Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu."— Transkript prezentace:

1 XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 XHTML – odkazy Párová značka a slouží k vytváření odkazů  na jiné (nejčastěji html) dokumenty.  na jiné části textu v rámci téhož dokumentu (záložky neboli kotvy). Značka má pouze nepovinné atributy.  Nejpoužívanější href – specifikuje adresu odkazu. http://www.seznam.cz/ zajmy.html (*.html) pokud je odkazovaná stránka ve stejné složce jako stránka v níž je odkaz, obecně relativní adresa k souboru.

3 XHTML – odkazy Další užívané nepovinné atributy:  target – určuje, ve kterém okně prohlížeče se otevře cílová URL. Hodnota: _blank otevře dokument v novém okně Další hodnoty (_parent, _self a _top) mají smysl jen v případě dnes již nepoužívaných rámů na stránkách.  name – slouží při nasměrování na záložku.

4 XHTML – odkazy Odkazy Odkaz na NÚV. <p><p> Zde najdete něco o mně. Odkazy Odkaz na NÚV.NÚV ZdeZde najdete něco o mně.

5 Záložky nebo-li kotvy Záložka definuje místo v dokumentu, na které může mířit odkaz umístěný na téže stránce.  Záložka: Obsah záložky může a nemusí být prázdný.  Odkaz: Odkaz Po kliknutí na odkaz se stránka odroluje na pozici záložky. Dle potřeby lze na stránce uvést nejprve záložku a pak odkaz a nebo obráceně odkaz a pak záložku.

6 Záložky nebo-li kotvy Lorem Ipsum Odroluj nahoru. Lorem Ipsum Odroluj nahoru.nahoru

7 XHTML – odkazy Vytvoř soubor index.html, který bude  obsahovat odkazy na stránky týkající se tvorby statických webových stránek.  vždy obsahovat odkazy na všechny tebou vytvořené stránky. Průběžně jej aktualizuj.

8 XHTML – odkazy (index.html)

9 XHTML – odkazy V PSPadu si otevři soubor mojeseznamy.html.  Do dokumentu vlož alespoň dva textové odkazy na WWW stránky týkající se tvorby seznamů. V PSPadu si otevři soubor komponenta.html.  V dokumentu použij vhodně alespoň jednu záložku.

10 Doporučená literatura Programování na Webu – Miroslav Kučera, Jiří Peterka a kolektiv http://www.jakpsatweb.cz/html/obrazky.html http://www.w3schools.com/tags/tag_a.asp


Stáhnout ppt "XHTML – odkazy Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google