Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sparta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sparta."— Transkript prezentace:

1 Sparta

2 Sparta 1 Sparta je město v jižním Řecku.

3 Sparta 2 Ve starověku byla Sparta hlavním městem stejnojmenného státu, který náležel mezi nejmocnější řecké městské státy.

4 Sparta 3 Jeho teritorium zahrnovalo území Lakónie a Messénie.

5 Sparta 4 Na Peloponéském poloostrově se Sparta postupem času stala dominující vojenskou a politickou mocností.

6 Sparta 5 Sparťané disponovala ve starověkém Řecku nejlepší armádou a byla nejmocnějším státem v době před vzestupem Athén jako námořní moci po řecko-perských válkách.

7 Sparta 6 Během těchto válek se Sparťané stali legendárními neochvějnými válečníky, poté co jejich vojáci svedli hrdinskou bitvu v průsmyku Thermopylae v roce 480 př. n. l..

8 Sparta 7 Sparta a Athény byly jen málo svornými spojenci už během boje proti Peršanům. Po vítězství nad barbary však přešli k nezastřenému nepřátelství.

9 Sparta 7 Série konfliktů mezi těmito dvěma státy, které vyústily zánikem athénské říše, se nazývají peloponéskou válkou

10 Sparta 8 Athénský pokus ovládnout Řecko a převzít sparťanskou roli strážce Řecka tak skončil neúspěšně.

11 Sparta 9 Sparta byla nakonec přinucena vstoupit První porážka nepřemožitelných sparťanských hoplítů v plné síle nastala v bitvě u Leukter 371 př.n l.

12

13 Sparta 10 V době nástupu Alexandra Velikého v roce 336 př.n l. představovala Sparta do achájského spolku a později se stala součástí římské říše.


Stáhnout ppt "Sparta."

Podobné prezentace


Reklamy Google