Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Střední průmyslová škola Zlín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Střední průmyslová škola Zlín"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Škola Střední průmyslová škola Zlín
VY_32_INOVACE_37_08 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Architektura Tematický okruh Středověká architektura Téma Tematická oblast Název Staroruská architektura II. Autor Ing. arch. Jiří Šobáň Vytvořeno, pro obor, ročník únor 2013, stavebnictví, 3. ročník Anotace chrám centrální, sloupová arkáda, spolia Přínos/cílové kompetence seznámit žáky s charakteristickými znaky staroruské architektury a stavitelství

2 Staroruská architektura a stavitelství cíle a obsah kapitoly
CÍLE KAPITOLY nastudovat stručnou historii období staroruské architektury a stavitelství seznámit se se stavebními konstrukcemi a stavebními hmotami RYCHLÝ NÁHLED A OBSAH TÉTO KAPITOLY v této kapitole je nejdůležitější postupná proměna baziliky ze světské stavby na základní typ staroruské stavby

3 Staroruská architektura a stavitelství klíčová slova
ČAS POTŘEBNÝ KE STUDIU na tuto kapitolu si rezervujte jeden a půl výukové hodiny KLÍČOVÁ SLOVA chrám centrální, sloupová arkáda, spolia

4 Staroruská architektura a stavitelství výstavba
Ve srovnání se staršími budovami se v století objevují stavby menších rozměrů, avšak s pro Rus typickou jednoduchostí a majestátností se setkáváme i zde Architektura je charakteristická dokonalým propracováním tvarů, souzněním celého komplexu, originálností kamenické práce a jednoduchostí vnější výzdoby

5 Staroruská architektura a stavitelství výstavba
Plinfa, stavební materiál používaný v Kyjevě, je zaměněna bílým, otesávaným kamenem a vápenatou maltou Architekturu 12. století lze charakterizuje vysoce propracovaná forma monumentálních staveb, jednoduchost exteriéru a zároveň bohaté zdobení interiérů

6 Staroruská architektura a stavitelství stavební materiál
plinfa, stavební materiál používaný v Kyjevě, je zaměněna bílým, otesávaným kamenem a vápenatou maltou stavebním materiálem byl často bílý kámen, brzy jej vystřídaly cihly. obytné domy a církevní stavby byly ještě dřevěné kámen - mohutné dvoumetrové zdi, postavené z velikých balvanů.

7 Staroruská architektura a stavitelství svislé nosné konstrukce
zdivo kamenné, zdivo kamenné a cihelné - poměrně tenké, nezatěžované tolik klenbami pilíře – kamenné nebo cihelné sloupy– kamenné, s vyšším plintem, štíhlejším dříkem, bez entáse

8 Staroruská architektura a stavitelství vodorovné nosné konstrukce
klenby – málo používané kupole – málo používané. napojení kupole na čtvercový nebo polygonální půdorys pomocí trompů a později pendantivů stropy ploché – nejčastěji dřevěné trámové architrávové a archivoltové arkády

9 Staroruská architektura a stavitelství šikmé nosné konstrukce
sedlová střecha pultová střecha

10 Staroruská architektura a stavitelství významné stavby
CHRÁM VASILA BLAŽENÉHO V MOSKVĚ chrám Vasila Blaženého v Moskvě významná památka ruské architektury. nachází se na jihovýchodní straně Rudého náměstí v Moskvě. jeho architektura symbolizuje spojení Ruska s Evropou i Asií.

11 Staroruská architektura a stavitelství významné stavby
MOSKEVSKÝ KREML Moskevský Kreml představuje nejstarší část Moskvy, v současnosti jde o hlavní politické, kulturní a duchovní centrum města, které je oficiálním sídlem prezidenta Ruské federace.

12 Staroruská architektura a stavitelství významné stavby
MOSKEVSKÝ KREML U moskevského Kremlu jsou velmi výrazné vnější zdi postavené z neomítaných červených pálených cihel, které jsou vysoké 5 až 19 metrů, dlouhé 2235 metrů, jejích tloušťka dosahuje 3,5 až 6,5 metru, a posílené dvaceti věžemi, nejvyšší - Trojická - měří 79 metrů. Půdorys - nepravidelný trojúhelník, jehož plocha má m2 cca 27 hektarů. Jeden z největších hradních komplexů na světě. 

13 Staroruská architektura a stavitelství významné stavby
MOSKEVSKÝ KREML Uvnitř se nacházejí nejvýznamnější ruské kostely, například Uspenskij sobor (Nanebevzetí Panny Marie) z 15. století, Blagověščenskij sobor (Zvěstování Panny Marie) a Archangelskij sobor (Archanděla Michaela) s hrobkami ruských panovníků. Kromě těchto kostelů se v Kremlu nacházejí rovněž významné paláce, například Velký kremelský palác, dokončený roku 1849 a Těremský palác se soukromými komnatami carů.

14 Staroruská architektura a stavitelství významné stavby
MOSKEVSKÝ KREML V několika palácích jsou vystaveny umělecké a historické poklady Ruské říše, shromážděné v průběhu celých staletí. Moskevský Kreml je největší evropská obývaná pevnost.

15

16

17

18

19 Staroruská architektura a stavitelství významné stavby
CHRÁM NANEBEVZETÍ PANNY MARIE V MOSKVĚ z příkazu Ivana Kality, začala vznikat v Kremlu řada chrámů jako hlavní, ve kterém byli později korunováni ruští carové, byl postaven chrám Nanebevzetí panny Marie (Uspenskij sobor, Успенский собор) byl založený v roce 1327

20 CHRÁM NANEBEVZETÍ PANNY MARIE V MOSKVĚ
Staroruská architektura a stavitelství významné stavby CHRÁM NANEBEVZETÍ PANNY MARIE V MOSKVĚ První zmínky o kamenných stavbách v Kremlu pochází z první poloviny 14. století, poté co metropolita Alexej roku 1360 přesunul svoje sídlo z Kyjeva do Moskvy. V tomto období, z příkazuIvana Kality, začala vznikat v Kremlu řada chrámů, jako hlavní, ve kterém byli později korunováni ruští carové, byl postaven chrám Nanebevzetí panny Marie (Uspenskij sobor, Успенский собор) založený v roce 1327 a výrazně přestavený a

21 CHRÁM NANEBEVZETÍ PANNY MARIE V MOSKVĚ
Staroruská architektura a stavitelství významné stavby CHRÁM NANEBEVZETÍ PANNY MARIE V MOSKVĚ rekonstruovaný v 15. století. Většina z těchto chrámů byla postavena v rusko-byzantském architektonickém slohu (s jednou centrální a několika po obvodu rozmístěnými zlatými kopulemi) z vápence.

22

23 CHRÁM SVATÉ SOFIE (ŽOFIE KYJEV)
Staroruská architektura a stavitelství významné stavby CHRÁM SVATÉ SOFIE (ŽOFIE KYJEV) Pravoslavný chrám svaté Žofie v Kyjevě  (ukrajinsky Софійський собор, rusky Софийский собор či Собор Святой Софии) je kamenná stavba postavená v polovině 11. století z podnětuJaroslava Moudrého, který jej dal založit roku 1037 na počest vítězství nad Pečeněhy na místě, kde stával jeho dřevěný předchůdce stejného zasvěcení. Dnes slouží jako muzeum.

24 CHRÁM SVATÉ SOFIE (ŽOFIE KYJEV)
Staroruská architektura a stavitelství významné stavby CHRÁM SVATÉ SOFIE (ŽOFIE KYJEV) Chrám byl zasvěcen stejně jako jeho vzor Hagia Sofia v Konstantinopoli Boží moudrosti, což je doslovný překlad řeckého výrazu. Byl katedrálou kyjevského metropolity a kromě mší se zde konaly také slavnostní ceremonie, například knížata Kyjevské Rusi tu dávala audienci zahraničním delegacím. Za dobu své existence byl několikrát poničen, zvláště pak roku 1240 po dobytí Kyjeva Tatary.

25

26

27

28 CHRÁM SVATÉHO MICHALA (KYJEV)
Staroruská architektura a stavitelství významné stavby CHRÁM SVATÉHO MICHALA (KYJEV) Chrám svatého Michala v Kyjevě je pravoslavný chrám, který se nachází v hlavním městě Ukrajiny. Původní chrám byl postaven na počátku 12. století, zásadními renovacemi prošel v 17. a18. století. V roce 1936 byl na příkaz sovětské komunistické moci zničen.

29 CHRÁM SVATÉHO MICHALA (KYJEV)
Staroruská architektura a stavitelství významné stavby CHRÁM SVATÉHO MICHALA (KYJEV) Po vyhlášení nezávislosti Ukrajiny v roce 1991 se začaly výrazně ozývat hlasy volající po obnově chrámu. Ta byla dokončena v roce 1999.

30

31

32

33 CHRÁM SVATÉHO ONDŘEJE (KYJEV)
Staroruská architektura a stavitelství významné stavby CHRÁM SVATÉHO ONDŘEJE (KYJEV) Chrám svatého Ondřeje (ukrajinsky Андрiївська церква, rusky Андреевская церковь) je barokním chrámem v Kyjevě. Nachází se ve výšce 90 metrů nad pravým břehem Dněpru na výstupku Starokyjevské hory při oblíbené ulici Andrijivskyj Uzviz. Dle legendy sem po Dněpru připlul Svatý Ondřej, vztyčil zde kříž a prorokoval vznik velikého křesťanského města.

34 CHRÁM SVATÉHO ONDŘEJE (KYJEV)
Staroruská architektura a stavitelství významné stavby CHRÁM SVATÉHO ONDŘEJE (KYJEV) Chrám svatého Ondřeje (ukrajinsky Андрiївська церква, rusky Андреевская церковь) je barokním chrámem v Kyjevě. Nachází se ve výšce 90 metrů nad pravým břehem Dněpru na výstupku Starokyjevské hory při oblíbené ulici Andrijivskyj Uzviz. Dle legendy sem po Dněpru připlul Svatý Ondřej, vztyčil zde kříž a prorokoval vznik velikého křesťanského města.

35 CHRÁM SVATÉHO ONDŘEJE (KYJEV)
Staroruská architektura a stavitelství významné stavby CHRÁM SVATÉHO ONDŘEJE (KYJEV) Tento pětihlavý křížový chrám, jehož délka je 32 m, šířka 23 m, výška 46 m a hloubka základů 15 metrů byl postaven v letech   architektem italského původu Bartolomeem Rastrellim. Na první pohled chrám upoutá 42,5  metrů vysokou kopulí s bočními věžemi.

36

37 IVANOVA VELKÁ KOSTELNÍ ZVONICE -MOSKVA
Staroruská architektura a stavitelství významné stavby IVANOVA VELKÁ KOSTELNÍ ZVONICE -MOSKVA Zvonice je součástí Moskevského Kremlu Náchází se v Moskvě. Jeho architektura symbolizuje spojení Ruska s Evropou i Asií.

38

39

40

41

42 SHRNUTÍ KAPITOLY SAMOSTATNÝ ÚKOL
Staroruská architektura a stavitelství shrnutí kapitoly a samostatný úkol SHRNUTÍ KAPITOLY osvěžili jste si stručnou historii staroruské architektury seznámili jste se se stavebními konstrukcemi a stavebními hmotami používanými v této době seznámili jste se s charakteristickými stavbami staroruské architektury SAMOSTATNÝ ÚKOL nastudujte si princip raně křesťanské baziliky a výsledek svého samostudia vyjádřete názorně (kresbou)

43 Staroruská architektura a stavitelství prameny a informační zdroje
KRESBY A FOTOGRAFIE: fotografie z volně přístupných zdrojů internetu DUDÁK, Vladislav. DUDÁK, v. a kolektiv. Encyklopedie světové architektury: od menhiru k dekonstruktivismu. Vyd. l. Praha: Baset, 2000, s. ISBN


Stáhnout ppt "Škola Střední průmyslová škola Zlín"

Podobné prezentace


Reklamy Google