Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM: 5., 11. 5. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk, Podmět a přísudek 2 ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2  Materiál je určen žákům 5. ročníku. Vysvětluje pojem podmět několikanásobný a zabývá se jeho pravopisem.  Cílem materiálu je prohloubení učiva o podmětu a přísudku, vysvětlení nového pojmu a jeho procvičení.

3 jeden podmět Př.: Chlapci šli. holý více možností pravopisu Př.: Honza a Anička vyběhli ven. několika- násobný

4  podmětem je více osob, zvířat nebo věcí  Př.: Děvčata a chlapci šli do kina. Slepice, kuřata a kachny byly na dvoře. Vázy a knihy ležely na stole. …

5  Květiny musí být v horkých dnech denně zalévány. ___________________________________________  Zítra přijdou na návštěvu moji kamarádi. ___________________________________________  Tyto sporty vyplňují můj volný čas. ___________________________________________  V obchodě nás lákalo čerstvé a voňavé pečivo. ___________________________________________

6  Květiny musí být v horkých dnech denně zalévány. Růže, narcisy a tulipány musí být denně zalévány.  Zítra přijdou na návštěvu moji kamarádi. Zítra přijdou na návštěvu Petr a Karel.  Tyto sporty vyplňují můj volný čas. Hokej a fotbal vyplňují můj volný čas.  V obchodě nás lákalo čerstvé a voňavé pečivo. V obchodě nás lákaly čerstvé rohlíky a koblihy.

7 je zde podstatné jméno r. mužského životného -i Př.: Petr, Anička a Petra vyběhli ven. Stroje i řidiči pracovali naplno. není zde podst. jméno r. mužského životného - y Př.: Společnost jim dělaly smrky a modříny. Pavla, Iveta a Ivana bydlely spolu. Kočka a kotě zůstaly v pelíšku.

8 alespoň jedno z podst. jmen r. středního je v jednotném čísle -y Př.: Štěně a kotě se spřátelily. Štěně a koťata se brzy spřátelily. pouze podstatná jména rodu středního -a Př.: Štěňata a koťata se brzy spřátelila.

9  Dědeček a babička u nás zůstal_ dlouho.  Maminka a teta zůstal_ v práci velmi dlouho.  Štěně a kotě zůstal_ u našich nohou.  Štěňata a koťata zůstal_ u našich nohou.  Komíny a domy zůstal_ přesto stát.

10 Tatínek a Martin zašl_ na nákup. Kůzlata a hříbata si společně hrál_. Karolína, Jitka a Petr už odešl_. Na stole stál_ sklenice a džbány. Věře se ztratil_ tužky a pravítka. Sestra a babička vymýšlel_, jaký dárek by dal_ mamince. Přes silnici utíkal_ jeleni a laně.

11  Ilustrace: www.office.microsoft.comwww.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google