Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro."— Transkript prezentace:

1 DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. Tato definice mu říká, jaké elementy dokument používá a jak s nimi zacházet. Tato definice mu říká, jaké elementy dokument používá a jak s nimi zacházet. Pomocí definice lze definovat i své vlastní tagy. Pomocí definice lze definovat i své vlastní tagy.

2 DTD Jazyk XHTML má tři definice DTD, korespondující s definicemi pro HTML 4.01: Jazyk XHTML má tři definice DTD, korespondující s definicemi pro HTML 4.01: Strict (striktní) Strict (striktní) Transitional (přechodnou) Transitional (přechodnou) Frameset (s podporou frames - rámců) Frameset (s podporou frames - rámců)

3 DTD Každá z těchto definic definuje jinou sadu XHTML tagů. Každá z těchto definic definuje jinou sadu XHTML tagů. Definice Frameset se doporučuje nepoužívat, protože používání rámců je diskutabilní. Definice Frameset se doporučuje nepoužívat, protože používání rámců je diskutabilní. Element DOCTYPE není součástí XHTML dokumentu, není elementem XHTML a nemusí mít tedy koncovou značku. Element DOCTYPE není součástí XHTML dokumentu, není elementem XHTML a nemusí mít tedy koncovou značku.

4 DTD – Strict (XHTML) Tato definice obsahuje pouze plně podporované značky (události, atributy...) a jsou z ní vypuštěné všechny ty nedoporučované. Tato definice obsahuje pouze plně podporované značky (události, atributy...) a jsou z ní vypuštěné všechny ty nedoporučované. Striktní definice se deklaruje takto: Striktní definice se deklaruje takto: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1- strict.dtd"> "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1- strict.dtd">

5 DTD - Transitional (XHTML) Toto je definice nejméně bolestivá při přechodu do standardu XML. Definuje naprostou většinu elementů HTML 4.01, tedy i ty nedoporučované. Toto je definice nejméně bolestivá při přechodu do standardu XML. Definuje naprostou většinu elementů HTML 4.01, tedy i ty nedoporučované. Přechodná definice se deklaruje takto: Přechodná definice se deklaruje takto: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1- transitional.dtd"> "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1- transitional.dtd">

6 DTD - Frameset (XHTML) Tuto definici je nutné použít, pokud pracujeme s frames (s rámečky). Ostatní elementy jsou téměř totožné jako v definici Transitional. Tuto definici je nutné použít, pokud pracujeme s frames (s rámečky). Ostatní elementy jsou téměř totožné jako v definici Transitional. Definice s podporou rámů se deklaruje takto: Definice s podporou rámů se deklaruje takto: DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN" " "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1- frameset.dtd">

7 DTD – Transitional (HTML) Toto je starší definice pro HTML 4.01. Toto je starší definice pro HTML 4.01. Přechodná definice se deklaruje takto: Přechodná definice se deklaruje takto:

8 Otázky k opakování 1. K jakým účelům slouží definice DTD? 2. Jaké definice se používají u jazyka HTML?

9 Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Tvorba www stránek“ [online]. 5. února 2013 11:30. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/35_Tvorba_WWW_stranek.pdf http://www.blabik.cz/vyuka/ict/35_Tvorba_WWW_stranek.pdf Použité obrázky: Vlastní


Stáhnout ppt "DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google