Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Přehled dějin literatury Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_04 Název DUMu: Česká literatura st. Pro obor vzdělávání: L/51 Podnikání Předmět: Český jazyk Ročník: první Autor: Mgr. Pavla Brunová Datum:

2 Po rozpadu VM se těžiště kultury a vzdělanosti přesouvá na západ do Čech. Zde se formuje silný feudální stát, v jehož čele stojí vládnoucí rod Přemyslovců. Sídlí nejprve na Levém Hradci, pak na Vyšehradě

3 Přemyslovská sídla

4 Václav a Ludmila Mocenské boje mezi Přemyslovci - zavraždění knížete Václava bratrem Boleslavem a Václavovy babičky kněžny Ludmily snachou Drahomírou – se staly oblíbeným námětem našich raných literárních památek.

5 Užívané jazyky V Čechách se rozvíjela staroslověnská kultura paralelně s latinskou po celé a 11. st., ale latina začíná postupně převažovat. Ve 12. století se staroslověnština užívá jen omezeně – nejdéle přetrvává v Sázavském klášteře. Na konci 12. století se začínají objevovat první česká slova v latinských rukopisech – tzv. glosy.

6 Legendy o sv. Václavovi Staroslověnsky: Život sv. Václava – legenda
Druhá staroslověnská legenda o sv. Václavu – zpracovává latinskou Gumpoldovu legendu Latinsky: Kristiánova legenda ( Život a umučení sv. Václava a jeho babičky sv. Ludmily)

7 Zavraždění sv. Václava

8 Další památky Staroslověnsky: Pražské hlaholské zlomky – modlitby
Hospodine, pomiluj ny (smiluj se nad námi – zbytky staroslověnštiny, původ patrně v 10. st., ale zápis až ze 14.) - duchovní píseň

9 Hospodine, pomiluj ny! Hospodine, pomiluj ny! Jezukriste, pomiluj ny! Ty, spase všeho mira, spasiž ny i uslyšiž, Hospodine, hlasy našě! Daj nám všěm, Hospodine, žizn a mír v zemi! Krleš! Krleš! Krleš! Přeložte text písně Vysvětlivky: pomiluj ny = smiluj se nad námi spase mira = spasiteli světa spasiž ny i uslyšiž = spas nás a vyslyš žizn = hojnost mír = pokoj Krleš = Kyrie eleison (Pane, smiluj se) Zvukový záznam zdroj -

10 Překlad Hospodine, smiluj se nad námi! Ježíši Kriste, smiluj se nad námi! Ty, spasiteli světa, spas nás a vyslyš, Hospodine, hlasy naše! Dej nám všem, Hospodine, hojnost a pokoj v zemi! Pane, smiluj se!

11 Další památky Latinsky Legenda o sv. Vojtěchovi
Legenda o sv. Prokopovi Kronika česká – 12. st.

12 Kronika česká Autor - děkan svatovítské kapituly Kosmas (1045 - 1125 )
první česká kronika, psaná prózou, vkládány verše, dialogy, zachycuje nejstarší české pověsti Líčí české dějiny od nejstarších dob (stavba babylónské věže a zmatení jazyků jeden ze 72 mužů se dostal k nám) až do autorovy současnosti. Kronika česká - čtená ukázka (35 min)

13 Pečlivě rozděluje tři skupiny zápisů: - bájná podání starců - pravdivé zprávy hodnověrných lidí - to, co sám zažil

14 Počátky češtiny v literatuře
Pronikání češtiny: Glosy – české poznámky v latinských rukopisech Svatý Václave, vévodo české země – duchovní píseň, první souvislá česky psaná písemná památka, Karel IV. ji zařadil do korunovačního ceremoniálu a dlouho plnila funkci „státní hymny“

15 Zdroj materiálů: MGR. BLÁHOVÁ, Renata a kol. Literatura pro 1. ročník středních škol, učebnice. Brno: DIDAKTIS spol. s. r. o., 2008, ISBN MGR. BLÁHOVÁ, Renata a kol. Literatura pro 1. ročník středních škol, pracovní sešit. Brno: DIDAKTIS spol. s. r. o., 2008, ISBN Hypertextové odkazy: Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google