Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Andrea Jandová Šárka Pajkrová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Andrea Jandová Šárka Pajkrová"— Transkript prezentace:

1 Andrea Jandová Šárka Pajkrová
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Autorská pohádka Andrea Jandová Šárka Pajkrová

2 Knížka pro malé čarodějky
(1)

3 Autor: Vlasta Svobodová
Anotace: Malé čarodějnici Pong Dej se na cestě do čarodějnické školy rozbije létající koště. Pong Dej se tak úplnou náhodou dostane do světa lidí a seznámí se s holčičkou Valerií, která je právě u babičky. A protože je Valérie zvědavá holčička, vezme ji Pong Dej s sebou, ve velké bublině, do světa kouzel. Ukáže jí, jaké to je u nich doma, v čarodějnické škole. Spisovatelka, paní Vlasta Svobodová, napsala kouzelný pohádkový příběh o malé Valérii a její kamarádce Pong Dej, který je nejen plný kouzel a dobrodružství, ale také upřímného přátelství. (2) Autor: Vlasta Svobodová Vlasta Svobodová je česká prozaička, autorka knih pro děti a dívčích románů.  (3) Ilustrátor: Miloš Nesvadba Miloš Nesvadba je český herec, spisovatel, ilustrátor, výtvarník, dlouholetý člen činohry Národního divadla v Praze známý svými kresbičkami a malůvkami pro děti, působí také jako komiksový kreslíř, karikaturista, divadelní a televizní scénograf. (4)

4 Ukázka z knížky Bylo obyčejné odpoledne. To nejobyčejnější a ne zrovna moc hezké, protože bylo zataženo. Každou chvílí se může spustit déšť. Babička dala spát malého Míšu a taky si zdřímla na pohovce. Spokojeně odfukovala ze spaní. Valerie po špičkách zamířila ke dveřím na chodbu. Když zrovna neměla nic na práci, ráda se potulovala po celém domě. Nejvíc ji lákala půda se spoustou krásných a tajemných věcí, starých truhlic, židlí a krabic. Stačilo otevřít víko a na svět se sypaly poklady jak z pohádky. Sukně, šaty, boty i hračky dávno zapomenuté. (Svobodová, 2008, s. 4, 5)

5 Matýsek a Majdalenka (5)

6 Autor: Inka Rybářová, Marie Kšajtová
Anotace: Matýsek a Majdalenka jsou dva skřítci z Písmenkova. V Knížce si mohou děti přečíst jak pohádky a příběhy dvou skřítků, ale také zde najdou komiksy o těchto postavičkách. Pohádky a komiksy děti provází celým rokem, každý příběh i komiks je zařazen do ročního období a skřítci zažívají příběhy a činnosti, které se s obdobím pojí. Najdeme tu PODZIMNÍ příběh s pouštěním draků nebo VÁNOČNÍ příběh s cukrovím. Autor: Inka Rybářová, Marie Kšajtová Inka Rybářová: Moderátorka, zpěvačka, autorka hudby a textů k více než sedmdesáti vydaným písničkám na CD, které se staly vyhledávanými hity pro děti, odvážná producentka, hledající stále nové cesty v kultuře pro děti. (6) Marie Kšajtová: Absolventka Fakulty žurnalistiky na UK, pracovala v časopisech. Byla dramaturgyní večerníčku v České televizi, napsala scénáře k deseti seriálům podle literárních předloh i na náměty vlastní. Je členkou České sekce IBBY. (7)

7 Ilustrátor: Antonín Šplíchal
Antonín Šplíchal se vyučil se aranžérem a pak studoval Střední umělecko- průmyslovou školu v Uherském Hradišti, obor užité a propagační grafiky. Po maturitě v roce 1968 se vrátil do rodiště a působil v propagačním oddělení Parku kultury a oddechu. V roce 1991 se osamostatnil a zaměřil se na ilustraci knih. Zprvu spolupracoval s olomouckými nakladateli Alda, Fin a Nakladatelství Olomouc. Ilustroval slovníky, učebnice i knižní obálky, později dětské knihy, leporela, hry a etikety. Na svém kontě má přes sto titulů pro děti. (8)

8 Ukázka z knížky (Rybářová, Kšajtová, 2014, s. 8)

9 Na mou duši do psích uší (9)

10 Autor: Vlastimil Brodský
Anotace: Kniha je jak pro malé tak velké čtenáře - většinu jich pohltí, je psaná krásným jazykem a je z ní cítit velké pouto mezi psem a jeho páníčkem, zvířetem a člověkem. Dokáže rozplakat i rozesmát. Pohádky v knize vypráví herec Vlastmil Brodský svému jezevčíkovi Hugovi. Každá pohádka začíná úvodem, v němž Brodský mluví k pejskovi. Volá si ho k sobě, uvádí pejska i čtenáře do děje. Pohádky jsou vtipné, hezky se čtou a jsou nápadité. Autor: Vlastimil Brodský Vlastimil Brodský, přáteli a kolegy zvaný Bróďa (15. prosince 1920, Hrušov (Ostrava) – 20. dubna 2002, Slunečná u České Lípy) byl významný český herec, dlouholetý člen hereckého souboru Divadla na Vinohradech. (10) Knížku zpracovala podle pohádek, které vyprávěl Vlastimil Brodský – Milena Pekárková. Ilustrátor: Marek Brodský Syn Vlastimila Brodského, český hudebník, textař, výtvarník a publicista.

11 Zvíře jménem Brundibár
Ukázka z knížky Zvíře jménem Brundibár Ty jsi dnes od rána nějaký nabručený. Copak, špatně jsi spal? Přestaň už bručet jak rozmrzelý dědek. Brumláš jak Brundibár. Víš ty vůbec co je to Brundibár? Tak já ti tentokrát pohádku tety Mileny budu vyprávět cestou v autě. Protože když sedím za volantem, tak přece, jak jistě chápeš, ti ji nemůžu číst. To bych nemohl koukat na cestu. Mohli bychom do něčeho vrazit a natlouct si čumáky. Tak poslouchej. Naštěstí si ji trochu pamatuju. Nikdo vlastně neví, kde se Brundibár vzal. Povídá se, že ze všeho nejdřív ležel v lese bukový list. (Brodský, 1999, s. 67)

12 Obludky a Strašidláci (11)

13 Autor: Jindřiška Kratschmarová
Anotace: Knížka je pro menší děti, aby se nebály strašidel. Knížka upozorňuje na to, že i ve světě Obludek a Strašidláků mají problémy, jako mají obyčejní lidé. Najdeme zde šest pohádek, každá o jednom strašidýlku. Je tu pohádka o dráčkovi Ententýkovi, který přestože má tři hlavy, neumí se sám se sebou domluvit, nebo o čertech, kteří chtějí uvařit čertovsky dobré pivo. Dále je tu pohádka o vodníkovi, Plivníkovi, bubákovi a strašáku Bonifácovi. Autor: Jindřiška Kratschmarová Narozena 1945 v Jablonci nad Nisou. Autorka knihy pohádek. (12) Ilustrátor: Eva Pulcová Autorce Jindřišce Kratschmarové ilustrovala ještě další knihy například. Čerti nikdy nespí, Pohádka od rybníka Žabince.

14 Ukázka z knížky (Kratschmarová, 2013, s. 24)

15 Pohádky na týden a hrátky na každý den
(13)

16 Ilustrátor: Marcela Walterová
Anotace: Každé malé dítě už dnes ví, že nejdříve je práce, potom zábava. Práce pro malé děti však musí být hra a zábavu v knížce zcela určitě představuje pohádka. Knížka je určena pro děti od šesti let, ale těm menším určitě mámy nebo tátové pomohou. Autorka připravila pro děti několik her na každý den v týdnu a na večer jednu pohádku. (14) Autor: Ljuba Štíplová Ljuba Štíplová je básnířka, scénáristka, autorka příhod postaviček legendárního Čtyřlístku a námětů k mnoha Večerníčkům. Je držitelkou ceny za celoživotní práci s dětskou knihou, kterou uděluje každý rok nakladatelství Albatros. (15) Ilustrátor: Marcela Walterová Marcela Walterová je česká výtvarnice.

17 Ukázka z knížky (Štíplová, 2008, s. 91, 92)

18 Pohádky o nepotřebných věcech a lidech
(16)

19 Anotace Oblíbený autor originálních pohádkových příběhů přichází se 14 novými pohádkami, plnými svérázné poetiky a neotřelých nápadů. „Můj otec schovával všechno možné. Měl doma cenné věci, ale taky úplné šunty. Někdy mi ukazoval, kde co je. Třeba zlatý prstýnek byl mezi ponožkami, zlatá mince s císařem Františkem Josefem zase pod košilemi. Našel jsem po něm ve sklepě mimo jiné krabici a na ní bylo, jeho písmem napsáno Staré nepotřebné hadry. Říkal jsem si, že to tam napsal, aby možná oklamal zloděje. A s tím jsem krabici otevřel, že na mě odtamtud zazáří třeba zlaté hodinky po dědečkovi. Jenže nic! Uvnitř byly opravdu ústřižky látek, děravé kapesníky a ponožky. Uplynula léta, já jsem na to málem zapomněl, a pak se to náhle vynořilo. Vždyť to může být pohádka! A v mé hlavě se objevovaly další nepotřebné věci a taky tak či onak nepotřební lidé, zlí i dobří. Takže jsem ty pohádky napsal, myslím, že jsou pro děti, ale i pro dospělé. Jak se komu zlíbí. Ať vás baví číst ty pohádky tak, jako mě bavilo je vymýšlet a psát!“ (17)

20 Autor: Arnošt Goldflam
V roce 1977 absolvoval studium režie na JAMU v Brně. Během studií režíroval i hrál, po absolutoriu krátce působil v satirickém divadle Večerní Brno. V letech působil v Hanáckém divadle (Prostějov), po přestěhování do Brna jako HaDivadlo. Na profilování poetiky tohoto divadla se významně podílel jako režisér, herec i autor. V současné době působí jako režisér v divadlech v Praze (Studio Ypsilon, Divadlo v Dlouhé, Dejvické divadlo) a Hradci Králové (Klicperovo divadlo), píše divadelní hry, vyučuje na JAMU a příležitostně hraje ve filmu. Goldflam je autorem více než padesáti her a dramatizací. (18) Ilustrátor: Petra Goldflamová Štětinová Scénografka a knižní ilustrátorka. Absolvovala obor scénografie na Katedře alternativního a loutkového divadla Divadelní fakulty Akademie múzických umění u prof. Petra Matáska a u prof. Jaroslava Meleny. Do roku 1990 působila v propagaci Divadla Minor, posléze jako výtvarnice v Divadle v Dlouhé (do roku 1998). Od ukončení DAMU je na volné noze. K divadlům, se kterými spolupracuje, patří Dejvické divadlo, Divadlo v Dlouhé, HaDivadlo, Divadlo Husa na provázku, Národní divadlo v Praze, Městská divadla pražská, Divadlo Na Jezerce, Lampion Kladno, Alfa Plzeň, Městské divadlo a Národní divadlo Brno. V posledních letech s radostí střídá kolektivní práci v divadle se svobodou samoty při knižních ilustracích. (19)

21 Ukázka z knížky (Goldflam, 2014, s.5)

22 Pohádky o princeznách (20)

23 Autor: František Zacharník
Anotace Každá malá slečna se někdy chtěla stát princeznou stejně jako hlavní hrdinka této knížky zvědavá holčička Sára, které její laskavý dědeček každý večer vypráví před spaním pohádku o jedné z princezen. A která pohádka přijde na řadu dnes? Ta o Nespalíně, o Nejedlíně, o Žalobíně, o Bojínce, o Hralínce, o Poztrácíně, o Písničce, o Hodníně nebo o princezně, která pořád říkala „ne“? Každá princezna je jiná: jedna hodná a druhá zlobivá, další nechutnají ani ty nejvybranější pochoutky, jiné z princezen se nechce v noci spát a některá se zase všeho bojí…Jestli pak podle jména uhádneš, která je která? V knížce se jich ukrývá celkem devět, ale je tu i desátá. Kdopak to asi je? Možná holčička Sára a nebo třeba ty! (21) Autor: František Zacharník Divadelník, režisér, libretista, herec a zpěvák. Pocházel z rodiny, která žila a dýchala pro ochotnické divadlo. Zapálený ochotnický herec otec Josef ( ) a matka Anna ( ) přivedli k celoživotní lásce k divadlu oba své syny. Starší František později uznávaný profesionální režisér, libretista, herec a textař se narodil v Poděbradech, vystudoval VŠE a Konzervatoř v Praze. (22) Ilustrátor: Petra Řezníčková

24 Ukázka z knížky (Zachraník, 2009, s. 9)

25 Pohádky o zvířátkách (23)

26 Autor: Dana Winklerová (překlad)
Anotace: Říká se, že ve zdravém těle bývá zdravý duch. Ale o zdravé tělo se musíme trochu starat. A moc dobře to vědí i zvířátka. Některým z nich sice dalo trochu námahy se o tom přesvědčit, ale dokázala to. Nevěříte? Tak otevřete tuhle knížku a uvidíte. (24) Autor: Dana Winklerová (překlad) Autorka knížek pro nejmenší čtenáře. (25) Ilustrátor: Dorota Szbolik Polská ilustrátorka dětských knih. (26)

27 Ukázka z knížky (Winklerová, 2008, s. 30)

28 Pohádky z babiččina kufříku
(27)

29 Autor: Lucie Křesťanová
Anotace: V domku u lesa bydlí šestiletý Jeremiáš spolu s maminkou, tatínkem, bráškou, sestrou a babičkou. Jednou rodina vyrazí na výlet do zoologické zahrady, ale Jeremiáš musí zůstat doma s babičkou, protože marodí. Nejprve je mrzutý a na babičku se mračí. Ale Jeremiášova babička je ta nejlepší a nejhodnější babička na světě - má bezva nápady a umí krásně vypravovat pohádky. Třeba o slonovi s neposlušnými kly, o žirafě v pyžamu a o klokanovi, který skáče přes švihadlo, nebo o opičím bludišti. (28) Autor: Lucie Křesťanová Pracuje jako redaktorka časopisu Gong, který je určen občanům s vadami sluchu. Věnuje se také knižní redakci, rediguje romány, detektivky, knížky pro děti a populárně-naučné tituly. Má 18 a 6tiletého syna, bydlí v Praze na Jižním městě. (29) Ilustrátor: Zdeňka Študlarová Výtvarnice, ilustrátorka dětské literatury, učebnic, komiksů, kalendářů, též ekologická literatura pro děti. (30)

30 Ukázka z knížky (Křesťanová, 2012, s. 87, 88)

31 Potrhlá Andula (31)

32 Autor: Jitka Molavcová, Jan Werich a další
Anotace: Kniha je sborníkem moderních pohádek od různých autorů. Autorské pohádky jsou plné humoru, skvělých nápadů a krásného jazyka. Střídají se tu autoři jako je například Jitka Molavcová, František Nepil, Eduard Petiška, Jan Vodňanský, Jan Werich a další více či méně známí autoři. Tato knížka vznikla, jak je na jejím počátku psáno, protože již dlouho nevyšla kniha pohádek. Pohádky jsou jak pro nejmenší děti, kterým je někdo bude číst, ale také pro dospělé, kteří se chtějí vrátit do dětských let. Autor: Jitka Molavcová, Jan Werich a další Ilustrátor: Jan Pacák Akademický malíř Jan Antonín Pacák (také Jeňýk Pacák nebo Strýček), narozený 26. dubna 1941 v Praze, byl český výtvarník a hudebník.  Vyučil se keramikem, poté absolvoval pražskou Akademii výtvarných umění.  Zemřel 23. března 2007 v Měchenici. (32)

33 Ukázka z knížky O divadelní myšce
Ten, kdo se zajímá alespoň trochu o přírodu dobře ví. Že se některá zvířátka umějí před zimními měsíci pěkně schovat. Například ježek se dovede zahrabat do kupy listí a tam, hezky v teplíčku, celou zimu prospí. Veverka si v létě schovává do doupátka oříšky, aby – až les zapadne sněhem – nemusela do mrazu a přitom netrpěla hladem. Myšky zase nejraději přezimují pod střechou. A tak nám lezou do sklepa, na půdu, na venkově třeba do stodoly nebo do chlívku. (Molavcová, 1996, s. 134)

34 Tatínku, ta se Ti povedla
(33)

35 Ilustrátor: Adolf Born
Anotace: Pan Šíma dostal doma důležitý úkol: vyprávět každý večer svým dětem pohádku. Dříve jim vyprávěla maminka, ale protože jí nezbývalo mnoho času (v domácnosti je vždy co na práci), převzal její úlohu tatínek. On by nejraději pohádky četl, jenže Petřík a Petruška s tím nesouhlasili. Vyžadovali takové, jako byly ty od maminky: o zdánlivě obyčejných věcech kolem nás. A to není vůbec jednoduché! Zdali se mu nesnadnou úlohu podařilo splnit a jak se jeho potomkům vyprávěnky na dobrou noc líbily, se můžete přesvědčit sami. (34) Autor: Zdeněk Svěrák Populární český dramatik, scénárista, textař a herec. Úzce spolupracuje s Ladislavem Smoljakem (v divadle, v letech i jako filmový scenárista), se svým synem Janem (ve filmu od 90. let) a s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem (na písních pro děti a hudbě ke svým filmům). (35) Ilustrátor: Adolf Born Narodil se v Českých Velenicích, kde se mluvilo česky i německy. V letech Adolf Born studoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Od roku 1960 byla jeho díla vystavena po celém světě a získal za ně mnoho cen. Jeho doménou je grafika - suchá jehla, lept a především litografie. (36)

36 Ukázka z knížky Druhá porada
„Mám takový dojem, že naše děti pohádky nepotřebují,“ usoudil tatínek Šíma. Ale s tím maminka nesouhlasila: „Všechny děti potřebují pohádky. Víš, co by z nich vyrostlo bez pohádek? Hloupí lidé, kteří by ani nevěděli, že se má pomáhat princezně a ne drakovi.“ „draci nejsou a princezen je málo, „ řekl tatínek. „To nevadí. Až budou naše děti velké, samy poznají, co je zlé jako drak a co je nevinné, jako princezna.“ „Ty hlavní pohádky už znají,“ trval na svém tatínek, „takže ty základy mají a dalšími pohádkami už bych je nezatěžoval.“ (Svěrák, 2005, s. 12)

37 Seznam literatury SVOBODOVÁ, Vlasta. (2008). Knížka pro malé čarodějky. Praha: Fragment. ISBN Knížka pro malé čarodějky. [online]. Neoluxor.cz [cit ]. Dostupný z www: Vlasta Svobodová. [online]. Cbdb.cz [cit ]. Dostupný z www: Miloš Nesvadba. [online]. Cs.wikipedia.org [cit ]. Dostupný z www: KŠAJTOVÁ, Marie. RYBÁŘOVÁ, Inka. (2014) Matýsek a Majdalenka. Praha: Fragment. ISBN Inka Rybářová. [online]. Zivotopis.osobnosti.cz [cit ]. Dostupný z www: Marie Kšajtová. [online]. Databazeknih.cz [cit ]. Dostupný z www: Antonín Šplíchal. [online]. Databazeknih.cz [cit ]. Dostupný z www: BRODSKÝ, Vlastimil.  (1999) Na mou duši do psích uší. Praha: Eminent. ISBN Vlastimil Brodský. [online]. Databazeknih.cz [cit ]. Dostupný z www:

38 Seznam literatury KRATSCHMAROVÁ, Jindřiška. (2013) Obludky a Strašidláci. Praha: Thovt. ISBN Jindřiška Kratschmarová. [online]. Databazeknih.cz [cit ]. Dostupný z www: ŠTÍPLOVÁ, Ljuba. (2008). Pohádky na týden a hrátky na každý den. Praha: Euromedia Group. ISBN Pohádky na týden a hrátky na každý den. [online]. Neoluxor.cz [cit ]. Dostupný z www: Ljuba Štíplová. [online]. Spisovatele.cz [cit ]. Dostupný z www: GOLDFLAM, Arnošt. (2014). Pohádky o nepotřebných věcech a lidech. Zvole: Andrej Šťastný. ISBN Pohádky o nepotřebných věcech a lidech. [online]. Megaknihy.cz [cit ]. Dostupný z www: Arnošt Goldflam. [online]. Megaknihy.cz [cit ]. Dostupný z www: Petra Goldflamová Štětinová. [online]. Megaknihy.cz [cit ]. Dostupný z www:

39 Seznam literatury ZACHARNÍK, František (2009). Pohádky o princeznách. Brno: Computer Press. ISBN Pohádky o princeznách. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z www: František Zacharník. [online]. Cdbd.cz [cit ]. Dostupný z www: WINKLEROVÁ, Dana. (2008). Pohádky o zvířátkách. Říčany u Prahy: Junior. ISBN Pohádky o zvířátkách. [online]. Nakladatelstvi-junior.cz [cit ]. Dostupný z www: Dana Winklerová. [online]. Databazeknih.cz [cit ]. Dostupný z www: Dorota Szoblik. [online]. Baila.net [cit ]. Dostupný z www: KŘESŤANOVÁ, Lucie. (2012). Pohádky z babiččina kufříku. Praha: Brána. ISBN Pohádky z babiččina kufříku. [online]. Neoluxor.cz [cit ]. Dostupný z www: Lucie Křesťanová. [online]. Databazeknih.cz [cit ]. Dostupný z www: Zdeňka Študlarová. [online]. Databazeknih.cz [cit ]. Dostupný z www:

40 Seznam literatury MOLAVCOVÁ, Jitka. WERICH, Jan. a kol. (1996) Potrhlá Andula. Praha: Akropolis. ISBN Jan Antotín Pacák. [online]. Zivotopis.osobnosti.cz [cit ]. Dostupný z www: SVĚRÁK, Zdeněk. (2005) Tatínku, ta se ti povedla. Praha: Albatros. ISBN Tatínku, ta se ti povedla. [online]. Neoluxor.cz [cit ]. Dostupný z www: Zdeněk Svěrák. [online]. Databazeknih.cz [cit ]. Dostupný z www: Adolf Born. [online]. Databazeknih.cz [cit ]. Dostupný z www:


Stáhnout ppt "Andrea Jandová Šárka Pajkrová"

Podobné prezentace


Reklamy Google