Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 4.4. Datum vytvoření28. 1. 2014 Anotace Výklad nové látky -seznámení s příkazy jazyka HTML -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 PŘÍKAZY JAZYKA HTML – 2. ČÁST

3 ODKAZY Mezi nejvýznamnější značky jazyka HTML patří značka, díky níž se dají webové stránky propojit, Podobně jako značka obsahuje značka řadu atributů, Zápis vypadá následovně: " odkazující text Adresou může být: další webová stránka na stejném serveru, nebo adresa www.gymtc.cz, Atribut target s hodnotou " _blank " zajistí otevření webové stránky v novém okně prohlížeče. Odkazovat se můžeme z textu nebo obrázku.

4 ODKAZY Odkazovat se můžeme z textu nebo obrázku, Odkaz z libovolného textu: libovolný text Odkaz z obrázku:

5 OBRÁZKY Značka patří mezi nepárové, Pro pohodlnou práci s obrázky obsahuje značka řadu atributů, src – adresa obrázku, alt – popis obrázku width – nastavení šířky obrázku (udává se v pixelech), height – nastavení výšky obrázku (udává se v pixelech), vspace – vertikální okraj, prázdné místo kolem obrázku (udává se v pixelech), hspace – horizontální okraj, prázdné místo kolem obrázku (udává se v pixelech), align – zarovnání (left, right, top, middle, bottom), Př.:.

6 TABULKY Značka, s jejíž pomocí můžeme vložit do webové stránky tabulku o určitém počtu sloupců a řádek obsahuje další značky, s jejichž pomocí řádky a sloupce vytvoříme, Pro ilustraci je uveden jednoduchý příklad: levá horní buňka pravá horní buňka Pomocí značky je vytvořen jeden řádek tabulky obsahující různý počet buněk, Značka slouží pro vytvoření jednoho sloupce v dané řádce.

7 TABULKY Nastavení rámečku a jeho šířky, V případě, že bude uvedeno pouze číslo určující šířku rámečku, bude čára ohraničující tabulku dvojitá:, Aby text nebyl tolik nalepen na tabulku, lze parametrem cellpadding nastavit vnitřní okraj buněk:, Podobně se dá nastavit i vnější okraj tabulky:, Vnější rozměry tabulky nastavíme parametry width a height:, Tyto parametry jsou minimální, to znamená, že v případě, potřeby bude tabulka větší.

8 TABULKY Pro vybarvení pozadí tabulky použijeme parametr bgcolor:, Barva rámečku:, Zarovnání tabulky a obtékání textu: - tabulka bude umístěna vlevo a text obtéká tabulku zprava, - tabulka bude umístěna vpravo a text obtéká tabulku zleva, - tabulka bude umístěna na střed a text obtéká tabulku z obou stran, Pro jednotlivé buňky můžeme nastavit zarovnání obsahu: - horizontální zarovnání, doleva (left), na střed (center), doprava (right), do bloku (justify), - vertikální zarovnání, nahoru (top), na střed (middle), dolu (bottom),

9 TABULKY Někdy je zapotřebí některé buňky sloučit, K tomu slouží parametry rowspan (slučování buněk přes řádky) a colspan (slučování buněk přes sloupce), V následujícím případě dojde ke sloučení levé horní a levé dolní buňky (slučování přes řádky): levá horní pravá horní pravá dolní V následujícím případě dojde ke sloučení levé a pravé horní buňky (slučování přes sloupce): levá horní levá dolní pravá dolní

10 HLAVIČKA A POZNÁMKY - titulek stránky, párový příkaz, - informace o dokumentu, párový příkaz, - značka pro vložení poznámky, nepárový příkaz.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google