Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 Poslední aktualizace:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 Poslední aktualizace:"— Transkript prezentace:

1 Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.czmachat@mzk.cz Poslední aktualizace: 3. prosince 2014

2 Digital Public Library of America (DPLA) http://dp.la Portál umožňuje bezplatný přístup k digitálním sbírkám z celé řady knihoven, archivů a muzeí. Pokrývá více než 8 mil. metadatových záznamů. K řadě digitálních objektů je bezplatný přístup. Výsledky lze ukládat po registraci.

3

4 DPLA Výsledky Přístup k textu či obrázku. Přístup k záznamu – metadatům.

5 DPLA Záznam Ukládání je možné po registraci a přihlášení.

6 Deutsche Digitale Bibliothek (DDB) https://www.deutsche-digitale-bibliothek.de/ Portál pro zpřístupnění zdigitalizovaného německého kulturního dědictví. Zachycuje miliony knih, hudebnin, filmů, obrazů a soch z více než 2 000 institucí v Německu. Značné množství digitálních objektů je volně přístupné. Lze použít pro vyhledávání: - ? Náhrada za jeden znak, lze použít i uvnitř slova. - * Náhrada za neomezený počet znaků pro pravostranné i levostranné rozšíření. Identické při vyhledávání: ä – ae, ö – oe, ü – ue.

7 DDB Základní vyhledávání

8 DDB Výsledky Zpřesnění výsledků

9 DDB Informace o osobnosti

10 DDB Zobrazení základních metadat - záznamu

11 DDB Zobrazení galerie - obrázků

12 DDB Nastavení seznamu výsledků

13 DDB Metadata - záznam Lupa pro zvětšení obrázku.

14 DDB Cesta k plnému dokumentu

15 DDB Rozšířené vyhledávání Přidat pole pro vyhledávání.

16 eDOC - Suche http://media.obvsg.at/suche Vyhledávací nástroj pro přístup k elektronickým dokumentům a objektům. Zachycuje titulní strany a obsahy publikací, recenze, obálky a titulní listy knih a e-knihy. Portál buduje die Österreichische Bibliothekenverbund und Service GmbH ve Vídni.

17 Další rozsáhlé digitální knihovny Europeana http://europeana.eu/ World Digital Library http://www.wdl.org/en/


Stáhnout ppt "Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 Poslední aktualizace:"

Podobné prezentace


Reklamy Google