Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY _12_INOVACE_D.6.11   Mladší doba kamenná – 6. ROČNÍK     Autor: Mgr. Renata Koprová   Datum: 25. září 2012   Ročník: 6. ročník   Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY _12_INOVACE_D.6.11   Mladší doba kamenná – 6. ROČNÍK     Autor: Mgr. Renata Koprová   Datum: 25. září 2012   Ročník: 6. ročník   Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 VY _12_INOVACE_D.6.11   Mladší doba kamenná – 6. ROČNÍK     Autor: Mgr. Renata Koprová   Datum: 25. září 2012   Ročník: 6. ročník   Vzdělávací oblast: Člověk a společnost   Vzdělávací obor: Dějepis   Tematický okruh: Pravěk   Téma: Mladší doba kamenná  

2 MLADŠÍ DOBA KAMENNÁ neolit – 5500 – 4000 př.n.l
končí poslední období doby ledové a začíná se oteplovat Se změnou podnebí se začíná měnit i způsob života lidí Lidé zjistili, že se obilí dá pěstovat a začali je sbírat a vysévat.

3 Nejlepší podmínky pro zemědělství a chov dobytka byly v oblasti úrodného půlměsíce
Rod se usadil na jednom místě. Vznikají první stálé příbytky a vesnice.

4 ŽĎÁŘENÍ Na pozemku, která chtěli zemědělci obdělávat, museli nejprve vykácet stromy a vypálit porost. Tomu se říká žďáření.

5 HRADIŠTĚ Lidé si zakládali osady v rovinách, kde byly zdroje vody a úrodná půda. Objevují se první osady ohrazené příkopy, hradbou z kamení a hlíny nebo dřevěných kůlů. Říkáme jim hradiště.

6 MĚĎ Znali první kovy – zlato, stříbro a měď.
Naučili se je tavit a vyrábět různé předměty. Prvním zpracovaným kovem byla měď, ze které vyráběli drobné předměty a ozdoby. Byla příliš měkká a nástroje z ní se lehce ohýbaly. Měděné sekery Měděné hřivny

7 POSKLÁDEJ SLOVA HRA JESK YNĚ KL PĚS MAM TLU UT PA ÍN DIŠ TNÍ

8 ŘEŠENÍ: HRA JESK YNĚ KL PĚS MAM TLU UT PA ÍN DIŠ TNÍ

9 POUŽITÉ MATERIÁLY: Snímek č. 2


Stáhnout ppt "VY _12_INOVACE_D.6.11   Mladší doba kamenná – 6. ROČNÍK     Autor: Mgr. Renata Koprová   Datum: 25. září 2012   Ročník: 6. ročník   Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google