Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."— Transkript prezentace:

1 Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2 inovace a zkvalitnění výuky Autor Ing. Milan Solil Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ATM_3S_SL_10_07 Název Automatické ovládání a regulace Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Předmět Automatizace Ročník Třetí Tematický celek Vývoj a základy automatizace Anotace Používané způsoby ovládání a regulace Metodický pokyn Prezentace pomocí dataprojektoru, 45 minut Klíčová slova Ovládání programové, následné; regulace automatická, programová a vlečná Očekávaný výstup Porozumět jednotlivým způsobům ovládání a regulace Datum vytvoření

2 Vývoj a základy Automatizace
07. Automatické ovládání a regulace

3 Automatické ovládání Automatické ovládání je charakteristické tím, že řídící impulz není upraven působením zpětné vazby. Druhy automatického ovládání: - Ovládán programové - průběh ovládání je řízen podle předem stanoveného programu, který je časové omezen . Programové vybavení může tvořit hodinový strojek, časové obvody, časová relé, program počítače, vačkové mechanismy. Po skončení programu se vypne a vrátí do výchozí polohy.

4 - Ovládání následné - je časově nezávislé a jednotlivé operace na sebe vzájemně navazují. Tento způsob se využívá při rozběhu velkých motorů a zařízení u kterých není zatížení konstantní. Automatické ovládání

5 Automatická regulace Automatická regulace je charakteristická uzavřenou zpětnou vazbou, to znamená kontrolu skutečné regulované veličiny porovnáním s veličinou řídící a nastavení akční veličiny. Druhy automatické regulace: - Programová regulace - Regulace vlečná - Regulace na konstantní hodnotu

6 Programová regulace Programová regulace má předem stanovený program a proti ovládání má vlastní kontrolu. Podle množství posuzovaných veličin je regulace jedno nebo víceparametrová.

7 Regulace vlečná Vlečná regulace se využívá neznáme-li časovou závislost regulované veličiny, regulaci můžeme provést při znalosti závislosti regulované veličiny na jiné veličině v soustavě. Například množství plynu v pro pec závislosti na její teplotě. Průtok vody na výšce hladiny.

8 Princip automatické regulace
Základní pojmy

9 Regulace na konstantní hodnotu
Regulace na konstantní hodnotu udržuje veličinu na stále stejné hodnotě. Například stálý průtok, stálé otáčky, udržování teploty.


Stáhnout ppt "Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod."

Podobné prezentace


Reklamy Google