Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný."— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník: 6. r. (6leté), 4. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Miroslav Filipec Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: říjen 2013

2 Metodika: DUM prezentuje cesty E-pošty a protokoly. Seznamuje s částmi dopisu, adresami. Seznamuje s ochranou/neochranou obsahu v poště. Autor neučí instalaci jednoduchého poštovního klienta na počítač. Potřebný čas: 15´. Inovativnost je v názornosti prezentace.

3 Elektronická pošta = e-mail = mail 1. Dnes nejpoužívanější způsob. Zprávy jsou umístěné na poštovním serveru. Textová zpráva, dnes i s omezenou přílohou (soubor). internet Připojovatel (Provider) Připojovatel (Provider) Připojovatel (Provider) Protokol SMTP Poštovní server Např. Seznam.cz Centrum.cz Gmail Přístup přes WWW Výhodou je, že se dokážete odkudkoli dostat k poště. Pošta není na vašem počítači.

4 Elektronická pošta = e-mail = mail 2. Méně používaný způsob. Zprávy jsou umístěné na vaší stanici. Nainstalujete-li si poštovní klient např. MS Outlook. Stažení pošty (POP), odeslání přes svého providera (SMTP). Textová zpráva, dnes i s omezenou přílohou (soubor). internet Připojovatel (Provider) Připojovatel (Provider) Připojovatel (Provider) Protokol SMTP Poštovní server Např. Seznam.cz Centrum.cz GMail Výhodou i nevýhodou je, že pošta je jen na vašem PC. Protokol POP (POP3, IMAP) Protokol SMTP

5 Části zprávy e-mailu: Komu (To) a Kopie (Cc) vidí všichni adresáti. Adresu v Bcc nevidí příjemce. Proto: píšete-li skupině, adresy dejte do BCC a Komu vložte svou adresu. Od (From) vlastní adresa vkládá program sám. Přílohy (soubory)

6 Několik poznámek na závěr (1): Při průchodech zprávy přes providery se kopie zprávy ukládají (na několik měsíců). Provider je vázán mlčenlivostí, pokud to nechce soud, pak zprávu sdělí soudu. Ochranu mailu zvýšíte šifrováním. Nepište do mailu nikdy důvěrné informace (rodné číslo, heslo, číslo konta)! Pro jistotu příjemce, že jste mail poslali Vy, slouží elektronický podpis. Zřízení e. podpisu dnes ukládá státním institucím zákon. Mail má pak váhu doporučeného dopisu. Elektronický podpis je placená služba.

7 Několik poznámek na závěr (2): Při úředních dopisech nezapomeňte na pravidla korespondence: Pozdrav. Datum nemusíte psát. Věc napište do předmětu. Čechům pište s diakritikou a spisovně. Lze si nastavit : „podpis“ Úkol pro žáka : Do svého poštovního programu si vytvořte podpis. (Kultuře zdar! Karl Stindl, fotograf Krymská 14, 739 61 Třinec)

8 Zdroje: 1. Roubal, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy Praktická učebnice. Brno : Computer Press, a.s., 2011. ISBN 978-80-251-3227-2. 2. Roubal, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy Teoretická učebnice. Brno : Computer Press, a.s., 2011. ISBN 978-80-251-3228-9. Obrázky: nejsou, schémata z PowerPointu


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný."

Podobné prezentace


Reklamy Google