Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Technologická příprava, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: NH, dřeviny, dřevařské stroje Sada číslo: ICT-52 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 07 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-52-07 Téma vzdělávacího materiálu: Dřeviny jehličnaté - srovnání Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Luděk Hadámek Anotace: Prezentace se zaměřuje na srovnání jehličnatých dřevin Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor truhlář, operátor Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Dřeviny jehličnaté - srovnání - určování
Nejčastěji používaný materiál v dřevozpracujícím průmyslu (truhlářská výroba, stavební výroba, výroba obalů, výroba DTD … ) Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.5 Obr.4 Obr.6

3 Dřeviny - smrk Obr.7 Obr.8

4 Dřeviny - jedle Obr.7 Obr.8

5 Dřeviny - modřím Obr.11 Obr.12

6 Dřeviny - borovice Obr.13 Obr.14

7 Dřeviny - tis Obr.14 Obr.15

8 Jehličnaté dřeviny - kontrolní test
Jak se liší habitus jehličnaté dřeviny rostoucí osaměle a v porostu? Jak rozlišíte borovici a modřín podle příčného řezu? V čem je rozdíl mezi modřínem a tisem? U kterých jehličnatých dřevin nemůžeme pozorovat jádro? Kdy se u jehličnatých dřevin vyskytuje nepravé jádro? K čemu slouží eurohranol?

9 Smrk - kontrolní test II - popis obrázků

10 Jehličnaté dřeviny - kontrolní test výsledky
Jak se liší habitus jehličnaté dřeviny rostoucí osaměle a v porostu? Stromy rostoucí osaměle-solitery mají často větve až dolů. Jak rozlišíte borovici a modřín podle příčného řezu? Borovice má širokou běl. Modřín má běl velice úzkou. V čem je rozdíl mezi modřínem a tisem? Tis má kůru odlupující se ve velice tenkých šupinách. U kterých jehličnatých dřevin nemůžeme pozorovat jádro? U smrku a jedle. Kdy se u jehličnatých dřevin vyskytuje nepravé jádro? Nepravé jádro je výsadou listnatých dřevin. K čemu slouží eurohranol? Dnes je to základní polotovar pro výrobu oken a dveří.

11 Smrk - kontrolní test II - popis obrázků výsledky
Tis Borovice Obr.16 Obr.18 Obr.17 Listnatá dřevina BK Jedle Modřín Obr.20 Obr.21 Obr.19

12 DĚKUJI ZA POZORNOST Použité zdroje:
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. Vyd. 1. Praha: Sobotáles, 1999, 235 s. ISBN HADÁMEK, Luděk. Obr. 1-21 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google