Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Smyslová soustava Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Smyslová soustava Smyslová soustava nám prostřednictvím smyslových orgánů umožňuje vnímat podněty z okolního prostředí. Smyslové orgány sídlí v pěti smyslech: zrak, sluch, čich, hmat a chuť. Podněty, které zachytí smyslové orgány, vedou nervy do mozku, kde se zpracovávají. Smyslové orgány se mohou při úrazech snadno poškodit. Nejčastěji to bývá u zrakového a sluchového ústrojí.

3 Smyslová soustava Smyslový orgán Smysl Co vnímáme 1. oko (oči) zrak
vidíme barvy, světlo, tvary, zvuk i pohyb 2. ucho (uši) sluch slyšíme zvuk i pohyb 3. nos čich cítíme pach a vůni 4. kůže hmat hmatáme, cítíme bolest, tlak, teplo, chlad..

4 Smyslová soustava 5. jazyk chuť
chutnáme čtyři chutě-sladká, slaná, kyselá a hořká

5 Smyslová soustava Oko

6 Smyslová soustava Oko

7 Smyslová soustava Ucho

8 Smyslová soustava Nos

9 Smyslová soustava Jazyk

10 Smyslová soustava Jazyk-chutě

11 Smyslová soustava Hmat-ruka-otisk prstu

12 Smyslová soustava Zajímavosti o smyslové soustavě
Abyste zjistili, jak něco chutná, musí to dokázat rozpustit vaše slina. Ženy mají lepší čich než muži, a to po celý život (2 % lidí nemají čich vůbec). Nos si může zapamatovat až různých vůní. Dokonce i malý hluk způsobí, že se vám rozšíří zorničky. Každý člověk má jedinečnou vůni, s výjimkou jednovaječných dvojčat. Pokud sníte hodně jídla, váš sluch bude otupený.

13 Smyslová soustava Otázky: 1.Co nám umožňuje smyslová soustava? 2.Kolik máme smyslů, vyjmenuj je. 3.Které jsou smyslové orgány, vyjmenuj je. 4.Co jednotlivými smysly vnímáme? Otázka pro bystré hlavy: Jaké části má ucho?

14 Smyslová soustava Zápis:
Smyslová soustava nám prostřednictvím smyslových orgánů umožňuje vnímat podněty z okolního prostředí. Smyslové orgány sídlí v pěti smyslech: zrak, sluch, čich, hmat a chuť. Podněty, které zachytí smyslové orgány, vedou nervy do mozku, kde se zpracovávají. Smyslové orgány se mohou při úrazech snadno poškodit. Nejčastěji to bývá u zrakového a sluchového ústrojí.

15 Smyslová soustava Smyslový orgán Smysl Co vnímáme 1. oko (oči) zrak
vidíme barvy, světlo, tvary, zvuk i pohyb 2. ucho (uši) sluch slyšíme zvuk i pohyb 3. nos čich cítíme pach a vůni 4. kůže hmat hmatáme, cítíme bolest, tlak, teplo, chlad.. 5. jazyk chuť chutnáme čtyři chutě-sladká, slaná, kyselá a hořká

16 Smyslová soustava Prameny: Přírodověda 5 učebnice pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět Vše platné k

17 Smyslová soustava Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google