Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 38 Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 38 Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 38 Číslo DUM 09 Předmět Písemná a elektronická komunikace Tematický okruh Jazyk a frazeologie v písemné komunikaci Název materiálu Interpunkce v obchodní korespondenci Autor Mgr. Jaroslava Kuhnová Datum tvorby březen 2014Ročník 2.-4. Anotace Prezentace vysvětlující správné použití interpunkce v obchodní korespondenci, včetně praktických ukázek. Metodický pokyn 1. Vyučující vysvětlí snímky prezentace 2-9. 2. Snímky 10-11, samostatné úlohy pro žáky včetně správného řešení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kuhnová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Interpunkce  Interpunkcí se rozumí členění psaného (tištěného) textu a jeho složek (výpovědí) podle ustálených (mnohdy kodifikovaných) zásad a pomocí souboru zvláštních grafických znamének.  Tato interpunkční znaménka se v češtině tradičně nazývají znaménky rozdělovacími (v minulém století se někdy užívalo označení dělidla), vhodnější je pojmenování znaménka členicí neboť text spíše člení než dělí.  Její význam spočívá především v zpřehlednění složitějších větných konstrukcí. Často má i zásadní vliv na význam věty.

3 Čárka ve větě jednoduché 1.Smrt! Nezaslouží milost! 2.Pověsit ne, propustit! 3.Právo veta má prezident, kterého volí sněm, a premiér. Vynechání čárky může velmi změnit obsah věty. 1.Smrt nezaslouží! Milost! 2.Pověsit, ne propustit! 3.Právo veta má prezident, kterého volí sněm a premiér. Porovnejte oba sloupce.

4 Věty závislé oddělujeme od vět řídících vždy čárkou (tzn. věty vedlejší od hlavních)  Zákazníci nebyli informováni o tom, že se mohou okamžitě odvolat.  Jestliže budou stanovené ceny přijatelné, staneme se Vašimi pravidelnými odběrateli.  Budete-li s nabídkou spokojeni, očekáváme Vaši objednávku.  Přestože jsme zvolili odlišný postup, dospěli jsme ke stejnému řešení.

5 Závislá (vedlejší) věta vložená mezi dvě věty řídící (hlavní ) vždy oddělena čárkou z obou stran  Vadné zboží, o němž jsme Vás informovali, předejte prosím na naši pobočku.  Na základě dotazu, který jsme včera obdrželi, nabízíme odvoz Vašeho nábytku.  Do té doby, než se všechno vyřeší, zůstanou všichni na svých pozicích.  Vaši stížnost, která je velmi naléhavá, vyřídíme s jednotlivými účastníky do týdne.

6 Čárka u spojek a, i, nebo, ani Vztah slučovací  Věříme, že Vás naše výrobky zaujmou a že budete i nadále naším pravidelným odběratelem.  Ujišťujeme Vás, že Vaši objednávku zpracujeme pečlivě a zboží dostanete do týdne.  Oznamte nám své rozhodnutí telefonicky nebo e-mailem. BEZ ČÁRKY Vztah jiný (odporovací, stupňovací, vylučovací a další)  Dostal za svůj výkon padesát bodů, a ne/nikoliv šedesát.  Uspořádali jsme reklamní kampaň, a dokonce jsme se dostali do místních novin.  Uvádíte, že velmi zřídka, nebo vlastně nikdy se nespoléháte na jednoho dodavatele. S ČÁRKOU

7 ČÁRKA PŘED OSTATNÍMI SPOJKAMI (ale, avšak, nýbrž, a proto, a tak, ale i)  Vaše objednávka neobsahuje potřebnou specifikaci, proto ji nemůžeme přijmout.  Vážíme si naší dlouhodobé spolupráce, a proto si Vám dovolujeme nabídnout …  V objektu probíhají ještě dokončovací práce, ale služby zákazníkům jsou již poskytovány.  Plán byl nejen splněn, nýbrž i značně překročen.

8 Přívlastek volný  Upomínky jsou písemnosti, kterými věřitel připomíná dlužníkovi uplynutí lhůty splatnosti, stanovené ve faktuře.  Inzerát je textové oznámení v novinách či časopisech, umístěné na vyhrazeném místě. ODDĚLUJEME ČÁRKOU několikanásobný  Dědická, domovní, darovací a silniční daň se bude od příštího roku zvyšovat.  Pravidelné dodávky skopového, vepřového, telecího i drůbežího masa můžeme zajistit. ODDĚLUJEME ČÁRKOU

9 Přívlastek TĚSNÝ  Faktury vystavené minulý měsíc nebyly ještě uhrazeny.  Personální agenda vedená klasickým způsobem už nevyhovuje novým požadavkům. NEoddělujeme čárkou POSTUPNĚ ROZVITÝ  Provedli jsme rekonstrukci multifunkční třípodlažní administrativní budovy.  Tento nový tříletý studijní obor jsme otevřeli v loňském roce. NEoddělujeme čárkami

10 Doplňte interpunkci - čárky 1.Lidé píšící celý den na PC mají v budoucnu potíže s páteří. 2.Litujeme že nemůžeme vyhovět Vaší žádosti o snížení ceny. 3.Naše nabídka je výhodná a proto očekáváme Vaši brzkou objednávku. 4.Jako svému dlouholetému obchodnímu partnerovi Vám nabízíme … 5.Pokud nezašlete objednávku obratem neručíme za její vyřízení. 6.Věříme že si z naší nabídky vyberete a sami se přesvědčíte o vysoké kvalitě našich výrobků a služeb. 7.Omlouváme se za potíže které jsme Vám pozdní zásilkou způsobili a vynasnažíme se aby všechny další zásilky byly expedovány včas. 8.Za dodávku zboží kterou jsme odmítli nepřebíráme odpovědnost. 9.Jestliže si chcete odpočinout vydejte se do našich lázní. 10.Zařízení pracovalo přesně tak jak jsem předpovídal.

11 Správné řešení 1.Lidé píšící celý den na PC mají v budoucnu potíže s páteří. 2.Litujeme, že nemůžeme vyhovět Vaší žádosti o snížení ceny. 3.Naše nabídka je výhodná, a proto očekáváme Vaši brzkou objednávku. 4.Jako svému dlouholetému obchodnímu partnerovi Vám nabízíme … 5.Pokud nezašlete objednávku obratem, neručíme za její vyřízení. 6.Věříme, že si z naší nabídky vyberete a sami se přesvědčíte o vysoké kvalitě našich výrobků a služeb. 7.Omlouváme se za potíže, které jsme Vám pozdní zásilkou způsobili, a vynasnažíme se, aby všechny další zásilky byly expedovány včas. 8.Za dodávku zboží, kterou jsme odmítli, nepřebíráme odpovědnost. 9.Jestliže si chcete odpočinout, vydejte se do našich lázní. 10.Zařízení pracovalo přesně, tak jak jsem předpovídal. Zařízení pracovalo přesně tak, jak jsem předpovídal.

12 Zdroje OLCHAVOVÁ, Jana a kol. Písemná a ústní komunikace. Valašské Meziříčí: HYL, s. r. o., 2010, ISBN 978-80-254-6427-4. ROZHLEDY– časopis pro písemnou a elektronickou komunikaci, vydává NUV Praha, ISSN 1214-5653. AUTOR NEUVEDEN. K základním otázkám interpunkce v češtině [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://nase- rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=6621 AUTOR NEUVEDEN. Internetová jazyková příručka [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=153


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0644Číslo sady 38 Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google