborů ze staré verze na novou, s použítím nějakých automatických nástrojů. Starý fomát nedokáže uložit některé parametry a funkcionality zavedené v rámci verze 2.0.“ Vzhledem k tomu, že kancelářských sad linuxového původu (jako je OpenOffice.org) je několik a každá používá jiný formát souborů, dá se předpokládat, že ve formátech souborů vznikne ještě větší zmatek než panoval dosud. Z průzkumu vyšlo, že respondenti jsou pochopitelně citliví na cenu, ale že jsou rovněž citliví na snadnost nákupu licence. Lze proto jednoduše shrnout, že nejsnazším způsobem prodeje menším firmám je prodej Microsoft Office OEM licence (s novým počítačem). Tento způsob splňuje požadavky, kteří respondenti mají: Nové funkce (s novým počítačem, vždy nové funkce nové verze Microsoft Office) Nákup licence je jednoduchý (žádné složité licenční modely) OEM licence je levná ve srovnání s jinými druhy licencí

15 Obchodní porovnání Microsoft Office a OpenOffice.org
Kdy používat tuto prezentaci Tato prezentace je určena k použití v konkurenčních situacích, kdy se zákazník rozhoduje, zda přejít na vyšší verzi Office 2003 nebo migrovat na konkurenční produkt. Prezentace je dostatečně obecná na to, aby ji bylo možné použít v kterékoliv konkurenční situaci se specifickými příklady týkajícími se balíku OpenOffice.org nebo StarOffice. Tato prezentace předpokládá, že hlavní prioritou je uvést na pravou míru otázku nákladů. Rozvržení prezentace: Pochopení problémů zákazníka a zahájení dialogu Vyvrácení argumentu o licenčních poplatcích Demonstrování vynikající užitné hodnoty sady Office zaměřením na celkovou dodanou hodnotu Cílová skupina: Business Decision Makers, IT manažeři Cíl: Přesvědčit zákazníky o tom, že Office je „něco víc“ Přimět zákazníky ke kladné odpovědi – získat jejich souhlas u každého snímku. Po shlédnutí prezentace by měl zákazník získat vstřícný postoj pro diskusi o tom, proč obnovit/přejít na novou verzi/implementovat atd. Doporučení Připravit se na schůzku s daným zákazníkem. Být schopen uvést konkrétní příklady blízké zákazníkovi pro každý snímek. Poznámka: Tato prezentace není určena pro IT specialisty a nepojednává o technických detailech Office 2003 Poslední dva snímky, začínající podáním vize, lze použít jako úvod pro hlubší debatu o Office 2003 a jeho užitné hodnotě

16 Mýtus „levného“ softwaru
„Prostý přechod z jednoho kancelářského balíku na druhý je velice riskantní. Je s ním spojena cela řada skrytých nákladů, přičemž výhody takového přechodu jsou minimální. Proto je třeba před takovým krokem vždy důkladně zvážit veškeré náklady s ním spojené, skutečně dosažené výhody a veškerá rizika.“– Giga Group Licenční poplatky za software Náklady na migraci Instalace/implementace Migrace dat Školení Celková dodaná hodnota 5% Licenční poplatky Práce (IT koncového uživatele) 95% Klíčový projednávaný argument: Cena Vlastní pořizovací cena softwaru Open Source je mnohem atraktivnější než cena softwaru společnosti Microsoft. V diskuzi je třeba vycházet z následujících poznatků: Rozdíly v poplatcích za licenci: MS = maloobchodní cena (okolo $450) versus Open Office/StarOffice (zdarma, $25 až $75) Přímé náklady na pořízení MS Office tedy představují značný výdaj S migrací jsou však spojeny další náklady, které nejsou vždy na první pohled patrné Cíl: Poskytnout zákazníkovi objektivní pohled na vztah mezi „náklady na software“ a „náklady na migraci“ Rozvinout debatu ohledně zjištění nezávislých pozorovatelů (Gartner) Společně s následujícími dvěma snímky (Náklady na migraci, Náklady na školení) rychle vyvrátit „mýtus pořizovacích nákladů“ Hlavní témata k diskuzi: Kromě licenčních poplatků jsou zde ještě další náklady, které je třeba zvážit. Tyto náklady můžeme souhrnně nazvat „náklady na migraci“ a patří mezi ně: - Instalace a implementace - Migrace dat: od konverze jednoduchých dokumentů až po složité konverze jako např. při přechodu z databáze Access na jinou databázi - Přepis maker a jejich testování tak, aby bylo zaručeno, že během migrace nedojde ke ztrátě dat - Zaškolení koncových uživatelů na nové aplikace Většina těchto nákladů na migraci má podobu - nákladů na práci IT pracovníků, nákladů na práci koncových uživatelů v procesu zaškolování a také mimořádných nákladů vzniklých poklesem produktivity po přechodu na nový software Náklady na licenci představují pouze 5% celkových nákladů na implementaci kancelářského balíku (použít studii Gartner jako příklad) Pokud je konkurenčním softwarem StarOffice nebo OpenOffice StarOffice/OpenOffice neposkytuje vhodné nástroje pro hromadnou instalaci, což má za následek více práce IT personálu při implementaci StarOffice/OpenOffice nepodporuje makra Microsoft Office. Pokud si zákazník vytvořil větší počet maker, musí je všechny přepsat, což znamená další zvýšení nákladů Existuje celá řada inovací Microsoft Office jako např. šablony, poznámky pod čarou apod., které zpravidla nejsou v konkurenčních balících podporovány. StarOffice/OpenOffice otevírá soubory Microsoft Office nesprávně, proto je třeba každý soubor otestovat, zda nedošlo k jeho poškození. Přestože Sun tvrdí, že oba systémy jsou si podobné, musí se uživatelé na nový systém zaučit a zvyknout si na něj. To vede k dalšímu zvýšení nákladů vlivem snížení produktivity. (Reference: Zpráva agentury Gartner. Prostudujte si prosím původní zprávu pro informace o autorských právech) Licenční poplatky činí pouze 5% veškerých nákladů na implementaci Zdroj: Zpráva agentury Gartner (DF ) The Costs and Benefits of Moving to StarOffice srovnává migraci z Office 97/2000 na Office XP Pro a StarOffice na příkladu podniku s 2500 instalacemi s licencí Select B SA a upgradem každé 4 roky.

17 Zvažte náklady na migraci
Migrace na Office XP nebo platformu jiného dodavatele Migrační náklady na uživatele* Celkové náklady Optimistický scénář Pesimistický scénář Jiný dodavatel Office XP Jiný dodavatel Office XP Náklady na práci Licenční poplatky Cíl: Podpořit tvrzení o nákladech na migraci ze snímku „Mýtus „levného“ softwaru“ důkazy nezávislého pozorovatele Zdůraznit, že je levnější přejít na vyšší verzi téhož produktu než migrovat na jiný kancelářský balík. Připravit diskuzi o nákladech s takovou migrací spojených. Hlavní témata k diskuzi: Agentura Gartner srovnala náklady na přechod z MS Office na software jiného dodavatele oproti nákladům na přechod na novou verzi Office. Rozsáhlá studie agentury Gartner vzala v úvahu veškeré náklady. Tyto náklady sestávají především z práce IT pracovníků, vynaložené na instalaci a migraci dat, a z práce koncových uživatelů vzhledem k snížení produktivity při přechodu na nový software. Studie prokázala, že je dvakrát až čtyřikrát nákladnější přejít na nový software než přejít na novou verzi MS Office. (Reference: Zpráva agentury Gartner. Prostudujte si prosím původní zprávu pro informace o autorských právech) Migrace na jiný kancelářský balík je až pětkrát nákladnější než upgrade sady Microsoft Office *Zdroj: Zpráva agentury Gartner (DF ) Office Automation Migration Model. Srovnává migraci z Office 97/2000 na Office XP Pro a software jiného dodavatele při upgradu operačního systému.

18 Zvažte náklady na školení
Kolik zaměstnanců vyžaduje při nástupu školení na Microsoft Office? Je k dispozici minimum materiálů pro školení OpenOffice.org vlastními silami Je k dispozici minimum interních kurzů OpenOffice.org u zákazníka Většina školení probíhá ve školícím středisku Díky rozšíření Microsoft Office (přes 300 miliónů uživatelů na celém světě) musí společnosti vynakládat minimální prostředky na zaškolení svých zaměstnanců. Cíl: Podpořit diskusi o nákladech na školení na snímku Mýtus „levného“ softwaru Hlavní témata diskuze Položte otázku – Kolik zaměstnanců vyžaduje při nástupu u vaší společnosti školení na Microsoft Office? Vzhledem k širokému rozšíření MS Office (přes 300 miliónů uživatelů na celém světě) musí společnosti vynakládat minimální prostředky na zaškolení svých zaměstnanců. Přechod na nový kancelářský balík může znamenat nejen vysoké náklady na zaškolení stávajících uživatelů a IT administrátorů, ale také pravidelné náklady na školení všech nových zaměstnanců.

19 Office: opravdová hodnota
Snadnost použití Investice, na kterou se můžete spolehnout Řešení šitá na míru Podpora vždy po ruce Bezpečnost Snazší implementace a údržba Lepší a snazší práce Cíl: Toto je klíčový snímek pro zbytek prezentace. Jsou zde shrnuty důvody, proč by měl zákazník zůstat u sady Microsoft Office. Je třeba směrovat diskuzi se zákazníkem od ceny a funkce k celkové dodané hodnotě. Každý další snímek má v pravém horním rohu značku podle toho, který „pilíř“ je na něm rozveden (pokud přidáte nebo uberete snímky, je třeba podle toho upravit také tento snímek. Podobně pokud provedete změny v tomto snímku, je třeba upravit následující snímky tak, aby odpovídaly tomuto snímku.) Poznámka: Toto je snímek hodnotového pilíře iniciativy komerčního softwaru Office (Commercial Software Initiative – CSI), který je mapován na podnikové pilíře CSI: Pilíře CSI        Konkurenční hodnota Office Inovace                      (Pokryto oznámením o uvedení Office 2003 a zdůrazněno v této prezentaci) Integrace Bezproblémová výměna dokumentů Jednoduchost Snadnost použití Výběr aplikace   Řešení šitá na míru Zodpovědnost Podpora vždy po ruce Náklady na pořízení Investice, na kterou se můžete spolehnout Bezpečnost Bezpečnost Interoperabilita Snazší implementace a údržba                                     Lepší a snazší práce Hlavní témata k diskuzi: Směrovat diskuzi od nákladů k HODNOTĚ – „Vážený zákazníku, při hodnocení kancelářského balíku pro osobní použití je třeba posuzovat celkové náklady na vlastnictví a skutečnou hodnotu dodanou dodavatelem… (Položit otázku: Kolikrát se vám už stalo, že jste si pořídil něco „levného“ a byl zklamán výsledkem?) V případě produktů společnosti Microsoft získá zákazník obrovskou hodnotu prostřednictvím: - Známého prostředí a snadnosti použití - Řešení na míru od největší komunity ISV (Independent Software Vendors, nezávislých dodavatelů softwaru) - Zákaznické podpory a servisu na špičkové úrovni - Vyšší produktivity (rychlejší a lepší práce) - bezproblémové výměny dokumentů s obchodními partnery, dalšími společnostmi či kýmkoliv z třísetmiliónové komunity uživatelů Office - snazší a rychlejší implementace a údržby - zdokonaleného zabezpečení dat - ochrany investic do softwaru vzhledem k našemu závazku dále vyvíjet sadu Office 4. Každý z následujících snímků dále rozpracovává podrobnosti a poskytuje důkazy o tom, že skutečná hodnota dodaná společností Microsoft jednoznačně převyšuje hodnotu nabízenou jeho konkurenty. Bezproblémová výměna dokumentů

20 Bezproblémově integrované aplikace
Microsoft Office StarOffice/OpenOffice Base1 Desktop Publishing Calc ? Writer Projektový management Impress Tvorba www stránek Draw2 Hlavní projednávaný problém: Dostatečně dobré / Cena Office je sice neobyčejně bohatý na funkce. Většina uživatelů však stejně využívá pouze 5% těchto funkcí. Proč tedy platit plnou cenu? Konkurenční produkty napodobují Office a snaží se uživatele přesvědčit o tom, že když podobně vypadají, přechod na ně je snadný Cíl: Zvýšit povědomí zákazníka o bohatosti aplikací sady Office a jejich vyspělosti a úrovni, kterých nedosahuje žádný z produktů Open Source. Aplikace Office jsou hladce integrovány – žádný jiný produkt se jim v tomto ohledu nemůže rovnat. Celá řada funkcí je dnes již považována za samozřejmost – a to i uživateli, kteří využívají Office pouze omezeně. Je podstatný rozdíl mezi tím, co je na povrchu (vzhled a pocit), a tím, co je uvnitř (integrace) Podporuje pilíř snadnost použití Jednoduše a efektivně porovnat rozdíly s využitím OpenOffice jako příkladu Motto: Bezkonkurenční rozsah hladce integrovaných aplikací, které vzájemně spolupracují Hlavní témata k diskuzi: Vývojový proces Microsoftu umožňuje úplný přehled vzájemně provázaných aplikací Office tak, aby tyto byly hladce integrovány a uživatelé mohli ve všech těchto aplikacích pracovat ve známém uživatelském rozhraní. Pokud by zákazníci chtěli plně nahradit všechny funkce Office, museli by nakoupit a integrovat celou řadu aplikací od různých dodavatelů. V takovém případě by však stěží dosáhli pro všechny tyto aplikace podobného uživatelského rozhraní. Zákazník si možná vytvořil v rámci sady Office vlastní integrované aplikace, které využívají vynikající provázaností jednotlivých programů Office. Tato řešení je třeba vzít v úvahu při rozhodování o případném přechodu na jiný produkt. Použít v případě, že konkurenčním produktem je StarOffice nebo OpenOffice : OpenOffice obsahuje pouze základní aplikace jako textový editor, tabulkový kalkulátor, nástroj pro tvorbu prezentací, grafický editor a databázový klient (nikoliv plnohodnotná databáze) Tyto aplikace v žádném ohledu nedosahují produktivity aplikací Office OpenOffice NEOBSAHUJE program pro správu elektronické pošty či osobní manažer informací (personal information manager – PIM) jakým je Outlook ani databázovou aplikaci jako Access. Bezkonkurenční rozsah integrovaných aplikací na bázi společného a známého uživatelského rozhraní poskytuje jednoduchost a snadnost použití Pouze databázový klient Samostatná aplikace pro tvorbu grafiky a diagramů, která má některé funkce podobné jako PowerPoint a Visio

21 Možnost řešení na míru Prosperující ekosystém skýtá větší flexibilitu
partnerů Microsoftu Více než odborníků MCSE Více než 1,5 miliónů držitelů certifikátu MCP Více než 6 miliónů vývojářů 2200 uživatelských skupin 400 webových stránek věnovaných Office Největší komunita ISV (nezávislých dodavatelů SW) na světě právo prodej Finance účetnictví Cíl: Při posuzování konkurenčních produktů zákazníci často zaujímají příliš zjednodušený pohled a neuvědomují si, jak Office ve skutečnosti podporuje jejich organizaci a neberou na vědomí obrovské množství partnerů, kteří vyvíjejí aplikace na míru. Podpora pilíře „Řešení na míru“ podložená konkrétními údaji a čísly ohledně vývojářské komunity a partnerů, kteří podporují a rozšiřují aplikace Office. Hlavní témata k diskuzi: Bohatství a flexibilita řešení společnosti Microsoft umožnily vývoj vzkvétající komunity partnerů a vývojářů, kteří zajišťují pro zákazníky snadný přístup k široké nabídce aplikací vyvinutých nezávislými vývojáři. Tyto aplikace běží v návaznosti na Office a využívají výhod platformy Office. V případě sady Office XP a nové sady Office System 2003 mají zákazníci navíc možnost využívat XML, což jim dává flexibilitu pro přístup k informacím z celé řady složitých podnikových systémů (Siebel, PeopleSoft, SAP apod.) a využívání těchto informací v aplikacích Office. Prosperující ekosystém skýtá větší flexibilitu při uspokojování podnikových potřeb

22 Nabídka podpory Podpora Infrastruktura pro podporu více než 100 miliónů uživatelů Microsoft Office ve 36 jazycích a ve více než 80 zemích. Přímá podpora On-line přístup do databáze Knowledge Base Nástroj pro hlášení chyb (Dr. Watson) Nástroje na webu Školení a vzdělávání 2 000 školících a vzdělávacích středisek certifikovaných spol. Microsoft certifikovaných školitelů Nejpodrobnější výuková dokumentace, jaká kdy byla k nějakému softwaru vytvořena, přeložená prakticky do všech jazyků světa. Každý zná Microsoft Office Pomoci vám může často i váš kolega či přítel Hlavní projednávaný problém: Dost dobré Produkt, který uživatelům pouze umožňuje vytvářet nějaký obsah není dost dobrý. Uživatelé vytvářející obsah potřebují mít snadný přístup k podpoře a školení, aby se mohli zdokonalovat v technikách vytváření daného obsahu. Cíl: Podporuje pilíř „Podpora vždy po ruce“ předvedením infrastruktury společnosti Microsoft pro poskytování nástrojů školení, výukových materiálů a přímé podpory kdykoliv je zákazník potřebuje. Hlavní témata k diskuzi: Produkty spol. Microsoft jsou produkty s nejlepší podporou na světě. Uživatelé Microsoft Office mají k dispozici celou řadu prostředků podpory – od přímé zákaznické podpory pro bezplatnou podporu ve formě databáze článků Knowledge Base, Nápovědy na webu, Pomocníka Office, upravitelných výstrah, nástroje pro hlášení chyb (Dr. Watson) a knihy Microsoft Office Resource Kit. Microsoft pokračuje v inovování podpory a školení novými funkcemi v Office XP, které jsou dále zdokonaleny v Office 2003, jako např. Watson (nástroj pro hlášení chyb), samostudium v Office 2003 a dynamické nabídky, které se mění podle toho, jak uživatel pracuje s produktem. V produktu jsou integrovány podrobné nápovědy, které nejsou v produktech Open Source. Použít v případě, že konkurenčním produktem je StarOffice/OpenOffice: Podpora pro OpenOffice je k dispozici především prostřednictvím internetových diskusních fór. Taková podpora může být někdy značně náročná na čas a ne vždy odpovídá potřebám ať už IT profesionálů či běžných uživatelů. (Podpora pro OpenOffice je navíc k dispozici téměř výhradně jen v angličtině a němčině.) Poznámka: Sun poskytuje telefonickou podporu za poplatek, ale nemá tak rozsáhlou infrastrukturu jako Microsoft, který zajišťuje podporu pro více než 180 miliónů uživatelů na celém světě. Jaké otázky položit? Jak často volal zákazník Microsoft pro podporu Office? Patrně nepříliš často, protože stabilní kód, který byl po řadu let zdokonalován, vyžaduje minimum podpory. Jak často se uživatelé obracejí na vaše IT oddělení s otázkami ohledně Office? Široké možnosti podpory kdykoliv ji potřebujete, tam, kde ji potřebujete a ve formě, která vám vyhovuje.

23 Sada, kterou každý zná Zpracování 11 identických, běžných, jednoduchých úloh1 % účastníků, kteří úlohu úspěšně dokončili Průměrný čas potřebný k dokončení úlohy Provedení téže úlohy trvalo až 2,5x déle 16 min 93% Microsoft Office 41 min2 60% StarOffice OpenOffice Hlavní projednávaný problém: Dost dobré Protože konkurenční produkty „vypadají“ jako Office, budí zdání, že také fungují jako Office. Cíl: Využívá nezávislé evidence pro podporu tvrzení, že Office nabízí podstatné zvýšení produktivity, které lze vyjádřit i penězi. Hlavní témata k diskuzi : Společnost Microsoft si najala nezávislou agenturu, která provedla studii produktivity sad StarOffice 6.0 a Office XP. Z výsledků vyplynulo: že zpracování stejných úloh aplikacemi StarOffice trvalo až 2,5krát déle. 40% účastníků nebylo schopno daný úkol ve StarOffice úspěšně dokončit. Stráví-li uživatel 2 hodiny denně zpracováním určitých úloh v Office, pak s použitím StarOffice by na totéž potřeboval plných 5 hodin! (Převeďte to pro zákazníka na peníze – 3 pracovní hodiny denně navíc při hodinové sazbě XX) (Metodologie testu: účastníkům o různé úrovni počítačové zdatnosti bylo zadáno 11 identických úloh, které měli zpracovat v obou sadách. Z výsledků vyplynulo, že zpracování týchž úloh trvá ve StarOffice až 2,5krát déle, a že pouze 60% účastníků bylo schopno úkoly zdárně splnit s využitím StarOffice. (Reference: American Institute of Research - Office XP vs Sun Microsystems StarOffice 6.0 comparison test) Vyšší produktivita prostřednictvím rychlejší a lepší práce Zdroj: *American Institutes of Research, Office XP vs. Sun Microsystems’ StarOffice 6.0 Comparison Test, srpen 2002

24 Benefits Administrator Přes 300 miliónů uživatelů Microsoft Office
Jak svět komunikuje Benefits Administrator Zákazník Přes 300 miliónů uživatelů Microsoft Office Bankéři Distributor zaměstnanec zaměstnanec Právní poradci Regulační instituce zaměstnanec zaměstnanec Hlavní projednávaný problém: Dost dobré Není dost dobré být pouze schopen vytvářet nějaký obsah s využitím kancelářského softwaru. Podniky potřebují tento obsah sdílet s dalšími subjekty bez obav z chyb či ztráty dat. Cíl: Podporuje tvrzení „Bezproblémová výměna dokumentů“ demonstrováním toho, že uživatelé Office mohou odesílat informace dalším uživatelům hladce a bez ztráty dat (Použít tento a následující snímek, který poskytuje důkaz nezávislého pozorovatele, dohromady) Hlavní témata k diskuzi Podniky pracují v ekosystému propojených partnerů, kde dochází k neustálé výměně informací v rámci korporace i mimo ni Díky více než 300 miliónům uživatelů na celém světě si mohou uživatelé hladce vyměňovat dokumenty s využitím kancelářské sady jako je Office bez obav ze ztráty dat či chyb ve formátování Prostřednictvím podpory XML v Office 2003 mohou zákazníci snadno a za přijatelných nákladů propojovat informace, lidi, systémy a zařízení přes různé platformy nebo přes Internet. (Poznámka: Klíčová informace, na kterou zákazníci prokazatelně pozitivně reagují.) Poznámka: Toto lze porovnat s StarOffice/OpenOffice? Jaké otázky položit? Vyměňujete si s obchodními partnery informace prostřednictvím dokumentů Office? Záleží vám na tom, aby dokumenty, které odesíláte svým partnerům, k nim dorazili v podobě, v jaké je odesíláte? Jak by vypadal svět v prostředí Open Source? Váš svět Dodavatelé Informace proudí mezi obchodními partnery hladce a bezchybně

25 Bezpečná konverze dokumentů
Přesnost konverze dokumentů Přesnost konverze dokumentů podle aplikace 100 100 StarOffice/OpenOffice dosahuje pouze 75% přesnosti konverze 75 50 50 25 Word Excel PowerPoint Office XP StarOffice 6.0 Cíl: Podpůrná evidence nezávislé strany k předchozímu snímku dokazuje, že pří používání Office je konverze dokumentů takřka bezchybná, zatímco při použití StarOffice dochází ke ztrátě informací. (Použít pouze společně s předchozím snímkem) Hlavní témata k diskuzi: Microsoft najal nezávislou agenturu, která simulovala prostředí, kde uživatelé používali různé verze Office a navzájem si vyměňovali dokumenty z Wordu, Excelu a PowerPointu. Také si vyměňovali dokumenty s uživateli StarOffice/OpenOffice. Testy prokázaly, že StarOffice/OpenOffice byl schopen správně zkonvertovat pouze 75% informací z dokumentů přijatých od uživatelů Office. Při konverzi docházelo jak ke ztrátě dat tak k chybám ve formátování. Položit otázku: Jste ochotni riskovat ztrátu 25% informací? (Pro referenci použít studii kompatibility e-testing nebo jinou, pro kterou máme distribuční práva a můžeme ji ukázat zákazníkovi) Výměna informací s uživateli StarOffice/OpenOffice vede k významným ztrátám informací Zdroj: Srovnávací studie e-testing labs ohledně nasazení Windows XP/Office XP versus Red Hat Linux 7.2/StarOffice 6.0 na 50 stolních počítačích

26 Čas jsou peníze. Šetřete časem
Instalační nástroje Microsoftu činí implementaci Office v celém podniku mnohem efektivnější Implementace Microsoft Office je o 30% rychlejší než implementace StarOffice Čas implementace Office XP StarOffice 6.0 45 hodin 27 hodin Cíl: Používá evidence třetí strany pro podporu „snazší implementace a údržba“ (snímky 11 a 12 používat společně) Podporuje argument ohledně celkových nákladu vlastnictví (TCO) – rychlejší a snazší implementace vede k úspoře nákladů na práci administrátorů Hlavní témata k diskuzi Microsoft najal nezávislou agenturu, která provedla implementaci Windows XP/Office XP a Red Hat Linux 7.0/StarOffice 6.0 na 50 počítačích a vyhodnotila potřebný čas a práci Implementace Windows XP/Office XP si vyžádala o 30% méně času než implementace Linux/SO Microsoft si uvědomuje, co to znamená instalovat software v celopodnikovém měřítku a vyvinul proto nástroje, které tento proces usnadňují a urychlují. (Pro referenci použít studii kompatibility e-testing nebo jinou, pro kterou máme distribuční práva a můžeme ji ukázat zákazníkovi) Připraveno pro rychlou implementaci Zdroj: Srovnávací studie e-testing labs ohledně implementace Windows XP/Office XP versus Red Hat Linux 7.2/StarOffice 6.0 na 50 počítačích

27 Čas jsou peníze. Šetřete časem
Instalační nástroje činí implementaci Microsoft Office v celém podniku mnohem efektivnější Čas implementace Office XP StarOffice 6.0 45 hodin 27 hodin Hlavní projednávaný problém: Cena Úspory nákladů na práci časem vyváží licenční poplatky, které, jak již bylo vysvětleno dříve, představují i tak minoritní komponent v celkových nákladech. Cíl: Používá evidence třetí strany pro podporu „snazší implementace a údržba“ (snímky 11, 12 a 13 používat společně) Podporuje argument ohledně celkových nákladu vlastnictví (TCO) – rychlejší a snazší implementace vede k úspoře nákladů na práci administrátorů Hlavní témata k diskuzi Microsoft najal nezávislou agenturu, která provedla implementaci Windows XP/Office XP a Red Hat Linux 7.0/StarOffice 6.0 na 50 počítačích a vyhodnotila potřebný čas a práci Implementace Windows XP/Office XP si vyžádala o 30% méně času než implementace Linux/SO Microsoft si uvědomuje, co to znamená instalovat software v celopodnikovém měřítku a vyvinul proto nástroje, které tento proces usnadňují a urychlují. To vede v dlouhodobém horizontu k úspoře nákladů na práci IT specialistů (příprava na další snímek o nižších celkových nákladech vlastnictví) Položit otázku: 1. Kolik lidí má u zákazníka na starosti péči o IT infrastrukturu? Připočítejte nákladům na tyto pracovníky 30% procent. (Pro referenci použít studii kompatibility e-testing nebo jinou, pro kterou máme distribuční práva a můžeme ji ukázat zákazníkovi) Připraveno pro rychlou implementaci Zdroj: Srovnávací studie e-testing labs ohledně implementace Windows XP/Office XP versus Red Hat Linux 7.2/StarOffice 6.0 na 50 počítačích

28 Zjednodušte svůj svět IT
? ISV 1 FTE pro každých 100 počítačů 1.3 FTE pro každých 100 počítačů Hlavní projednávaný problém: Cena Úspory nákladů na práci časem vyváží licenční poplatky, které, jak již bylo vysvětleno dříve, představují i tak minoritní komponent v celkových nákladech. Cíl: Používá evidence třetí strany pro podporu „snazší implementace a údržba“ (snímky 11, 12 a 13 používat společně) Podporuje argument ohledně celkových nákladu vlastnictví (TCO) – možnost rychlé jednorázové instalace eliminuje nákladnou integraci a instalaci softwaru od různých dodavatelů. Hlavní témata k diskuzi: Office a Windows jsou hotové, připravené produkty s rychlou a snadnou instalací. Navzájem spolupracují stejně jako s dalším softwarem od společnosti Microsoft a celou řadou aplikací od nezávislých dodavatelů. Uživatelé tak mají možnost vytvořit si bohaté a integrované výpočetní prostředí bez nutnosti vytvářet uživatelské instalace a jednotlivé komponenty integrovat. Takové integrované prostřední se snadno implementuje a administrátoři mají menší starosti s jeho údržbou. Aplikace Open Source či heterogenní prostředí jsou složitější, vyžadují dodatečnou integraci a více času na údržbu. To je jasně prokázáno ve studii IDC. Dobře definovaná mapa integračních bodů umožňuje nezávislým dodavatelům softwaru (ISV) vytvářet aplikace pro platformu Office. Díky tomu představuje komunita vývojářů pro Office jednu z největších komunit v oboru. Microsoft se zaměřuje na řešení IT problémů prostřednictvím softwaru. OpenSource spoléhá na řešení IT problémů více lidmi. (Pro referenci použít studii IDC uvedenou v dolní části snímku. Ověřte si distribuční práva pro případ, že by zákazník požadoval kopii) Bohaté a integrované prostředí se spravuje a udržuje snáze a za menších nákladů Poznámka: Založeno na pracovních nákladech na podporu 100 uživatelů po dobu pěti let. Zdroj: Windows 2000 versus Linux in Enterprise Computing: An Assessment of the Business Value for Selected Workloads, International Data Corporation, listopad 2002

29 Investice, kterým můžete důvěřovat
2000 1990 Propojení lidí, informací a procesů 1980 Hlavní projednávaný problém: Dost dobré Společnosti, které vynakládají na software miliónové sumy by měly vždy důkladně posoudit životaschopnost a spolehlivost dodavatele Cíl: Prostřednictvím demonstrace dlouhé historie Office přesvědčit zákazníka, že Microsoft Office je investice do softwaru, které lze důvěřovat. Hlavní témata k diskuzi Společnost Microsoft je vedoucí firmou v oblasti kancelářských aplikací pro stolní počítače. Od osmdesátých let dvacátého století investoval Microsoft soustavně do řady produktů Office, až vytvořil z prostého textového editoru dnešní komplexní sadu pro zvýšení produktivity. Office je jedním z našich klíčových produktů. Nadále pokračujeme v jeho inovování a investujeme do jeho vývoje. Microsoft ročně investuje přes 4,8 miliard dolarů do výzkumu a vývoje. To je důkaz našeho závazku v této oblasti. Položit otázku: Na kolik je pro vás při posuzování dodavatele důležitá doba jeho působení v dané oblasti a jeho stabilita? Týmová spolupráce a efektivní komunikace Microsoft investuje ročně přes 4,8 miliard dolarů do výzkumu a vývoje Spolupráce prostřednictvím Internetu Integrace a správa informací Sjednocení jednotlivých aplikací MS-DOS Inovace pro dosažení konkurenční výhody v podnikání

30 Uskutečňování vize spol. Microsoft
Přístup k informacím Upravitelné XML schéma Zdroje informací na Internetu IRM Vnímání Rozhodování Balíček pro vypálení na CD Průvodci pro tvorbu webových stránek Publikování formou elektronické pošty Lepší čitelnost Anotace dokumentů Zdokonalené vyhledávání Tvorba Komunikace Rozpoznávání rukopisu Pořizování poznámek Podpora Tablet PC Cíl: Poslouží jako důkaz a vysvětlení, kam směřují investice společnosti Microsoftn do výzkumu a vývoje kancelářského softwaru . Zdůrazňuje, že společnost Microsoft rozumí potřebám pracovníka s informacemi a skutečně rozšiřuje produkty a řešení tak, aby odpovídaly novým důležitým činnostem Tento snímek byl měl mluvčímu umožnit přechod k debatě o Office (Poznámka: Na tomto místě by se nemělo jednat o vyčerpávající popis Office 2003 ale pouze o rychlý přehled hlavních inovací) Hlavní témata k diskuzi Hrubý popis („Rozumíme potřebám pracovníka s informacemi a víme, co je pro něj důležité.“) Dnešní pracovník s informacemi potřebuje mnohem víc než jen vytvářet nějaký obsah. Společnost Microsoft provedla v této oblasti rozsáhlý výzkum a zjistila, že pracovníci s informacemi potřebují především: - Mít přístup k informacím z různých zdrojů - Mít možnost tyto informace rychle a snadno analyzovat a vnímat - Vytvářet dokumenty z nápadů, myšlenek a analýz způsobem, který jim nejvíce vyhovuje - Sdílet informace a efektivně spolupracovat na dokumentech s dalšími lidmi a získávat od nich další informace a podněty - Činit informovaná rozhodnutí a efektivně řídit úkoly - Mít možnost šířit (komunikovat) informace velkému počtu příjemců Detailní popis (Ukazuje, jak společnost Microsoft využila poznatků o potřebách pracovníků s informacemi. Současně vytváří prostor pro podrobnější debatu o inovacích v Microsoft Office 2003) Přístup k informacím - umožňuje využívat upravitelná schémata XML, jejichž prostřednictvím mohou podniky přistupovat k informacím z libovolných systémů Back Office, používat tyto informace v dokumentech Microsoft Office a naopak. - Zdroje informací na Internetu umožňují uživatelům vyhledávat potřebné informace prostřednictvím webových služeb - IRM chrání intelektuální vlastnictví Vnímání - lepší čitelnost (panely pro čtení) v aplikacích Outlook a Word - pokročilé vyhledávání se složkami výsledků hledání v aplikaci Outlook - anotace dokumentů aplikací Office Tvorba - rozpoznávání rukopisu pro tablet PC - možnosti pořizování poznámek (pracujte, jak jste zvyklí – my víme, že ne každému vyhovuje klávesnice!!!) - rozeznávání řeči (jen pro angličtinu) Spolupráce - Sdílené pracovní prostory dokumentů umožňují více uživatelům spolupracovat na dokumentech - Možnost sdílení myšlenek prostřednictvím okamžitého zasílání zpráv (instant messaging) pro všechny osoby pracující na dokumentu - Centra schůzek na týmovém webu (integrovaná s aplikací Outlook) s možností uložit veškeré dokumenty, aktivity a úkoly spojené s danou schůzkou do společné oblasti. Rozhodování - Příznaky pro zpracování, Složky výsledků hledání a složky Pro zpracování v aplikaci Outlook - Seskupování zpráv elektronické pošty podle konverzace, dní, kategorií apod. Komunikace - možnosti vytvářet prezentační CD s prohlížečem PowerPoint Viewer pro uživatele, kteří nemají Office - rychlé a snadné vytváření působivých webů prostřednictvím průvodců (wizards) - průvodci (wizards) pro marketingové kampaně prováděné prostřednictvím elektronické pošty Spolupráce Doručování upozornění o změnách na WSS Příznaky pro zpracování a složka Pro zpracování Seskupování Sdílený pracovní prostor Dokumenty propojené přes IM Centra schůzek

31 Technické porovnání Microsoft Office 2003 a OpenOffice.org 1.1.4

32 OpenOffice.org Licence LGPL/SISSL
OpenOffice.org je kancelářsky balík, který je možné provozovat na všech hlavních operačních systémech a platformách Obsahuje: textový editor Writer tabulkový procesor Calc kreslící nástroj Draw program na tvorbu prezentací Impress Slovenská a česká lokalizace obsahuje instalační program, kompletní uživatelské rozhraní, včetně pomocníka (částečně), slovníky pro kontrolu pravopisu a dělení slov. Viz. snímek

33 OOo neobsahuje Celou řadu aplikací (lze doplnit z OSS, chybí však integrace) Některé funkce (napříč všemi aplikacemi) Podporu pro Windows XP Tablet PC Podokna úloh Rozšířenou podporu XML Inteligentní značky, inteligentní dokumenty Information Rights Management Integraci s týmovými portály Nástroje pro nasazení v síťovém prostředí Lokalizovanou a telefonickou technickou podporu Viz. snímek

34 Writer a Word – problémy s konverzí
Automatické tvary Revizní značky OLE objekty Hypertextové odkazy Indexy Tabulky Rámce Vícesloupcové formáty Záložky Některé ovládací prvky formulářů WordArt Animované znaky Záhlaví a zápatí Přehled funkcí aplikace Writer sady OpenOffice.org , které vykazují nedostatky nebo nedostatečnosti oproti Microsoft Office Word XP/2003: Formátovací styly: omezené textové efekty, jen jeden efekt blikání Šablony: omezený počet typů šablon Tabulky: neexistuje podpora pro individuální formátování buňky, řádku, sloupce Zobrazení: jen 3 typy zobrazení; v režimu Celá obrazovka nejsou k dispozici panely nástrojů Slovník synonym: neexistuje kategorizace synonym (má-li slovo různé významy podle toho, jakým slovním druhem je, tyto významy nejsou odlišené) Obsah: nepodporuje hypertextové odkazy Záhlaví a zápatí: nepodporuje více záhlaví a zápatí – různé kapitoly nemohou mít různá záhlaví a zápatí Vkládání z galerie diagramlů: nepodporuje vkládání složitějších diagramů (organizační diagramy, pyramidy atd.) Vkládání objektů: podporuje vkládání omezeného počtu objektů ve srovnání s Microsoft Office Hromadná korespondence: Složitý postup vytváření. Před zahájením musí být definován adresář. Nepodporuje hromadnou korespondenci prostřednictvím elektronické pošty. Vytváření HTML dokumentů: podporuje jen ukládání jednoduché webové stránky (Microsoft Office podporuje ukládání web. stránky, filtrované webové stránky a webový archiv)

35 Calc a Excel - problémy s konverzí
Kontingenční tabulky a odpovídající grafy OLE objekty Automatické tvary Některé typy grafů Podmíněné formátování Některé funkce a vzorce Ovládací ovládací prvky formulářů Přehled funkcí aplikace Calc sady OpenOffice.org , které vykazují nedostatky nebo nedostatečnosti oproti Microsoft Office Word XP/2003: Kontingenční tabulka v Calc: K dispozici jen 3 oblasti – řádky, sloupce, data (v Microsoft Office je k dispozici i stránková oblast) Omezení drag&drop funkcionality jen na viditelná pole (v Microsoft Office drag&drop funguje i na nezobrazená pole, pole přístupná v pivotní tabulce) Stránková filtrovací pole nemohou být použitá v zobrazení (nelze s nimi provádět drag&drop) Lze aplikovat jen 3 stránkové filtry a filtry nejsou viditelné – musí se spustit dialogové okno pro nastavení filtru (v Microsoft Office neomezený počet filtrů na stránku) Nastavování datových polí obsahuje jen základní matematické funkce (např. není možné zobrazovat v procentech) V datových polích nelze provádět řazení (např. podle velikosti, abecedy atd.) V datových polích nelze nechat zobrazovat jen n největších/nejmenších hodnot (zbavení se nevýznamných čísel) Neexistuje možnost zobrazení (jako v Microsoft Office dvojitým poklepáním na položce) dílčích položek, ze kterých se skládají agregovaně zobrazené sloupcové a řádkové položky Neexistuje ad hoc seskupování (kdy libovolné řádkové/sloupcové položky mohou být seřazené do skupiny) Graf kontingenční tabulky není interaktivní – v rámci grafu nelze přetahovat jednotlivé položky Graf kontingenční tabulky se špatně ovládá, není přizpůsoben specifickým potřebám kontingenční tabulky Calc nepodporuje několik aktivních instancí kontingenční tabulky, zkopírováním se zkopírují jen zobrazené hodnoty, vymizí funkčnost Automatické formátování kontingenční tabulky není přizpůsobeno specifickým potřebám kontingenční tabulky a způsobuje znepřehlednění a zmatení prezentovaných dat Statistická analýza: Méně statistických funkcí (cca o 20 méně) Dialogová okna funkcí nejsou přizpůsobena specifickým potřebám jednotlivých funkcí Uživatelsky definované vzorce lze pouze doprogramovat v externím vývojovém nástroji (např. C++), zkompilovat a zařadit jako add-in do Calc (v Microsoft Office lze dodělat v integrovaném VB) Relační databáze a sestavy: Uživatelské prostředí není intuitivní, je náročné propojovat Calc s relačními databázemi Calc postrádá podporu pro OLEDB Vytváření query je uživatelsky obtížné Calc postrádá možnost tvorby sestav

36 Impress a PowerPoint - problémy s konverzí
Automatické tvary Tabulátory Řádkování Mezery mezi odstavci Seskupování Multimediální efekty Animace Přehled funkcí aplikace Impress sady OpenOffice.org , které vykazují nedostatky nebo nedostatečnosti oproti Microsoft Office Word XP/2003: Předloha: nemá oddělenou předlohu nadpisů a snímků. V rámci prezentace není možné používat více předloh. Animace: nepodporuje animace Vkládání diagramů: nepodporuje složitější diagramy (organizační diagramy, pyramidy atd.) Vkládání objektů: podporuje vkládání jen omezeného počtu objektů (ve srovnání s Microsoft Office)

37 Omezení pro uživatele OpenOffice.org
Není webová nápověda Microsoft Office makra nefungují v OOo a naopak Limitovaná podpora možností kreslení Limitovaná funkčnost WordArt Není funkce Automatického obnovení Chyba v metodice šifrování Málo intuitivní uživatelské prostředí Panely nástrojů se mohou navzájem překrýt Známé klávesové zkratky nefungují (Escape občas neuzavře dialogové okno) Formátovací panel nástrojů má jinou funkcionalitu Viz. snímek

38 Microsoft Office OneNote 2003
OneNote 2003 je aplikací, která doznala největšího počtu změn od svého uvedení na trh na podzim Změny přinesl Service Pack 1 a následná lokalizace do českého jazyka. Aplikace je ideální pomůckou manažera, inženýra, studenta atd., je efektivním nástrojem pro pořizování a sdílení elektronických kreseb a poznámek v ručně nebo strojově psané podobě. Nové prvky Microsoft Office OneNote 2003 SP1 Servisní balíček Microsoft Office OneNote 2003 SP1 obsahuje několik podstatných změn: Synchronizace nahrávání videa a poznámek Podpora Pocket PC a SmartPhone Sdílení zápisníků v reálném čase Zachytávání oblastí obrazovky Ochrana heslem Rozšířené možnosti importu Rozšířená integrace s Microsoft Office 2003 SP1 navíc zdokonaluje celou řadu stávajících funkcí OneNote. S SP1 můžete: Upravovat pera Přidávat více barev per Měnit datum na stránkách Vytvářet nadpisy podstránek Vkládat soubory do OneNote tahem myši (drag and drop) s vylepšenou správou propojení Vkládat datum a čas do stránek Měnit velikost záložek stránek Snáze pracovat se sdílenými složkami Používat více příznaků zpráv Pracovat z více sadami vzorů Lépe vyhledávat Nastavit stránky flexibilněji

39 OneNote je elektronický poznámkový blok
Zachycování poznámek se stejnou flexibilitou jako při použití papíru a pera Snadná organizace poznámek Snadné vyhledávání informací Opakované používání poznámek Sdílení poznámek Vkládání Diagramů Obrázků Odkazů Zvukových a obrazových záznamů Žijeme ve světě poznámek. Používáme zápisníky, bločky s nalepovacími lístky a další pomůcky. Cítíme, že informace z konferencí, schůzek, telefonních rozhovorů či přednášek jsou prchavé a pokud si je včas nezaznamenáme, budou jednou provždy ztraceny. Ale jak efektivně dokážeme ve skutečnosti zachytit tyto informace? Jak dokonale umíme zachytit naše vlastní myšlenky ohledně informací, které slyšíme? Pravda je taková, že se nám málokdy podaří zachytit informace přesně a v mnoha případech zachytíme pouze útržek nějaké myšlenky. Navíc naše poznámky – ve své původní, syrové podobě – často nejsou příliš použitelné. Náčrtek pořízený na papírový ubrousek nemůžete svému kolegovi poslat elektronickou poštou. Poznámky na útržcích papíru nelze zveřejnit na webových stránkách. A konečně – v hromádce poznámkových bločků nemůžete rychle vyhledat třeba klíčové slovo transpozice. To vše se změní použitím aplikace OneNote. Tento program byl vyvinut pro zachycení, organizaci a sdílení informací efektivním způsobem. S aplikací OneNote můžete: Zachycovat poznámky se stejnou flexibilitou jako při použití papíru a pera Snadno poznámky organizovat Snadno vyhledávat informace Opakovaně poznámky používat Sdílet poznámky s kolegy Vkládat: Diagramy Obrázky Internetové odkazy Zvukové a obrazové záznamy OneNote umožňuje uživatelský komfort a flexibilitu tradičního pera a papíru, ale rozšiřuje je o výhody digitálního formátu.

40 Hlavní výhody aplikace OneNote
Ideální pro použití na notebooku nebo tablet PC Možnost začít psát poznámky na libovolném místě stránky, poznámky lze libovolně přemísťovat Zvýraznění poznámek Číslovaným seznamem Odrážkami Příznaky Barvou písma Velikostí písma Kresbou, atd … Uspořádání stránek do hierarchie adresářů a sekcí Vyhledávání poznámek Sdílení poznámek El. poštou Na týmovém webu (umístění stránky na web) Sdílenou relací (živě) přes Internet/intranet Hlavní výhody aplikace OneNote S aplikací OneNote je velice snadné přejít z pořizování poznámek na papír k jejich pořizování, organizování a sdílení v digitální podobě. Přináší následující výhody: OneNote můžete používat jak na stolním počítači tak na notebooku či tablet PC, které vyhovují systémovým požadavkům. Můžete klepnout na libovolném místě stránky a začít psát poznámky. Později můžete poznámky na stránce podle potřeby libovolně přemisťovat. OneNote umožňuje poznámky přehledně organizovat a označovat prostřednictvím číslovaných seznamů a seznamů s odrážkami, příznaků poznámek a zvýraznění. S OneNote máte rovněž plnou kontrolu nad druhem, typem, velikostí a barvou písma. Poznámky lze uspořádat do přehledné a flexibilní hierarchie vnořených adresářů, sekcí a stránek, které můžete spravovat podle svých potřeb. Celý zápisník je možné prohledat a vyhledat poznámky na určité téma. Poznámky je možné sdílet prostřednictvím elektronické pošty, je možné je umístit jako stránku na web, je možné je sdílet prostřednictvím týmového webu Microsoft Windows® SharePoint™ Services a dokonce je možné je sdílet v rámci síťové relace typu peer-to-peer. Používáte-li počítač tablet PC, můžete pracovat s digitálním perem a kreslit tak obrázky, grafy nebo vkládat ručně psaný text a ten ponechat v původní podobně nebo zkonvertovat na editovatelný text.

41 Práce s poznámkami v aplikaci OneNote
S aplikací OneNote lze související poznámky sdružovat na jedné stránce. Před poradou tak lze například vytvořit oblast pro poznámky s názvem Agenda, druhou oblast s názvem Seznam zúčastněných a třetí s názvem Úkoly. V průběhu porady pak lze rychle psát poznámky do příslušných oblastí – nebo klepnout kdekoliv na stránce a vytvořit si oblast novou. Jednotlivé oblasti s poznámkami – kterým se říká kontejnery – lze navíc snadno přesouvat prostě tak, že se klepne na horním okraji kontejneru (na vodorovné šedé liště, která tvoří horní okraj kontejneru) a přetáhne se celá oblast na požadované místo. Přetáhne-li se kontejner na jiný kontejner, dojde k jejich sloučení. Výběrem části textu v kontejneru a jeho přetažením mimo kontejner lze vytvořit nový kontejner. Také je možné kontejner jako celek zkopírovat a vložit třeba na jinou stránku. Zvláštním druhem kontejneru je rukopisná skupina. V případě, že je rukou psaný text rozpoznán jako psaný text (tedy nikoliv jako obrázek), vzniká rukopisná skupina. Chcete-li ihned zjistit, zda aplikace OneNote správně klasifikuje rukopis, zobrazte rukopisné skupiny. To zajistíte klepnutím na příkaz Zobrazit rukopisné skupiny v nabídce Zobrazit. Píšete-li anglicky a je-li aplikace OneNote natavena tak, že angličtina je výchozím jazykem, můžete převést rukopisnou skupinu na strojový text. Pozn: Chcete-li konvertovat celou stránku rukopisných poznámek, klepněte pravým tlačítkem myši na záložce stránky a zvolte Převést rukopis na text z místní nabídky. Pokud OneNote převede některé slovo chybně, lze na takovém slově klepnout pravým tlačítkem myši pro zobrazení alternativních slov. Výhody aplikace OneNote jsou ještě markantnější při pořizování poznámek, které nejsou tvořeny pouze textem. Na stránku aplikace OneNote lze přetáhnout grafiku z Pracovní plochy, jiné otevřené aplikace nebo stránky www a upravit její umístění a velikost podle svých představ. Také je možné kopírovat a vkládat informace mezi jednotlivými stránkami OneNote i mezi OneNote a ostatními aplikacemi Microsoft Office včetně: Obrázků a textů z dokumentů Microsoft Office Word Grafů, diagramů i celých snímků z prezentací Microsoft Office PowerPoint® Sloupců, řádků a diagramů z tabulek Microsoft Office Excel Zkopírujeme-li něco z webové stránky a vložíme na stránku aplikace OneNote, zkopíruje se automaticky také URL adresa, odkud byl text či obrázek zkopírován, a vloží se na stránku ve formě aktivního odkazu, takže stačí jen klepnout myší a v internetovém prohlížeči se otevře daná stránka. OneNote rozšiřuje pořizování poznámek o bohaté funkce pro jejich tvorbu a práci s textem. Text poznámek je možné formátovat s využitím různých typů písma a různých stylu jako je tučné písmo, kurzíva nebo podtržené písmo. Text je možné barevně zvýraznit nebo je možné ho upravit do podoby číslovaného seznamu nebo seznamu s odrážkami. Protože je OneNote součástí systému Microsoft Office, můžete využívat nástroje Office pro kontrolu pravopisu a automatické opravy (včetně uživatelem vytvořených slovníků) Rukopisná skupina převedená na strojový text

42 Zachycení výřezu obrazovky
Příkaz Vložit / Výřez obrazovky Po spuštění funkce je aplikace OneNote minimalizována Umožňuje „zachytit“ cokoliv pod oknem aplikace OneNote OneNote dokonce umožňuje zachytit výřez obrazovky a umístit ho jako obrázek na stránku OneNote. Můžete například chtít zkopírovat obsah několika oken na pracovní ploše vašeho počítače. S nástrojem pro zachycení výřezu je velice snadné zkopírovat vybranou oblast a uložit ji jako obrázek. Nástroj pro zachycení výřezu spustíte klepnutím na ikonu OneNote na hlavním panelu Windows a následně klepnutím na ikoně pro zachycení obrazovky (Výřez obrazovky) na liště okénka poznámky OneNote. Je-li aplikace OneNote již spuštěna, spouští se nástroj pro zachycení obrazovky z nabídky Vložit. Po zvolení nástroje pro zachycení obrazovky je aplikace OneNote minimalizována, aby byla viditelná ostatní otevřená okna.

43 „Poznámka na okraji“ Klepnutí na ikoně OneNote na hlavním panelu Windows Okno Poznámek na okraji je nad okny všech ostatních aplikací Lze otevřít více oken Poznámek na okraji Maximalizací okna se otevře celé okno aplikace OneNote Někdy si potřebujete něco poznamenat opravdu rychle – například během telefonního hovoru nebo při práci v jiné aplikaci. Režim pro „Poznámky na okraji“ právě toto umožňuje. Můžete otevřít zjednodušené, zmenšené okno OneNote prostřednictvím klávesové zkratky (klávesa Windows logo +N nebo CTRL+SHIFT+M) nebo klepnutím na ikoně OneNote na hlavním panelu Windows. Zmenšené okno disponuje veškerými funkcemi OneNote, pouze ve zjednodušené a zmenšené formě. Ve výchozím nastavení je okno Poznámek na okraji nad všemi ostatními aplikacemi, přičemž je možné je umístit na libovolné místo obrazovky. Můžete tak pracovat v jiné aplikaci a přitom mít poznámky neustále před očima – funguje to vlastně úplně stejně jako nalepovací lístek, nyní však se všemi funkcemi OneNote. Okének Poznámek na okraji si můžete otevřít libovolný počet. Pokud některou rychlou poznámku již nechcete mít stále na očích, můžete zrušit její „přišpendlení“ nad ostatními okny klepnutím na ikoně špendlíku na panelu nástrojů Poznámky na okraji. Poznámka pak bude překryta oknem aktivní aplikace. Zvětšíte-li rychlou poznámku do celého okna, zobrazí se běžné pracovní prostředí aplikace OneNote.

44 Záznam zvuku a videa Synchronizuje záznam s psaním poznámek
Je možné zobrazit celý záznam nebo jen záznam pořízený při psaní části poznámek Zapíná se panelem nástrojů „Záznam zvuku a videa“ OneNote přichází s revoluční technikou pořizování poznámek, která umožňuje připojovat k poznámkám audio a video soubory. To je neobyčejně užitečné vždy, když nechcete přijít o nic z toho, co někdo říká či dělá. Záznam zvukových poznámek Máte-li ke svému zařízení připojen mikrofon – a většina notebooků dnes vestavěný mikrofon má – můžete nahrávat zvukové poznámky prostým klepnutím na ikoně nahrávání na hlavním panelu nástrojů aplikace OneNote a zvolením položky Zaznamenávat pouze zvuk. OneNote vytvoří poznámku o tom, kdy bylo nahrávání zahájeno a v průběhu toho, jak zapisujete další poznámky na stránku, synchronizuje tyto poznámky se zvukovým záznamem. OneNote tak udržuje přehled o tom, kdy byl pořízen který záznam a jaká psaná poznámka mu odpovídá. Potřebujete-li pak přehrát zvuk k dané poznámce, stačí na tuto poznámku ukázat myší a zobrazí se ikona se symbolem reproduktoru. Klepnutím na této ikoně přehrajete připojený zvukový záznam odpovídající dané poznámce. Také je možné přehrát naráz celý zvukový záznam klepnutím na ikoně reproduktoru vedle časového razítka Kontejneru nebo klepnutím na tlačítku Přehrát na panelu Záznam zvuku a videa. Je-li zmáčknuto tlačítko Zobrazit přehrávání na panelu Záznam zvuku a videa, zvýrazní OneNote při přehrávání zvuku vždy poznámku, která odpovídá jednotlivým úsekům zvukového záznamu. Připojíte-li svůj počítač k telefonu (což lze udělat prostřednictvím laciného adaptéru), můžete nahrávat telefonní hovory a konference a připojit záznam k poznámkám. Nahrávání videa Máte-li k počítači připojenu digitální kameru nebo webovou kameru, můžete nahrávat obraz (také zvuk, máte-li i mikrofon) klepnutím na ikoně pro nahrávání na hlavním panelu OneNote a zvolením položky Zaznamenávat video. Zobrazuje poznámky Pořízené v čase záznamu Zapínání záznamu zvuku_/videa Zvukový ukazatel

45 „Vložit další místo pro zápis“
Zapnout ikonu – přepínač Přenést kurzor na pozici, kde chci vytvořit další místo Stisknout tlačítko myši a prostor tahem vytvořit Přidat místo ke stránce Někdy se konverzace stočí jiným směrem a po čase se vrátí k původnímu tématu. Pokud se něco takového stane, a vy si děláte poznámky na papír, jsou vaše poznámky na jedno téma roztroušeny na více stránkách. V aplikaci OneNote existuje možnost vytvořit dodatečné místo pro daný Kontejner prostřednictvím příkazu Vložit další místo pro zápis (tlačítko na standardním panelu nástrojů). Také můžete přidat více místa ve spodní části stránky OneNote klepnutím na ikoně Přidat místo ke stránce - na konci vertikálního posuvníku. Tím dosáhnete toho, že všechny informace k danému tématu budou zachyceny na jedné stránce.

46 Organizace stránky OneNote
Stránky se ukládají do sekcí, několik sekcí lze seskupit do složky. Každá stránka může mít několik podstránek. Složky a sekce se zobrazují jako barevné záložky nad stránkou OneNote. Stránky a podstránky dané sekce se pak zobrazují jako záložky seřazené vertikálně napravo (výchozí nastavení) nebo nalevo od stránky. Úplnou hierarchii složek a sekcí si můžete kdykoliv zobrazit klepnutím na rozevíracím seznamu vlevo nahoře, hned vedle názvu právě otevřeného oddílu (všimněte si, že v tomto seznamu nejsou zobrazeny jednotlivé stránky a podstránky). Hlavička stránky Každou stránku lze pojmenovat vložením názvu do kolonky Nadpis v záhlaví stránky. Záhlaví stránky je od stránky barevně odlišeno a neposouvá se společně s ostatním obsahem stránky (viz. obr. 13). Pokud nezadáte žádný název, použije se jako název začátek textu první poznámky, kterou na stránku vložíte. Záhlaví stránky slouží také jiným účelům. V průběhu dlouhého jednání či přednášky si můžete zapsat poznámky, jejichž délka přesáhne viditelnou oblast obrazovky. V takovém případě může být obtížné udržet přehled o takových poznámkách. Záhlaví stránky pomáhá tento problém překonat. Jelikož se jedná o oblast, která se neposouvá, představuje vhodné umístění pro takové poznámky, které chcete mít neustále na očích. Velikost záhlaví lze měnit a poznámky lze do záhlaví zapisovat s využitím všech funkcí pro zpracování textu jako při zapisování poznámek do vlastního prostoru stránky. Vlastnosti záložek stránek Ve výchozím nastavení OneNote jsou po pravé straně umístěny záložky jednotlivých stránek aktuálně vybrané sekce. Klepnutím na záložce se dostanete na danou stránku. Ukázáním na záložku zobrazíte stručné informace o dané stránce jako např. její název a datum vytvoření. Prostřednictvím záložek lze také vybrat více stránek současně. Díky záložkám můžete procházet záznamy v zápisníku OneNote stejně pohodlně, jako když listujete v zápisníku papírovém. Je zde také možnost rychlého listování – stačí podržet levé tlačítko myši a přejet po záložkách nahoru nebo dolů. Přesouvání, mazání Každou podstránku, stránku, sekci i složku lze libovolně přesouvat a mazat. Složky a sekce je možné i zavírat, viz. dále.

47 Ukládání a organizace poznámek
Automatické ukládání (neexistuje příkaz Uložit ani Uložit jako) Hierarchie Podstránka Stránka (obsahuje podstránky) Sekce (obsahuje stránky) Složka = adresář (obsahuje sekce) Každá sekce je soubor .ONE Sekce se ukládají do složky Zápisník v adresáři Dokumenty Složka Zápisník může obsahovat: Soubory .ONE Další složky Do OneNote vložené libovolné soubory Microsoft Office WMA soubory se zvukovými a obrazovými záznamy Každou sekci je možné chránit heslem Všichni víme, jak je někdy obtížné najít požadovaný soubor, když jsme zapomněli adresář, do kterého jsme jej uložili nebo pokud jsme jej omylem uložili do špatného umístění. Aplikace OneNote byla navržena tak, aby bylo vyhledávání poznámek co nejjednodušší. Automatické ukládání Píšete-li na papír, nemáte tam žádný příkaz Uložit ani tlačítko či ikonu pro ukládání. Cokoliv napíšete je prostě již jednou provždy zaznamenáno. OneNote pracuje na podobném principu. Také nemá žádný příkaz či tlačítko pro ukládání a automaticky ukládá každou poznámku okamžitě. Takže je-li třeba rychle vypnout počítač nebo zavřít program, nemusíte mít strach, že přijdete o nějaké informace. Také není třeba přemýšlet o tom, kam tu kterou poznámku uložit. OneNote ukládá poznámky automaticky do složky Zápisník (My Notebook), který je vytvořen ve složce Dokumenty při instalaci. Kdykoliv spustíte aplikaci OneNote, zobrazí se vám stránka, kterou jste upravovali naposledy, díky čemuž máte rychlý přístup k vašim nejnovějším poznámkám. V případě potřeby je možné přesunout složku Zápisník (My Notebook) do jiného umístění – například do sdíleného adresáře na síti či vyhrazeného prostoru na pevném disku vašeho počítače. Také můžete použít příkazu Uložit jako k uložení poznámek na jiné místo. Rovněž je možné soubory s příponou one přesunout ručně v Průzkumníku Windows nebo v jiné aplikaci pro správu souborů. Poklepáním na daném souboru se otevře OneNote, přičemž šipka na záložce sekce bude indikovat, že se jedná o soubor otevřený z jiného než výchozího umístění. Takto můžete pracovat se soubory .one prostřednictvím záložek sekcí i tehdy, nejsou-li tyto soubory uložené ve výchozím adresáři Zápisník (My Notebook). Ochrana obsahu oddílů Oddíly s důvěrnými informace je možné chránit pomocí hesel. Použijete-li zabezpečení heslem, OneNote zašifruje soubory .one vybraných sekcí. Pokud se pak někdo pokusí zašifrované oddíly otevřít, bude nejprve dotázán na heslo. OneNote uchovává heslo v paměti, takže není třeba ho zadávat při každém přechodu na zabezpečenou sekci. Pokud je však OneNote po určitou dobu v nečinnosti (výchozí doba je 10 minut, což lze změnit v nastavení OneNote), zabezpečení se obnoví a je třeba znova zadat heslo.

48 Ilustrace ukládání souborů
Na snímku je vidět porovnání prostředí aplikace OneNote s uložením souborů a složek aplikace OneNote do adresáře Zápisník (My Notebook): Soubory ONE odpovídají jednotlivým horním záložkám, tedy sekcím. Jednotlivé stránky nejsou vidět jako samostatné soubory, jsou vždy obsaženy v sekcích. Soubor Schůzky – Zoo Praha.WMA je vložený zvukový záznam pořízený na stránce Zoo Praha. V adresáři jsou vidět i dříve do OneNote uložené dokumenty – jeden Excel dokument a jeden Word dokument a jedna vložená poštovní zpráva. Adresář Zápisník obsahuje i zavřenou sekci – sekci, která obsahuje stránky, které se už neotevírají při otevírání aplikace OneNote a hledáme-li ve svých poznámkách nějakou informaci, nejsou tyto stránky do vyhledávání zařazeny. Zavřenou sekci lze kdykoliv z prostředí aplikace OneNote zase otevřít prostřednictvím příkazu Soubor/Otevřít. Pozn: podobně lze takto uzavřít i celou složku obsahující jednu nebo více sekcí. Adresář Zápisník obsahuje další složky Notes ed to Me, Other Notes, které mohou obsahovat další sekce

49 Organizace poznámek na stránce
Rukopisná skupina Změna velikosti rukopisné skupiny Reorganizace poznámek uvnitř rukopisné skupiny Organizace poznámek pomocí Odrážek Číslovaných seznamů Osnovy Kromě toho, že můžete své poznámky uspořádat do složek, oddílů a skupin stránek, můžete poznámky organizovat prostřednictvím nástrojů OneNote také na každé jednotlivé stránce. Změna velikosti kontejneru na stránce Lišta na horním okraji každého kontejneru obsahuje v pravém rohu dvě malé šipky. Pomocí těchto dvou šipek můžete měnit jeho velikost. Poznámky tak můžete mít v širokých blocích pod sebou nebo ve sloupcích vedle sebe. Klepnete-li na již existujícím kontejneru nebo v jeho bezprostřední blízkosti, můžete do něj vpisovat další poznámky. Chcete-li založit nový kontejner, klepněte kdekoliv na stránce minimálně centimetr od nejbližšího kontejneru. Přetáhnete-li jeden kontejner na druhý, dojde k jejich sloučení. Reorganizace poznámek uvnitř kontejneru. Dalším způsobem jak uspořádat poznámky je výběr pouze určitých odstavců a jejich přemístění. To lze provést jednak směrovými šipkami na klávesnici nebo pomocí myši. Když ukážete na libovolný odstavec myší, objeví se po jeho levé straně malý modrý obdélníček s křížkem. Stačí na tomto obdélníčku klepnout, podržet tlačítko a přesunout celý odstavec na požadované místo na stránce. Pokud přemístíte odstavec nad některý kontejner, vloží se odstavec do něho. Přemístíte-li ho na prázdné místo na stránce, vytvoří se pro něj nový kontejner. Organizace poznámek pomocí odrážek, číslovaných seznamů a osnovy Jednotlivé odstavce lze snadno označit odrážkami pro lepší přehlednost. Nebo je možné použít místo odrážek čísel pro znázornění posloupnosti. OneNote rovněž umožňuje kombinaci odrážek a číslic v rámci jediného seznamu. OneNote automaticky rozeznává různé typy osnov v okamžiku jejich vytváření. Může se jednat o jednoduchý seznam výrazů, sadu odstavců s odrážkami nebo tradiční hierarchii čísel a písmen. Protože se jedná o automatický proces, můžete se soustředit na obsah informací, které zapisujete a nikoliv na způsob, jak tyto informace formátovat. V aplikaci OneNote také můžete jednotlivé osnovy rozšiřovat či zkracovat a také upravovat číselný formát osnovy. Striktní formát osnovy OneNote navíc zajišťuje, že odsazení podřízených odrážek není nikdy větší než o jednu úroveň od nadřazené odrážky. To usnadňuje pozdější přesouvání odstavců, neboť každý odstavec může zaujmout pouze jednu ze tří poloh: stejnou jako předchozí odrážka, jednu úroveň pod předchozí odrážkou nebo jednu úroveň nad předchozí odrážkou.

50 Vyhledávání poznámek Seznam nalezených stránek Omezení vyhledávání
Aplikace OneNote umožňuje vyhledat jakékoliv slovo v celém zápisníku Funkce Najít vám pomůže rychle vyhledat důležité poznámky. Když zadáte slovo do políčka Najít vyhledá OneNote velice rychle všechny poznámky, které toto slovo obsahují, a to ve všech otevřených stránkách, sekcích a složkách. Vyhledávání můžete omezit na sekci či složku nastavením v rozevíracím seznamu vedle políčka pro vyhledávání. OneNote zvýrazní žlutě záložky všech stránek, kde bylo dané slovo nalezeno. Kdykoliv stisknete klávesu Enter nebo klepnete na šipce ve žlutém poli výsledků hledání, zobrazí OneNote další výskyt hledaného slova. Vyhledání dané poznámky napříč sekcemi a složkami je tak rychlé a snadné. Kromě „listování“ ve výsledcích můžete také klepnout na odkaz „Zobrazit seznam“ a zobrazit výsledky hledání v podokně úloh. Výsledky jsou ve výchozím nastavení zobrazeny podle oddílů, ale toto řazení lze změnit na zobrazení podle data nebo názvu. Příznaky poznámek Všechny důležité poznámky můžete v OneNote sledovat na jednom místě. Ve OneNote je možné označovat poznámky vyžadující zvláštní pozornost příznakem. Ikony a jména příznaků lze upravovat, je možné používat libovolné kombinace barev, typů písma a zvýraznění a také je možné přidat k poznámce zaškrtávací políčko. Kromě stanovení priority poznámek a jejich označení je možné použít příznaků také pro organizaci informací. Podokno úlohy „Souhrn příznaků poznámek“ umožňuje zobrazit poznámky označené příznaky z celého zápisníku či vybrané složky či sekce jako odkazy pro rychlý přechod na tyto poznámky. Zobrazené dokazy lze pak přenést tlačítkem Vytvořit stránku souhrnu na novou čistou stránku, kterou lze samozřejmě vytisknout. Historie zobrazených stránek Protože existuje tolik různých způsobů jak procházet stránkami zápisníku OneNote, je důležité moci také zpětně „listovat“ stránkami, se kterými jste pracovali naposledy. OneNote proto zaznamenává všechny zobrazené stránky – podobně jako např. internetový prohlížeč. A stejně jako ve webovém prohlížeči jsou i zde šipky Vpřed (Forward) a Zpět (Back). Historie navštívených stránek se vynuluje při každém uzavření programu. Podokno Souhrn příznaků

51 Sdílení poznámek (informací)
Podokno úloh Sdílet s ostatními Publikování poznámek na web Umístění sekce na týmový web Sdílená relace Sdílení poznámek je důležité? Ale jakou formou? OneNote vám pomůže dokonce i s touto otázkou. Vyberete-li položku Sdílet s ostatními v nabídce Soubor, otevře se podokno úloh s možnostmi sdílení. Pomocí podokna úloh pak můžete poznámky sdílet prostřednictvím elektronické pošty, v reálném čase nebo jejich publikováním na týmový web. Sdílení poznámek prostřednictvím elektronické pošty Klepnutím na ikoně elektronické pošty nebo zvolením elektronické pošty v podokně úloh Sdílet s ostatními mohou uživatelé aplikace Microsoft Office Outlook 2003 sdílet své poznámky se svými spolupracovníky, klienty apod. OneNote pro tuto příležitost vytvoří samostatný soubor .one, který obsahuje vybrané stránky a připojí tento soubor jako přílohu ke zprávě elektronické pošty. OneNote také automatické zformátuje obsah stránek (včetně grafiky) jako HTML a vloží ho do těla stránek – takže i uživatelé, kteří nemají aplikaci OneNote, si mohou poznámky přečíst. Jsou-li k poznámkám připojeny zvukové nebo video soubory, jsou tyto rovněž připojeny ke zprávě elektronické pošty jako přílohy, je-li tato možnost zvolena v nastavení Nástroje/Možnosti. Příjemci zprávy elektronické pošty, kteří mají aplikaci OneNote, pak mohou prostě poklepat na souboru .one přiloženém ke zprávě elektronické pošty a soubor se otevře v aplikaci OneNote jako stránky v samostatném oddílu Poznámky doručené elektronickou poštou (Notes E‑mailed to Me). Uživatelé aplikace OneNote, kteří mají starší verzi Outlooku nebo používají jiného klienta elektronické pošty, mohou poznámky odesílat prostě tak, že připojí soubor .one ke zprávě elektronické pošty ručně v daném klientovi. Starší verze Outlooku ani jiné programy elektronické pošty však neumí zkonvertovat poznámky do HTML a vložit je do těla zprávy, obsah stránky však lze do těla zprávy zkopírovat a vložit běžným způsobem. Publikování poznámek na webovou stránku Stránky lze s ostatními sdílet také tak, že je umístíte jako webovou stránku na webový server. Zvolíte-li z nabídky Soubor položku Publikovat stránky, zobrazí se dialogové okno, které umožňuje uložit vybrané stránky jako jediný soubor .mht, což je soubor, který kromě HTML kódu obsahuje také veškerou grafiku. Tento soubor pak můžete standardním způsobem umístit na webový server, souborový server nebo týmový web služby Windows SharePoint Services. Soubor .mht lze samozřejmě také poslat jako přílohu zprávy elektronické pošty. Při uložení poznámek do souboru .mht jsou veškeré rukou psané poznámky a kresby zkonvertovány na obrázky. Chcete-li stránky publikovat tak, aby je měli ostatní k dispozici jako stránky aplikace OneNote, zvolte v dialogovém okně Publikovat jako Typ souboru Oddíly aplikace OneNote. OneNote vytvoří kopie vybraných stránek a uloží je do jediného souboru .one, který můžete standardním způsobem umístit na webový či souborový server nebo na týmový web služby Windows SharePoint Services. Pozn: Pro uživatele, kteří nemají aplikaci OneNote k dispozici, můžete vybrané poznámky publikovat ve formátu Microsoft Word. Publikování poznámek na týmový web Windows SharePoint Services Aplikace OneNote také obsahuje podokno úloh Sdílený pracovní prostor, které lze použít k vytváření úkolů, práci na příbuzných dokumentech apod. ve sdíleném zápisníku OneNote, který je uložen pracovním prostoru dokumentů na týmovém webu. OneNote sdílí tuto funkci s ostatními programy Microsoft Office System. Sdílení poznámek OneNote v reálném čase Poznámky a náčrtky můžete sdílet v reálném čase a vidět tak bezprostřední odezvu svých spolupracovníků. Slouží k tomu Sdílená relace, která je jednou z funkcí aplikace OneNote. Sdílenou relaci můžete vytvořit nebo se k nějaké připojit prostřednictvím podokna úloh Sdílet s ostatními. Přizvání účastníků ke sdílené relaci je jednoduché. OneNote vytvoří zprávu elektronické pošty s odkazem, na který stačí klepnout a adresát se připojí k dané sdílené relaci. Představte si například, že něco projednáváte prostřednictvím telefonické konference a ukáže se, že by bylo vhodné načrtnout k tématu jednoduchý diagram, který by lépe znázornil vaši myšlenku. Mají-li všichni účastníci konference aplikaci OneNote, můžete vytvořit sdílenou stránku, která pak funguje jako kombinace tabule a zápisníku, kde každý účastník vidí to, co ostatní napíší nebo nakreslí. Telefonní rozhovor je tak rozšířen o zcela novou dimenzi. Do sdílené relace můžete pozvat libovolný počet účastníků – dvacet i více – bez ohledu na místo, odkud se připojují. OneNote také umí relaci pouze „vysílat“ velkému množství uživatelů, kteří pak poznámky sice vidí, ale nemohou do nich sami zasahovat. Na konci každé sdílené relace – ať už interaktivní či jen vysílané – získá každý účastník kopii sdílených poznámek, takže není třeba zvlášť zaznamenávat průběh rozhovorů.

52 Integrace OneNote s Microsoft Office
Schránka Microsoft Office Vytváření Úkolů, Kontaktů, Schůzek aplikace Outlook Podrobnosti o schůzce aplikace Outlook Poslání poznámek el. poštou Společné slovníky Jazykové slovníky Seznamy automatických oprav Integrace s produkty Microsoft SharePoint Integrace s aplikací Microsoft Office Word Přidávání dalších dokumentů do OneNote Vložení jako obrázek (ideální pro anotaci prezentace PowerPoint) Vložení s odkazem Do původního umístění Do umístění k souborům OneNote Integrace schránky Microsoft Office Umožňuje kopírování a vkládání mezi aplikací OneNote a ostatními programy Office. Vytváření úkolů Outlooku 2003 z prostředí OneNote Přímo z aplikace OneNote můžete vytvářet nejen Úkoly, ale také Schůzky a Kontakty Outlooku prostým výběrem poznámky a klepnutím na ikoně dané funkce Outlooku na hlavním panelu nástrojů. Podrobnosti o schůzce aplikace Outlook Je možné importovat podrobnosti o schůzce do stránky OneNote. Zúčastníte-li se schůzky, která je naplánována ve vašem kalendáři Outlooku, můžete v nabídce Vložit aplikace OneNote zvolit Podrobnosti o schůzce aplikace Outlook, v dialogovém okně pak vybrat příslušnou schůzku a vložit a doplnit informace o schůzce (jako např. seznam účastníků, datum a místo schůzky a hlavní projednávaná témata) do stránky OneNote. Poslání poznámek elektronickou poštou Integrace s Outlookem 2003 umožňuje klepnout na ikoně elektronické pošty v aplikaci OneNote a odeslat poznámky vybraným příjemcům jako přílohy zprávy elektronické pošty i jako tělo zprávy ve formátu HTML. Společné slovníky OneNote sdílí slovníky a seznamy Automatických oprav s ostatními aplikacemi Microsoft Office, takže každé slovo, které přidáte do svých uživatelských slovníků a seznamů bude aplikací OneNote rovněž rozpoznáno. Integrace s produkty SharePoint Součástí produktu SharePoint Portal Server je filtr pro soubory OneNote, které pak lze prohledávat prostřednictvím vyhledávací služby tohoto serveru. Prostřednictvím SharePoint technologií můžete vytvořit sdílený týmový zápisník. Poznámky můžete umístit na svou vlastní stránku či na týmový web SharePoint Portal Server 2003 nebo Windows SharePoint Services 2.0. Integrace s aplikací Microsoft Office Word Informace ze stránek OneNote můžete poslat přímo do aplikace Microsoft Office Word Otevřete nabídku Soubor, zvolte příkaz Odeslat a potom zvolte Microsoft Office Word. Kopie vybraných poznámek tak bude odeslána přímo do aplikace Word. Můžete tak snadno zapisovat poznámky v OneNote a potom je odeslat do Wordu pro zformátování a další úpravy. Poznámky také můžete uložit ve formátu Microsoft Word prostřednictvím příkazu Uložit jako z nabídky Soubor. Přidávání dalších dokumentů do vašeho zápisníku OneNote OneNote také umožňuje začlenění dokumentů Word, prezentací PowerPoint či tabulek Excel do vašich poznámek. Můžete importovat textové soubory, soubory TIFF a další grafické formáty. Vybraný dokument vložíte tak, že z nabídky Vložit zvolíte Dokument jako obrázek. Vybraný dokument je pak „vytištěn“ na stránku či stránky OneNote. Na takto vzniklé stránky je pak možné přidat další poznámky. Jedná se o ideální způsob anotace prezentací PowerPointu či dokumentů Word nebo Excel. POZOR DULEŽITÉ Odkaz na určitý soubor vytvoříte tak, že soubor prostě přetáhnete z pracovní plochy na stránku OneNote. OneNote vám nabídne, zda vložit dokument jako obrázek (tj. tak, jak bylo popsáno výše) nebo zda na něj vytvořit pouze odkaz. Odkazy přitom mohou být dvojí – odkaz na dokument v jeho původním umístění (což je užitečné tehdy, je-li dokument ještě rozpracován – pak klepnutím na odkaz otevřete vždy aktuální verzi dokumentu) nebo vložit odkaz na kopii dokumentu, která se vytvoří v rámci sekce OneNote (to je užitečné tehdy, vytváříte-li odkaz na dokument, k němuž nemusíte mít v budoucnosti přístup). V obou případech se však dokument po klepnutí na odkaz otevře v aplikaci, ve které byl vytvořen, a kde je můžete dále upravovat.

53


Stáhnout ppt "Tomáš Koška, Petr Bobek tomas@microsoft.com pbobek@microsoft.com Information Worker Tomáš Koška, Petr Bobek tomas@microsoft.com pbobek@microsoft.com."

Podobné prezentace


Reklamy Google