Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výpočetní technika a algoritmizace I

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výpočetní technika a algoritmizace I"— Transkript prezentace:

1 Výpočetní technika a algoritmizace I
Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech

2 Struktura příkazu Obecná struktura příkazu: příkaz [přepínače] [parametry] [přesměrování] Jediný povinný je samotný příkaz, ostatní části jsou „nepovinné“. Příkaz určuje, CO má být provedeno (jaká operace). Přepínače mění standardní chování příkazu. Určují, JAK má být příkaz proveden. Je-li více možností, jak lze příkaz vykonat, slouží přepínače k výběru konkrétní možnosti. Parametry jsou zpravidla specifikace souborů nebo adresářů, SE KTERÝMI má být daná operace provedena.

3 Přepínače V operačních systémech typu Unix se uvozují pomlčkou.
příklad: ls -la V operačním systému Windows se uvozují lomítkem, přičemž každý přepínač má své lomítko. příklad: dir /s /b

4 Výpis názvu aktuálního (pracovního) adresáře
Unix pwd Windows cd

5 Změna aktuálního (pracovního) adresáře
Unix i Windows cd adresář Příklady: cd faktury cd /faktury (Unix) cd \faktury (Windows) cd ../faktury (Unix) cd ..\faktury (Windows)

6 Výpis obsahu adresáře Unix ls [adresář]
Přepínač -l (malé „L“)  podrobný výpis Příklad: ls -l .. Windows dir [adresář] Bez parametru vypíše obsah pracovního adresáře.

7 Vytvoření nového adresáře
Unix mkdir adresář Windows nebo také md adresář

8 Odstranění adresáře Unix rmdir adresář odstraní pouze prázdný adresář
rm -r adresář odstraní i neprázdný adresář Windows rmdir adresář nebo také rd adresář odstraní pouze prázdný adresář rmdir /s adresář nebo také rd /s adresář odstraní i neprázdný adresář

9 Kopírování souboru/ů Unix cp zdroj cíl Příklad: cp ../*.pdf . Windows
Zkopíruje všechny soubory s příponou pdf z rodičovského do pracovního adresáře. Windows copy zdroj cíl Příklad: copy *2013*.jpg e:\ Zkopíruje z pracovního adresáře všechny soubory s příponou jpg, jejichž název obsahuje číslo 2013, do kořenového adresáře disku e.

10 Přesun/přejmenování souboru/ů
Unix mv zdroj cíl Příklad: mv objednavka.pdf faktury Přesune soubor objednavka.pdf z pracovního adresáře do adresáře faktury. Příklad: mv ../faktura.pdf ../fa.pdf Přejmenuje soubor faktura.pdf v rodičovském adresáři na fa.pdf. Příklad: mv vykaz.pdf ../vk.pdf Přesune soubor vykaz.pdf z pracovního do rodič. adresáře a současně jej přejmenuje na vk.pdf.

11 Přesun/přejmenování souboru/ů
Windows move zdroj cíl Příklad: move objednavka.pdf faktury Přesune soubor objednavka.pdf z pracovního adresáře do adresáře faktury. Příklad: move ..\faktura.pdf ..\fa.pdf Přejmenuje soubor faktura.pdf v rodičovském adresáři na fa.pdf. Příklad: move vykaz.pdf ..\vk.pdf Přesune soubor vykaz.pdf z pracovního do rodič. adresáře a současně jej přejmenuje na vk.pdf.

12 Odstranění souboru/ů Unix rm soubor(y) Příklad: rm ../*.pdf Windows
Odstraní z rodičovského adresáře všechny soubory s příponou pdf. Windows del soubor(y) Příklad: del *2013*.jpg Odstraní z pracovního adresáře všechny soubory s příponou jpg, jejichž název obsahuje číslo 2013.

13 Nápověda Unix man příkaz Windows help help příkaz
Zobrazí nápovědu k uvedenému příkazu. Windows help Zobrazí seznam příkazů. help příkaz

14 Ukončení práce Unix i Windows exit


Stáhnout ppt "Výpočetní technika a algoritmizace I"

Podobné prezentace


Reklamy Google