Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce 1946. UNESCO plní úkoly v oblasti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce 1946. UNESCO plní úkoly v oblasti."— Transkript prezentace:

1 Kulturní dědictví Monotematický den

2 UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce 1946. UNESCO plní úkoly v oblasti vzdělávání, přírodních věd, humanitních a sociálních věd, kultury a komunikace. Má sídlo v Paříži.

3 UNESCO a ČR Československo patřilo k zakládajícím členům UNESCO. Po rozpadu Československa se samostatná Česká republika stala jeho členem 22.2.1993. Pro zprostředkování styku mezi národními institucemi a odborníky má Česká republika Českou komisi pro UNESCO. Česká republika má také Stálou misi při UNESCO.

4 Světové dědictví Jako světové dědictví se označují nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly pro svou unikátnost vybrány organizací UNESCO a přijaty na tzv. „seznam světového dědictví“. Na tomto seznamu se nacházejí nejrůznější budovy, jezera, hory, národní parky a města.

5 Kulturní dědictví - je mistrovským dílem tvůrčího talentu člověka - je významnou vzájemnou výměnou lidských hodnot během určitého časového období nebo v určité kulturní oblasti světa, a to v oblasti rozvoje architektury nebo techniky, monumentálního umění, urbanismu nebo krajinářství; - je jedinečným důkazem o existující nebo už vymizelé civilizaci nebo kulturní tradici - je skvělou ukázkou stavby, architektonického nebo technologického souboru - je skvělou ukázkou určitého způsobu osidlování nebo způsobu využití půdy či moře, typického pro nějakou kulturu, zejména tam, kde hrozí poškození vnějšími či vnitřními vlivy, jejichž dopad by byl nevratný - souvisí přímo nebo specificky s událostmi, s tradicemi, s převratnými myšlenkami, s vyznáním či vírou, s literaturou či uměním majícím univerzální význam

6 Úkoly Napiš do pracovního listu: 1.Název památky 2.Lokalita 3.Od kdy je památkou UNESCO 4.Proč je památkou UNESCO

7 Žďár nad Sázavou Praha Telč Olomouc Litomyšl Třebíč Kutná Hora Lednice Kroměříž Holašovice Č.Krumlov Brno

8 Praha Telč Olomouc Litomyšl Třebíč Kutná Hora Lednice Kroměříž Holašovice Č.Krumlov Brno

9 Virtuální prohlídky Brno Český Krumlov Holašovice Kroměříž Kutná Hora Lednicko - valtický areál Litomyšl Olomouc Praha Telč Třebíč Žďár nad Sázavou

10 Fotogalerie Masopust Slovácký verbuňk Sokolnictví


Stáhnout ppt "Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce 1946. UNESCO plní úkoly v oblasti."

Podobné prezentace


Reklamy Google