Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČR – základní údaje + práce s mapou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČR – základní údaje + práce s mapou"— Transkript prezentace:

1 ČR – základní údaje + práce s mapou
Zeměpis, 9. ročník VY_32_INOVACE_300, 15. sada, Z2 ANOTACE Prezentace zpracovává téma Základní údaje o ČR. Prezentace je určena k výkladu, je doplněna obrázky k tématu a zadáním úkolu – práce s mapou. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Prezentace uvádí žáky do problematiky učiva o ČR, žák zná základní údaje o ČR, pracuje s mapovým serverem – vyhledá trasu, orientuje se na mapě Pro koho je materiál určen  Žáci 9. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku   Vzdělávací oblast  Člověk a společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

2 Základní údaje Práce s mapovým serverem Zeměpis – 9. ročník
Česká republika Základní údaje Práce s mapovým serverem Zeměpis – 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

3 Základní informace o ČR
Rozloha: km² (113. místo na světě) Počet obyvatel: (k , 77. místo na světě) Hlavní město: Praha (1,2 milionu obyvatel) Úřední jazyk: čeština Měna: koruna česká Státní zřízení: parlamentní republika Prezident: Václav Klaus (od r. 2003) Předseda vlády: Petr Nečas (od r. 2010) Členský stát EU (od ) a NATO (od ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4 Státní hranice ČR Německo Polsko 810 km 762 km Slovensko 252 km
Rakousko 466 km Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

5 Poloha ČR vnitrozemský stát ve střední Evropě
mírné podnebí, střídání ročních období důležité evropské silnice a železnice moře není moc vzdálené - vliv Atlantiku na podnebí ČR ze Šluknova k Baltskému moři 326 km z Vyššího Brodu k Jaderskému moři 332 km Krajní body ČR nejsevernější: obec Lobendava ve Šluknovském výběžku nejjižnější: obec Vyšší Brod nejzápadnější: obec Krásná u Aše nejvýchodnější: obec Bukovec u Jablunkova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

6 Historický vývoj ČR do 5. století n.l. Keltové
od 5. století Slované (Sámova říše, Velkomoravská říše) do roku 1918 Rakousko-Uhersko v 1. světové válce R-U poraženo – vznik Československa v r území obsazeno Německem – vznik Protektorátu Čechy a Morava a samostatného Slovenského štátu po 2. světové válce v r.1945 znovu obnovena Československá republika(Podkarpatská Rus připadla SSSR) v r republika přeměněna na federaci (Česká a Slovenská socialistická republika) pád komunistického režimu – vznik České a Slovenské federativní republiky vznik České republiky a Slovenské republiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

7 Práce s mapovým serverem – zadání úkolu
Úkoly vypracujte do sešitu: Vyber si mapový server, se kterým budeš pracovat např. nebo jiný Vyhledej trasu z nejjižnější obce do nejsevernější obce. Zapiš vzdálenost a čas. (autem, nejrychlejší trasu) Vyhledej trasu z nejzápadnější obce do nejvýchodnější obce. Zapiš vzdálenost a čas. (autem, nejrychlejší trasu) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

8 4. Ze získaných údajů (dráha, čas), vypočítej průměrnou rychlost pohybu. 5. Vyhledej nejkratší trasu ze své obce do všech krajních obcí ČR. Uveď vzdálenost v km. 6. Do slepé mapy ČR zakresli všechny krajní obce a obec ve které bydlíš. Obr. 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

9 Zdroje Použitá literatura:
1) Holeček ,Milan; Gardavský, Václav; Götz, Antonín. Zeměpis pro 8. a 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií: Česká republika. Praha : Nakladatelství Fortuna., s. [ ] ] Obr. 1 ] Obr. 2 – slepá mapa krajů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.


Stáhnout ppt "ČR – základní údaje + práce s mapou"

Podobné prezentace


Reklamy Google