Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,"— Transkript prezentace:

1 Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
Kladkostroj, Klín, Šroub, Kolo na hřídeli, Páka, Nakloněná rovina

2 Kladka Kladka je jednoduchý stroj, jehož hlavní částí jsou kolečko a provaz. Používá se především pro zvedání těles o pro změnu směru působení síly. Podle upevnění kolečka nebo provazu se kladka dělí na dva druhy: pevnou a volnou kladku. Spojení pevné kladky (nebo více kladek) vznikne kladkostroj.

3 Pevná kladka Pevná kladka je druh kladky, kdy je upevněné kolečko, a to v ose, kolem které se otáčí, a provaz je provlečený přes kladku, na jednom jeho konci je zavěšeno těleso (břemeno), na druhý konec působí síla člověka nebo stroje. Pevná kladka neušetří sílu, na rozdíl od volné kladky.

4 Volná kladka Volná kladka je druh kladky, kdy je upevněný jeden konec provazu, na provaze se pohybuje kolečko, na jehož ose je zavěšeno těleso (břemeno), na druhý konec provazu působí síla člověka nebo stroje. Volná kladka ušetří asi polovinu síly. Nevýhodou volné kladky při zvedání je, že je nutné zvedat samotnou kladku a působit směrem vzhůru stejně jako bez kladky.

5

6

7 Kladkostroj Kladkostroj je jednoduchý stroj, který vznikne spojením pevné kladky a volné kladky, příp. více kladek. Kladkostroj kombinuje výhody volné kladky – ušetření poloviny síly – a pevné kladky – změna směru síly. Např.těleso o tíze G lze zvednout kladkostrojem s 1 volnou a 1 pevnou kladkou silou asi G/2 směřující dolů

8 Při použití více kladek se potřebná síla F vypočte: F =G / n
G je tíha břemene + volných kladek, n je počet provazů, na kterých volné kladky visí.

9

10

11 Páka Páka je jednoduchý stroj, jehož 3 nejdůležitější části jsou osa otáčení, rameno břemene a rameno síly. Páka se otáčí kolem osy otáčení, rameno břemene působí na těleso (břemeno), na rameno síly působí člověk nebo stroj. Páky dělíme na dvojzvratné, jednozvratné, rovnoramenné, nerovnoramenné.

12 Páka může mít různé tvary – od rovné tyče podepřené v jednom místě (páčidlo), přes 2 páky spojené kloubem (kleště), přes zahnutý tvar (klika) a u tvaru kola (volant). Páka je ukrytá v kladce a u kola na hřídeli.

13

14 KLÍN Klín je jednoduchý stroj, jehož jedinou částí je těleso s průřezem ve tvaru trojúhelníku (trojboký hranol, kužel, jehlan). Síla, která působí na podstavu klínu, se rozloží ve směru kolmém na boční stěny, přitom tyto složky jsou větší než původní síly. Klín je základem např. sekery, nože, špičky hřebíku, vrutu (společně se šroubem).

15

16 NAKLONĚNÁ ROVINA Nakloněná rovina je jednoduchý stroj, jehož jedinou částí je rovina nakloněná vzhledem k vodorovnému směru, po níž se zvedá těleso směrem vzhůru. Nakloněná rovina ušetří sílu potřebnou ke zvednutí tělesa (břemene). Rovnováha na nakloněné rovině nastane, jestliže na těleso působí síla F o velikosti F= G . sin Kde G je tíha tělesa,  je úhel, který svírá nakloněná rovina s vodorovným směrem, Nebo též F= G.h / l G= tíha h= výška l= délka

17

18

19 ŠROUB Šroub je jednoduchý stroj, jehož hlavní částí je závit. Otáčením závitu dochází k posouvání šroubu, příp. k posouvání tělesa v závitu. Síla otáčející šroubem je menší než síla, která posouvá šroub.

20 Závit je vlastně zatočená nakloněná rovina, síla posunu po nakloněné rovině (u šroubu posun po závitu při otáčení) je menší než síla potřebná ke zvedání. Síla F1 = F2 . d / 2  r F2 = je síla, d = je výška 1 závitu, r = je poloměr šroubu

21

22 KOLO NA HŘÍDELI Kolo na hřídeli je jednoduchý stroj, jehož základem jsou dvě pevně spojené části ( větší a menší kolo, kolo na hřídel), která se otáčejí kolem jedné osy. Působí-li na větší kolo síla člověka nebo stroje, pak menší kolo působí větší silou na těleso (břemeno). Oproti páce se kolo na hřídeli liší především možností otáčení o 360°.

23

24 Podmínka rovnováhy na kole na hřídeli:
F1 . r = F2 . R F1 = je síla působící na menší kolo o poloměru r, F2 = je síla působící na větší kolo o poloměru R.

25 NA TÉHLE PRÁCI SPOLUPRACOVALI
Tomáš Brdek Jakub Císař Eva Fulínová Tereza Nováková


Stáhnout ppt "Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,"

Podobné prezentace


Reklamy Google