Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura"— Transkript prezentace:

1 Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Nástup Hitlera k moci Norimberské protižidovské zákony Německo jako fašistická diktatura

2 Nástup Hitlera k moci Hospodářská krize pomohla nacistům v Německu porazit mladou demokracii. Ztělesněním nacismu (nacismus = německá varianta fašismu) se stal Adolf Hitler. Ve své knize Mein Kampf (Můj boj) popsal metody i cíle své bezohledné politiky (ovládnutí Německa, změna na říši panující nad jinými státy, rasová nadřazenost německého národa nad ostatními atd.) NSDAP vyhrála volby v roce 1932 se ziskem 37 % hlasů je Hitler jmenován říšským kancléřem. Nechtěl ale koalici, směřoval k diktatuře. To vedlo k rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb. Než k nim došlo, vypukl požár Říšského sněmu (obviněni komunisté) Volby se pak konaly v atmosféře zastrašování a obviňování. NSDAP získala 42 % hlasů a ve spolupráci s pravicovými stranami prosadila v parlamemtu Zmocňovací zákon, díky němu mohl Hitler schvalovat zákony sám. V Německu zavládla diktatura. Po smrti prezidenta Hindenburga se spojila v Hitlerových rukou veškerá moc (kancléř, prezident) Vznikl nový úřad – führer (vůdce) Nástup fašismu a 2. světová válka (video)

3 Norimberské protižidovské zákony
Židé byli v Německu označeni jako úhlavní nepřítel V roce 1935 na nacistickém sjezdu v Norimberku přijaty zákony na „ochranu německé krve a cti“ – tzv. Norimberské protižidovské zákony Postavily Židy na okraj společnosti a umožňovaly mimo jiné zmocnit se jejich majetku Vrcholem předválečného pronásledování Židů se stala Křišťálová noc (protižidovský progrom v noci z 9. na 10. listopadu 1938 – 400 přímých obětí na životech a po této noci internace Židů do koncentračních táborů) Holocaust - konečné řešení židovské otázky (video)

4 Německo jako fašistická diktatura
NSDAP prosadila v parlamentu tzv. Zmocňovací zákon, díky němu mohl Hitler schvalovat zákony sám. V Německu zavládla diktatura. Po smrti prezidenta Hindenburga se spojila v Hitlerových rukou veškerá moc (kancléř, prezident) Vznikl nový úřad – führer (vůdce) Řešení hospodářské krize – centrálně řízení hospodářství. Průmysl byl velmi silně posílen státními zakázkami (zbrojní výroba, stavby silnic a železnic) Odstraněna tedy nezaměstnanost, ale za cenu přípravy Německa na válku Převýchova národa – měla vyrůst nová nacistická generace. K tomu sloužil školský systém a členství v organizaci Hitlerjugend


Stáhnout ppt "Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura"

Podobné prezentace


Reklamy Google