Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou ARABSKÁ ŘÍŠE I.

2 Arabská Ř íše I. Islám http://i.mota.ru/nature/img/nature_795.jpg

3 Arabská ř íše - nehostinný Arabský poloostrov domovem pro roztroušeně žijící kmeny Arabů - bohatli z dálkového obchodu - centrem město Mekka, zde počal Mohamed – šlechtic rodu Kurajšovců - šířit nové náboženství – ISLÁM Islám je vírou v jednoho boha – Alláha. Hlásal svatou válku všem okolním nevěřícím. Zemřít se zbraní v ruce za Alláha byla pro Araba ta největší čest.

4 Doba p ř ed p ř íchodem Mohameda : obchodním a náboženským centrem město Mekka Arabové vyznávali mnohobožství ve svatostánku Kábě uloženy modly všech bohů http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Mohammed_kaaba_1315.jpg Nejv ě tší modlou byl č erný kámen - z ř ejm ě se jedná o meteorit

5 Kába (současný vzhled ) Kába je krychlovitá, bez oken a je potažena brokátem v rohu stavby uložen posvátný kámen ( meteorit ) každý muslim by měl alespoň jednou za život vykonat pouť do Mekky a Kábu celkem 7x obejít http://downloads1.nadeemdownloads.com/ISLAMIC%20SERVER%2001/p ic--kaba.jpg http://www.sacred-destinations.com/saudi-arabia/mecca- mosque-photos/slides/kaba-interior-wp-pd.jpg

6 Nástup Mohameda http://www.svetpoznani.cz/wp-content/uploads/2010/04/mohamed-gabrielX- 500x376.jpg Zde se mu roku 610 n.l. zjevil Archanděl Gabriel a řekl: Mohamed meditovával v jeskyni Hira poblíž Mekky. „Přednášej ve jménu Pána svého, který člověka z kapky přilnavé stvořil!“ Zjevení přivedlo Mohameda k šíření víry v jednoho boha.

7 Út ě k Mohameda http://www.metmuseum.org/toah/art/hg/detail/hg_04wap.jpg http://www.svetpoznani.cz/wp-content/uploads/2010/04/mohamed-kaze.png Mohamed vyhnán – prchá do Mediny Tím v Mekce ohrozil mnohobožství Mohamed šíří v Mekce jednobožství MedinaMekka V Medině dál šíří islám, získává stoupence…..

8 Bitva u Badru ( 624n.l.) 313 muslimů vedených Mohamedem porazilo cca 800-1000 mužů vojska Kurajšovců, kteří proti nim vytáhli z Mekky. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/ thumb/5/59/Battle_of_Badr.jpg/220px- Battle_of_Badr.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm ons/a/a5/Battle_of_Badr.gif Význam vít ě zství: Mohamed umlčel opozici ve vlastních řadách získává nové spojence (někteří přijímají islám) ukázalo se, že mocná Mekka je porazitelná!

9 http://www.sacred- destinations.com/saudi-arabia/mecca- mosque-photos/slides/mecca-painting- on-egypt-house-c-sacredsites.jpg Mohamed ů v návrat do Mekky: R. 628 je Mohamed natolik silný, ž e se vydává na pou ť do Mekky Toho roku byl odmítnut, ale m ůž e vstoupit do Mekky roku 629 n.l. R. 629 vstup povolen, ale na další roky vstup op ě t zakázán! R. 630 proto vytáhl Mohamed na Mekku s 10.000 armádou. Mekka se bez boje vzdává! Mekka

10 Korán ( obdoba křesťanské bible ) http://www.islamjeunesse.com/images/definition/definition4coran.j pg http://www.stopmesitam.cz/wp-content/uploads/koran2.jpg vznikl až po Mohamedově smrti byl sepisován přes 23 let potřeba zaznamenání Mohamedových myšlenek snaha zabránit soupisem více výkladům – nepovedlo se zcela sepsán nesouvisle, není to příběh členěn do veršů, takzvaných sůr kniha náboženstvím i právem

11 D ě kuji Vám za pozornost A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali.


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google