Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuHydrosféra (XVIII. část) Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Vzdělávací oblastGeografie Vzdělávací obor79-41-K/41 Gymnázium, Tematický okruhHydrosféra Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 1. ročník Anotace Výukový materiál je určen k frontální prezentaci učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Výukový materiál je nutno doplnit výkladem. Žák se bude orientovat v problematice hydrosféry. Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaHydrosféra, voda moří, voda oceánů, vlastnosti mořské vody, říční síť. Datum5. 9. 2013 HYDROSFÉRA (XVIII. ČÁST)

2 JEZERA Jezera podle převládajících sil při vzniku tektonická jezera vyznačují se velkými hloubkami a značnou rozlohou vyskytují se v oblastech složitějších tektonických poklesů kryptodepresní jezera: Bajkal, Tanganika, Issyk-Kul jezera v proláklinách: pod hladinou světového oceánu (Mrtvé moře)

3 JEZERA Jezera podle převládajících sil při vzniku vulkanická jezera vázány na sopečnou činnost kalderová jezera mají jezerní pánev nálevkovitého tvaru, která je napájena jen atmosférickými srážkami (Crater Lake, USA) jezera hrazená lávovými proudy (Nicaragua, Tonlesap (Kambodža)) maary vznikají zaplněním explozivního kráteru vodou (Kanárské ostrovy)

4 JEZERA Jezera podle převládajících sil při vzniku jezera říčního původu jsou výsledkem erozní a akumulační činnosti řek při přirozeném vývoji bývají proplachována vodou za povodní Květné jezero na Dyji

5 JEZERA Jezera podle převládajících sil při vzniku pobřežní jezera mají mořský původ vznikají částečným nebo úplným oddělením od pobřežní části moře (limanu), např. Ijsselmeerské jezero slaná voda se postupně vyslazuje, mělké pobřežní jezero zarůstá vegetací a mění se v mokřad (marše)

6 JEZERA Jezera podle převládajících sil při vzniku jezera eolického původu vznikla vyvátím terénních depresí na místech nesoudržných zvětralin a usazenin jsou mělká, plošně rozlehlá a vodou bývají zaplňovány obvykle jen periodicky nebo epizodicky v době vysokých průtoků řek, které v nich končí šoty v severní Africe

7 JEZERA Jezera podle převládajících sil při vzniku krasová jezera vyskytují se v oblastech krasových hornin (vápence) trvalá krasová jezera se nacházejí v poljích v místech, kde vývoj povrchových a podzemních krasových tvarů dospěl až na podloží nepropustné horniny a ponory v okraji polje nestačí odvádět do zkrasovělého masívu všechnu přitékající vodu

8 JEZERA Jezera podle převládajících sil při vzniku krasová jezera občasná krasová jezera se vyskytují v místech, kde jsou ponory dočasně zúženy (ucpáním, sesunutím stěny krasová jezera jsou napájena převážně krasovou podzemní vodou; mají svůj vlastní termický i chemický režim Plitvická jezera v Chorvatsku

9 OPAKOVÁNÍ OPAKOVÁNÍ Uveď příklady sopečných jezer? Jak vznikají krasová jezera?

10 ZDROJE A PRAMENY 1.DE BLIJ, H., J., MULLER, P., WILLIAMS, R. Physical geography. New York: Oxford university Press, 2004. 702 s. 2.NETOPIL, R. a kol. Fyzická geografie, 1. vydání. Praha: SPN, 1984. 272 s. 3.STRAHLER, A., STRAHLER, A. Introducing Physical Geography. New York: John Wiley & Sons, Inc., 2006. 684 s. 4.TRIZNA, M. Klimageografia a hydrogeografia, 1. vydání. Bratislava: Geo-grafika, 2004. 154 s. 5.ZÍTEK, J. (ed) a kol. Hydrologické poměry ČSSR díl 1 – 3. Praha: Hydrometeorologický ústav, 1965–1970. 6.Smith College: Influence of Structure: http://www.science.smith.edu/departments/Geology/geomorph/Structure.html, USA, 2004.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google